in , , ,

Συνέντευξη τύπου των εργατικών σωματείων Θεσσαλονίκης

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης των Εργατικών Σωματείων που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσιάστηκαν μέσα από συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στο Λευκό Πύργο με στόχο την προετοιμασία της κλιμάκωσης της πάλης και την κινητοποίηση εν όψει της φετινής ΔΕΘ. Επίσης η συναυλία αλληλεγγύης προς τους πυροπαθείς, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συνεχιστεί η συγκέντρωση υλικής βοήθειας. Επίσης, ανακοινώθηκε η πανελλαδική στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και η συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι έξω από την επιθεώρηση εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής για να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ).

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), και ο Δημήτρης Μπάτης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Ο Κ. Τσιαούσης, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο «δεκάδες σωματεία είναι “στο πόδι” προετοιμάζοντας την κλιμάκωση της πάλης και φυσικά την κινητοποίηση εν όψει και της φετινής ΔΕΘ. Ήδη συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανα των συνδικάτων, πραγματοποιούνται μια σειρά από συσκέψεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ζωντανή συζήτηση με συναδέλφους από όλους τους κλάδους.

Έχουμε πλούσια πείρα πάνω στην οποία πατάμε, μέσα από τους αγώνες που δώσαμε το τελευταίο διάστημα για τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό, την Παιδεία κ.ά. Φυσικά ξεχωρίζει η μαχητικότητα και η μαζικότητα των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήσαμε με αφορμή το νομοσχέδιο – έκτρωμα – Χατζηδάκη. Και για να μην ξεχνιόμαστε, να το ξανατονίσουμε ότι αυτά τα νομοσχέδια θα μείνουν στα χαρτιά.

Πατώντας σε αυτήν την πείρα και δίνοντας στη δράση μας το περιεχόμενο που πρέπει, δεσμευόμαστε ότι χιλιάδες εργατών θα υποδεχτούν αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και τα όποια κυβερνητικά στελέχη έρθουν στην πόλη μας με σκοπό να ανακοινώσουν τη συνέχιση αυτής, της διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής που ασκείται σε βάρος μας. Χαιρετίζουμε και τους φορείς αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών στην ύπαιθρο, των μικρών επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις, που ήδη παίρνουν αντίστοιχες αποφάσεις αναπτύσσουν τη δράση τους και προετοιμάζουν τη δική τους συνδρομή για μια πραγματικά μαζική κινητοποίηση.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων, πρώτων και καλύτερων των ανθρώπων της εργοδοσίας στο οργανωμένο κίνημα, η κινητοποίηση της ΔΕΘ δεν αποτελεί μια εθιμοτυπική πρωτοβουλία. Ποτέ δεν ήταν τέτοια και πόσο μάλλον φέτος που μετράμε χιλιάδες νεκρών από τον ιό, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, σφαγιασμένα δικαιώματα και τη μετατροπή σε στάχτες των ζωών μας, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Σε πείσμα αυτών των δυνάμεων εμείς συνεχίζουμε αποφασιστικά και όπως έχουμε ήδη δηλώσει, κλιμακώνουμε την πάλη μας. Και ας τρέχουν οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΘ και αλλού να προλάβουν και να δηλώνουν όπου βρουν, ότι για άλλη μια φορά, στα πλαίσια και της φετινής ΔΕΘ, θα κάνουν ότι μπορούν για να μην κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι».

Κάλεσε σε συμμετοχή στη σύσκεψη της Πέμπτης κάθε σωματείο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή τονίζοντας ότι «στην προσπάθεια για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζόμενων δεν περισσεύει κανείς».

Ενώ παρουσιάζοντας τη βάση συσπείρωσης δυνάμεων ανέφερε ότι είναι, η κοινή πάλη για:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.
Μέτρα προστασίας εντός και εκτός δουλειάς.
Θωράκιση του ΕΣΥ.
Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
Ουσιαστική στήριξη όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της χώρας μας προς το λαό του Αφγανιστάν ο οποίος εδώ και χρόνια πληρώνει με αίμα τις συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο Δημήτρης Μπάτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί ηχηρή αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι ο αντεργατικός νόμος 4808/21 που ανοίγει το δρόμο στις απολύσεις συνδικαλιστών και στο χτύπημα των Σωματείων, θα μείνει στα χαρτιά.

Όπως είπε η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ, «είναι προκλητική πράξη που έρχεται να βάλει σε εφαρμογή το νέο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης. Ένα νόμο που έχουμε πει ότι θα μείνει στα χαρτιά, δεν τον αναγνωρίζουμε».

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότερες από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά εξέφρασαν τη συμπαράσταση στον αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής που παλεύουν για την ανάκληση της απόλυσης, ενώ απόφαση για συμμετοχή στην αυριανή στάση εργασίας πήραν και μια σειρά σωματεία του κλάδου, ανάμεσά τους και της ΛΑΡΚΟ.

Ανέφερε ότι η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, έγινε γιατί ήταν ενοχλητικός και μέσα από το πόστο του στη δουλειά ως τεχνικός ασφαλείας, υποδείκνυε τις ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας και υγείας και τους κινδύνους για τους εργαζόμενους αλλά και γιατί από τη θέση του ως συνδικαλιστής τα αναδείκνυε και διεκδικούσε αγωνιστικά, μέσα από το Σωματείο, μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων.

Τόνισε ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα αν η απόλυση δεν παρθεί πίσω και σημείωσε ότι «αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης. Για να εμποδίσουμε το πογκρόμ απολύσεων που ετοιμάζουν σε όλο το Συνδικαλιστικό Κίνημα».

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταγγελία για απόπειρα βιασμού ανήλικης λίγα μέτρα από το σημείο της πρόσφατης γυναικοκτονίας

Αυτοκτόνησε ο 48χρονος γυναικοκτόνος μέσα στην ΓΑΔΘ