Ο Μάνος Νάκος μας παρουσιάζει επτά έργα του τον μήνα Οκτώβρη (3 -31/10) στο καφέ Μανιφέστο (Δ. Γούναρη 51), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τίτλος της παρουσίασης, «Πολιτικό σκοτεινό φθινόπωρο».
Με αφορμή την παρουσία του στο καφέ Μανιφέστο, που πρόσφατα έκλεισε τα 12 χρόνια ζωής, ο Μάνος Νάκος μίλησε στο alterthess.gr, και μας περιέγραψε τις σκέψεις και την ματιά του για τα επτά αυτά έργα.
Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο
-Τίτλος της έκθεσης στο καφέ Μανιφέστο είναι «Πολιτικό σκοτεινό φθινόπωρο». Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή του τίτλου, τι προσπαθεί να «φωτογραφίσει», το παρελθόν μας, το παρόν, ή το μέλλον;
Θα σου απαντήσω μ’ ένα Ινδικό τσιτάτο: Το παρελθόν είναι μια κακή Ανάμνηση… το μέλλον είναι αυταπάτη …θα μπορούσαμε να πούμε ότι το παρόν μόνο αξίζει …αλλά θα σε ρωτούσα , αξίζει ….;
(Εδώ μπαίνει και ο τίτλος της παρουσίασης με τον τίτλο ,«Πολιτικό σκοτεινό φθινόπωρο»…)
-Στο κύριο μέρος της προσωπικής σας έκθεσης βλέπουμε πέντε έργα που παρουσιάζουν θα λέγαμε «κοινωνικές διεργασίες». Μια πορεία, διάσπαρτα συνθήματα «για μια άλλη κοινωνία», και εν τέλει η σύγκρουση με την εξουσία, είναι τα βασικά στοιχεία που μένουν στον θεατή με μια γρήγορη ματιά. Τι μας παρουσιάζετε σε αυτή τη συλλογή των πέντε έργων;
-Ο όρος «κοινωνικές διεργασίες» ίσως είναι και ο πιο δόκιμος, δεν το σκέφτηκα καθόλου, πίστεψε με. Ναι, είναι κοινωνικές διεργασίες, ίσως, διαδικασίες …και φυσικά έχει να κάνει και με την συνθηματολογία των πραγμάτων του ΣΗΜΕΡΑ, και φυσικά έξω από τις εξουσίες.
Εδώ ,νομίζω ότι είναι μια πραγματική ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ….με τις καταλήψεις, και αν θέλεις με το γίγνεσθαι . Εξάλλου είναι μια καταγραφή των πραγμάτων ,με καλή πρόθεση, θέλουμε δεν θέλουμε….!!!
-Στη συλλογή των δύο έργων που παρουσιάζετε, και δεν είναι συνδεδεμένα με τα υπόλοιπα, βλέπουμε ανθρώπινες μορφές, με έντονο το μαύρο και κόκκινο χρώμα. Τι μας υποδηλώνουν αυτά τα δύο έργα;
Είπαμε σε μια μπροσούρα μου, ότι κυριαρχούν δυο χρώματα, το μαύρο που είναι το σκοτεινό μέρος του μυαλού μου! Και το κόκκινο το χρώμα της Αλήθειας, και αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις , έτσι είναι…
Αλλά είναι μια δοκιμαστική δουλεία , θα την έλεγα προπλασματική ,και πείραμα. Θα δείξει στο μέλλον που θα οδηγήσει…
-Πρέπει, κατά την άποψη σας, ο καλλιτέχνης να αποτυπώνει και την κοινωνική/ πολιτική του τοποθέτηση στα έργα του; Υπάρχει «στρατευμένη» τέχνη στις μέρες μας;
Μα φυσικά ,αυτή είναι η δουλεία του ….σε μια εποχή όπως αυτή δεν μπορεί να είναι “Ρομαντικός”, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα ..σε μια τέτοια εποχή, με ότι γίνεται και γύρω μας, και πάνω μας, και μέσα μας ….!
Πρέπει να καταγράφουμε τα “Ιστορικά γεγονότα”. Μη ξεχνάς ότι η φύση της Τέχνης ,είναι και πάντα θα είναι, στρατευμένη, θέλουμε δεν θέλουμε. Απλά εγώ δεν είμαι “Ρομαντικός “ να κατασκευάζω λουλουδάκια και αστικά τοπία, με ωραίες θάλασσες και φρούτα , υπάρχουν άλλοι γι’ αυτή τη δουλειά. Φυσικά και είναι ,και πρέπει να είναι στρατευμένη, όπως και κάθε πράξη. Για σκέψου το αντίθετο…;;;!!!
-Πως ορίζετε τον όρο «καλλιτέχνης»;
Χα, εδώ γελάμε, δεν υπάρχει ορισμός , και δεν γελάω με την ερώτηση σου, μη το πάρεις προσωπικά. Όλοι θέλουν να βαφτίζονται κάπως, εγώ δεν θα το’ λεγα για μένα. Ρώτα καλυτέρα κανέναν τέτοιο, εγώ τραβώ την ουρά μου , ο χρόνος θα κρίνει …!
Ευχαριστούμε τον Μάνο Νάκο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Το κείμενο που συνοδεύει την παρουσίαση:
Όταν ολες οι επιλογες πονανε… Ποια να διαλεξεις?
Το τριτο ματι του καλλιτεχνη…?
Το τριτο ματι του ψυχαναλυτη…?
Το τριτο ματι του λογοτεχνη…?
Το κοκκινο ειναι το χρωμα της ακλονητης αληθειας!!!
Το μαυρο ειναι η πλευρα του αγνωστου και σκοτεινου μερους του μυαλου μου
Όλα τα αλλα περιττευουν…
(το λευκο ειναι συνηθεια)
Τελικα ειμαστε το αθροισμα ολων των ανθρωπων, πραγματων, καταστασεων που εχουμε γνωρισει…!!!
Πιστευω στην παρορμηση
(δεν είναι ελλειψη πειθαρχιας)
«Ακαδημαϊκη Γνωση»…
Συνηθως αφηνω το ενστικτο να οδηγει δεν πιστευω στον καταναγκασμο και στην γνωση του επικτητου
Το πρωτο ειναι η αρχαια γνωση…
Το δευτερο το παραμεριζω
Υ.Γ.
Ειναι καλυτερα να εξεταζεις ενα ερωτημα, χωρις να το θετεις…
παρα να θετεις ενα ερωτημα χωρις να το εξετασεις
(αυτο ειναι παιδεια –και οχι δια βιου εκπαιδευση…)
Να’σαι αυτο που εισαι
Και οχι αυτο που νομιζεις
Νακος Μανος