Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 19,4%, ΠΑΣΟΚ: 13,1%, ΔΗΜΑΡ 12%, ΚΚΕ 9,5%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΛΑΟΣ 5,1%, Οικολόγοι: 1,9% Δημ. Συμμαχία: 2,5% Αρμα Πολιτών: 0,8%. Ακόμα το 79,1 % των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά τα μέτρα, ενώ το 77,2% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Τέλος υπέρ στη διενέργεια εκλογών τον Απρίλιο τάσσεται το 62,2%. Μιλήσαμε με τον πολιτικό αναλυτή και πρόεδρο της GPO Τάκη Θεοδωρικάκο για το νέο πολιτικό σκηνικό, την περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τη δημοσκοπική εικόνα της ΔΗΜΑΡ και την προοπτική του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Tη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου
Πώς διαμορφώνεται σήμερα το πολιτικό σκηνικό;
Ο λαός μας βιώνει αυτή την περίοδο πολύ μεγάλα προβλήματα. Η ανεργία είναι πρωτοφανής, η φτώχεια και η ανέχεια επεκτείνονται, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτύξει κανείς μια καινούργια επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ζουν με αρνητικά συναισθήματα, με απογοήτευση, με δυσαρέσκεια, πολλές φορές με κατάθλιψη, πολλές φορές με οργή αλλά και φόβο. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και η επιθυμία της μεσαίας τάξης να μείνει όρθια. Υπάρχουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας που πιστεύουν ότι το πακέτο των μέτρων του Μνημονίου 2 μπορεί να είναι σκληρό, αλλά θα πρέπει να πετύχει. Συνολικά η κοινωνία μας εμφανίζεται κατακερματισμένη και είναι πολύ λίγα και συγκεκριμένα τα δεδομένα που φανερώνουν κάποιες σταθερές. Ένα από αυτά τα δεδομένα είναι ότι σταθερά οι 8 στους 10 θεωρούν ότι πρέπει να μείνουμε πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχει μια πολύ μεγάλη πολιτική ρευστότητα. Το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικότατες απώλειες προς τ’ αριστερά, σχετικά μικρότερες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, μεγαλύτερες προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. Ωστόσο, πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων το 2009 παραμένει μετέωρο, χωρίς να διευκρινίζει την εκλογική του συμπεριφορά. Αντίστοιχα, η στροφή που έχει κάνει η ΝΔ δημιουργεί και αμφισβήτηση και ερωτηματικά σε πολλούς ψηφοφόρους της, οι οποίοι είχαν πιστέψει την αντιμνημονιακή ρητορική της τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς, οι προοπτικές διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος είναι τελείως ανοικτές.
Εκτιμάτε ότι τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύονται, αλλά θεωρητικά δεν αλλάζει ο ρόλος των δύο κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό. Να το δούμε λίγο;
Η ενίσχυση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, είναι υπαρκτή αλλά όχι θεαματική. Κοινωνικές ομάδες που πλήττονται βαρύτατα από την κρίση και την οικονομική πολιτική, δεν αναζητούν απλώς μια ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά μια ενδεχόμενη εναλλακτική κυβερνητική λύση, που θα τους έδινε καλύτερες προοπτικές. Αυτό δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να το προσφέρει σε ρεαλιστικό επίπεδο η Αριστερά και, συνεπώς, ο ρόλος των κομμάτων της θα είναι ρόλος αντιπολίτευσης, όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.
Πώς κρίνετε τη δημοσκοπική εικόνα της ΔΗΜ.ΑΡ.;
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜ.ΑΡ., η δημοσκοπική εικόνα της παραπέμπει σε ένα «ιδεατό ΠΑΣΟΚ» και είναι αμφίβολη η διατήρηση τόσο υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών, ιδιαίτερα αν το ΠΑΣΟΚ αποκαταστήσει στοιχειωδώς την εικόνα τής πολιτικής του εκπροσώπησης και σταθεροποιήσει και υπερασπιστεί πιο ουσιαστικά την πολιτική του πρόταση και προοπτική.
Μια νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που είναι σήμερα- πάλι δεν θα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την κοινωνία; Πώς τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιδείξουν ικανότητα διαχείρισης;
Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα και την ανάλυση των απόψεων των κομμάτων, το πιο πιθανό σενάριο για τη συγκέντρωση της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής ισχύος θα ήταν μια συνεργασία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην παρούσα κατάσταση αυτό θα μπορούσε να συγκεντρώνει την καθαρή πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων στις εκλογές, χωρίς αυτό να αντιστοιχεί υποχρεωτικά σε πλειοψηφία της κοινωνίας. Είναι πεποίθησή μας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχουμε σημαντική αποχή, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων. Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα που έχει μπροστά της η πατρίδα μας είναι τεράστια. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσουμε, η κοινωνία μας θα δοκιμαστεί και όποια κυβέρνηση κι αν υπάρχει, θα αντιμετωπίσει αντιστάσεις και κινητοποιήσεις και δυσκολίες στην εφαρμογή των αποφάσεών της.
Εκτιμάτε ότι συμφέρει τη ΝΔ να μην έχει αυτοδυναμία;
Μια αυτοδύναμη επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση θα είχε από μόνη της πρόσθετες δυσκολίες στην υλοποίηση των συμφωνιών με την τρόικα. Αντίθετα, η συνευθύνη των δύο κομμάτων που συμφώνησαν στο Μνημόνιο 2 θα μπορούσε να λειτουργήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό, πιθανότατα, θα είναι και προς το συμφέρον της ΝΔ, αλλά αυτό είναι κατάλληλη να το κρίνει η ηγεσία της ΝΔ και όχι κάποιος άλλος.
Η δημοσκοπική ή και εκλογική φυγή του κόσμου από το ΠΑΣΟΚ πώς αναλύεται; Αποχωρεί γιατί δεν τον εκφράζει πολιτικά ή δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντά του;
Η πολιτική εκπροσώπηση αντιστοιχίζεται με την ικανοποίηση συμφερόντων. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε ώθηση στη δημιουργία μεσαίας τάξης, την οποία εκπροσώπησε για δεκαετίες. Τώρα η τάξη αυτή δοκιμάζεται, συρρικνώνεται, αγωνιά και ουσιαστικά είναι πολιτικά άστεγη. Είναι στο κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής ρευστότητας.
Εκτιμάτε ότι, αν δεν υπάρξει άλλη λύση, ο δικομματισμός θα αναλάβει και πάλι την κυβέρνηση. Μπορεί να υπάρξουν άλλες κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να αναλάβουν αυτό το ρόλο;
Η σχετική πλειοψηφία των ερωτώμενων στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι κινούνται στο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, επί μακρό χρονικό διάστημα είχε κυριαρχήσει η αντίληψη ότι ο καπιταλισμός προσφέρει δυνατότητες, ευκαιρίες και προοπτικές στους πολίτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Τώρα ο καπιταλισμός δείχνει στους λαούς της Νότιας Ευρώπης, της Αμερικής ότι δεν τους θέλει «για πελάτες του», επιβάλλεται γιατί δεν έχουν βρεθεί νεότερες μορφές οργάνωσης της οικονομίας. Οι πολίτες, με την παραδοσιακή έννοια, αναζητούν λύσεις προς τ’ αριστερά, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια φυγή στην ανάμνηση, παρά μια απόφαση για μεγάλες αλλαγές τώρα και για μια νέα πορεία.
Πηγή: Εποχή