Ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει τις επόμενες ημέρες το 3ο του Πανελλήνιο Συνέδριο: «Σε αναζήτηση εναλλακτικών: πολιτική, ιδεολογία, κοινωνία».
Το Συνέδριο πραγματοποιείται δια ζώσης την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 20-22/10/2023 στα Αμφιθέατρα (Ι και ΙΙΙ) του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η θεματική του συνεδρίου αντανακλά τις κοινές ανησυχίες πάνω στο πρόβλημα της χάραξης εναλλακτικών, σε «μια στιγμή κινδύνου». Ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από διογκούμενες αντιθέσεις, ταξικές ανισότητες, πολυεπίπεδες κρίσεις(οικονομική, περιβαλλοντική κα) και γοργές μεταβολές των όρων ζωής της πλειονότητας του πληθυσμού. Μεταβολές που σχετίζονται με την κρίση / αναδιάταξη των τρόπων παραγωγής, αναπαραγωγής και διανομής, εκβάλοντας σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής σφαίρας. Σε έναν κόσμο σε κίνηση καλούμαστε να παράξουμε θεωρητικές κατασκευές και να βαθύνουμε τα ερευνητικά ερωτήματα, με το βλέμμα στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε σε αναζήτηση αντιπαραδειγμάτων, ετερόδοξων οικονομικών θεωρήσεων, πολιτικών μετατοπίσεων και κοινωνικών πρακτικών που στοχεύουν στην επαναχάραξη των ορίων μεταξύ του τι είναι αναγκαίο και τι αποτελεί βιωμένη εναλλακτική.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου περισσότεροι από 40 μεταπτυχιακοί/ες, υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ισσες και ερευνητές/τριες, σε 11 συνεδρίες θα προβούν σε ανακοινώσεις της δουλειάς τους. Το πρόγραμμα του συνεδρίου συμπληρώνουν δύο κεντρικές ομιλίες και στρογγυλο τραπέζι συμπερασμάτων στο κλείσιμο του. Την Παρασκευή 20/10 στις 19:45 ο Σεραφείμ Σεφεριάδης καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου θα παρουσιάσει την εργασία με τίτλο: «Για την πολιτική που διαμορφώνει: η περίπτωση του ΚΚΕ στον μεσοπόλεμο». Το Σάββατο 21/10 στις 20:00 η Κλεονίκη Αλεξοπούλου, διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, θα παρουσίαση την εργασία με τίτλο: «Τα όρια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού μέσα από την ιστορία εργασίας στην αποικιακή και μεταποικιακή Αφρική».
Το συνέδριο είναι ανοιχτό για την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα με την παρακολούθηση θα δοθούν βεβαιώσεις. Σας περιμένουμε όλες/ους να προβληματιστούμε πάνω στις ανακοινώσεις, να ανταλλάξουμε κριτικές, στις συνεδρίες και τις ομιλίες στα πλαίσια του.