in ,

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές/τριες του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ ενάντια στα δίδακτρα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές/τριες του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ ενάντια στα δίδακτρα

Τις τελευταίες αυτές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προχωρούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή διδάκτρων σε όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ένας αγώνας που όπως οι ίδιοι και οι ίδιες λένε «ξεπερνά το Σύλλογο καθώς πρόκειται για την προάσπιση του ίδιου του δικαιώματός μας στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Αναλυτικά όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης σε ανακοίνωση της:

Από τις αρχές του Δεκέμβρη στο τμήμα μας έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επιβολή διδάκτρων που ανέρχονται στα 3600 ευρώ σε όλα τα εως τώρα δωρεάν μεταπτυχιακά μας. Η κατεύθυνση αυτή έρχεται να ευθυγραμμιστεί με το νόμο Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και ορίζει την άμεση επανίδρυση όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, με πρόβλεψη για δίδακτρα στο σύνολο αυτών, στρώνοντας το έδαφος  για την επιβολή τους από τα επί μέρους τμήματα. Με την πλειοψηφία των καθηγητών να αντιμετωπίζει θετικά το ζήτημα ,η ψήφιση τους επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Δεκέμβρη, ωστόσο η έγκαιρη ενημέρωση και παρέμβαση των φοιτητών κατάφερε να την  μπλοκάρει για 5η συνεχόμενη φορά πλέον. Κατά την πρώτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14/2 αποφασίστηκε η κατάληψη της σχόλης τις μέρες που θα διεξαγόταν η συνέλευση τμήματος των καθηγητών με θέμα την ψήφιση των διδάκτρων. Στις μαζικές παραστάσεις που ακόλουθησαν έξω από το κτήριο διεξαγωγής της συνέλευσης υπήρξε συζήτηση με τους καθηγητές όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με επιθετικές και  προκλητικές  δηλώσεις, καθιστώντας μας με αυτόν τον τρόπο σαφές πώς η αποφάση του συλλόγου μας δεν θα γινόταν σεβαστή και πως η διεξαγώγη της συνέλευσης του τμήματος  θα συνεπάγονταν και ψήφιση των διδάκτρων. Ακολούθησε  μια βδομάδα κινητοποιήσεων, δράσεων και πολιτικών συζητήσεων όπου καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή την σχολή και να επιτύχουμε  υλικές νίκες με το μπλοκάρισμα, επί σειρά ημερών, της ψήφισης των διδάκτρων. Στις 27/2 πραγματοποιήθηκε και δεύτερη γενική συνέλευση του συλλόγου μας προκείμενου να συναποφασίσουμε την στάση μας και την μετέπειτα πορεία των δράσεων μας. Η συνέλευση αυτή χαρακτηρίστηκε από μέγαλη συμμέτοχη το μέγεθος της οποίας μας θύμισε το κίνημα απέναντι στον νόμο Διαμαντοπουλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από μια ζωντανή και μαζική διαδικασία, υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης.Επιβεβαιώθηκε έτσι η θέση του συλλόγου απέναντι στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και η συνέχιση της κατάληψης.                                                        Στις μαζικές παραστάσεις που ακολούθησαν στην συνέχεια διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά την αδιάλλακτη στάση των καθηγητών η οπόια φανερώνεται και από την επιλογή του προέδρου του τμήματος, αντί να κάνει σεβαστή την απόφαση του Συλλόγου, να ορίζει συνέλευση με την ίδια θεματολογία σε κάθε δυνατή ημερομηνία,ενισχύοντας έτσι και τις φωνές που αντιδρούν στο κλείσιμο της σχολής.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των καθηγητών υπέρ τον διδάκτρων αποτελεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του επιπέδου των προγραμμάτων και την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων τους,καταλήγοντας έτσι πώς  η επιβολή τελών φοίτησης(διδάκτρων) στα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι αναγκάιο κακό. Ως προς αυτό,και έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης , απαντούμε:

-Αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι αναγκαίο κακό η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία. Αποτελεί συνέχεια της εντεινόμενης κοινωνικής επίθεσης που βιώνουμε με το πρόσχημα μιας διαιωνιζόμενης κατάστασης που ονομάζεται δημοσιονομική κρίση. Αποτελεί  συνέχεια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που εισάγονται στην εκπαίδευση σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

-Αποτελεί επιλογή των καθηγητών η διοχέτευση πόρων του τμήματος προς άλλες κατευθύνσεις και η επιβολή διδάκτρων. Πιο συγκεκριμένα, από υπάρχοντα προγράμματα χρηματοδότησης που προορίζονται  για έρευνα θα μπορούσαν να αποσπαστούν κάποια κονδύλια για τα μεταπτυχιακά ( μικρά σε σχέση με το ύψος της συνολικης χρηματοδότησης). Από αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η συνέχιση κάποιων μεταπτυχιακών χωρίς δίδακτρα σε βάθος τουλάχιστον 3 χρόνων. Παρ’ολα αυτά, η δυνατότητα αυτή δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπ’όψη απο το σώμα των καθηγητών.

-Από τα λεφτά των διδάκτρων,το 30% δε θα πάει (όπως ευαγγελίζονται οι καθηγητές που είναι υπέρ των διδάκτρων) στην αναβάθμιση των μεταπτυχιακών, αλλά στον ΕΛΚΕ, τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των κονδυλίων έρευνας, του οποίου μάλιστα η λειτουργία δεν ελέγχεται από κανένα όργανο του Πανεπιστημίου.

-Από μεριάς μας, γνωρίζοντας και βιώνοντας καθημερινά τα προβλήματα που έχουν προκύψει απο την υποχρηματόδοτηση των πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια και τα οποιά βαραίνουν από κοινού τόσο εμάς όσο και το προσωπικό των ιδρυμάτων ,προτείναμε συνολικές λύσεις, όπως η αναστολή λειτουργίας του τμήματος με αίτημα την αυξηση της χρηματοδότησης, ως μέσο πίεσης στο Υπουργείο Παιδείας. Μας εδείξαν ωστόσο πως επί τις ουσίας δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο και να ασκήσουν την παραμικρή πολιτική πίεση αλλά αντιθέτως επιλέγουν την εύκολη λυση:την μετακύλιση του κόστους φοίτησης στους φοιτητές και της φοιτήτριες.  Στο όνομα της υποχρηματοδότησης που συνεχίζει να πλήττει την τριτοβάθμια (έχοντας μέσα σε 5 χρόνια μείωση 70% της χρηματοδότησης), το Τμήμα αντί να διεκδικήσει την αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση αποφασίζει να προβεί σε πράξεις που σημαίνουν πρακτικά το τέλος της εποχής του δημόσιου, μαζικού και δωρεάν Πανεπιστημίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ Σ.Φ.Π.Μ  Α.Π.Θ

Για τρίτη βδομάδα ο Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, παλεύοντας για την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.                                

Εδώ και χρόνια εκτυλίσσεται μια συντονισμένη επίθεση(κυβέρνηση-Ε.Ε.-κεφάλαιο) με σκοπό την εμπορευματοποίηση και εκποίηση μιας σειράς κοινωνικών αγαθών. Μέσα στην μνημονιακή περίοδο, αυτή η προσπάθεια(αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας) έχει ενταθεί με κόμβο τον νόμο Γαβρόγλου, το περασμένο καλοκαίρι. Στόχος είναι αφενός η μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πληττόμενες από την κρίση τάξεις και αφετέρου η διαμόρφωση ενός εργαζόμενου-καταναλωτή πειθαρχημένου και χωρίς δικαιώματα.                               

Στους πολιτικούς μηχανικούς η επίθεση αυτή περνάει και μέσα από την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Πρακτικά στα 4 δωρεάν μέχρι σήμερα ΠΜΣ από την επόμενη χρονιά οι φοιτητές θα αναγκαστούν να πληρώσουν έως 3600 € . 

Εμείς από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων μας και δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης θα μας βρει απέναντι της απ’ όπου κι αν προέρχεται.

 

Εγκρίθηκε από Φ.Σ. και συλλόγους:

Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Θ.

Μηχανολόγων Μηχανικών Π.Π.

ΗΜΜΥ Α.Π.Θ.

Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ.

Νομικής Α.Π.Θ.

Ιατρικής Α.Π.Θ.

Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Φυσικού Α.Π.Θ

Νομικής Ε.Κ.Π.Α.

Βιολογικού Π.Π.

Ι.Α.Κ.Α. Π.Θ.

Η.Μ.Μ.Υ.Δ. Π.Θ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: «Αντίσταση είναι να δημιουργείς – Αντίσταση είναι να μετασχηματίζεις». Του Κώστα Φωτεινάκη

20ο ΦΝΘ: Τα «κορίτσια» της Χρυσής Αυγής