Συγκέντρωση έξω από την 4η ΥΠΕ πραγματοποίησαν υγειονομικοί από πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε η ΕΝΙΘ αντιδρώντας στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας από την εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων και εξαιτίας του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που πανηγυρίζει και πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση.
«Τα προβλήματα των νοσοκομείων με την υποστελέχωση οφείλονται στην πολιτική υποχρηματοδότησης των δομών υγείας και η κυβέρνηση αντί να κάνει πράξη αυτών που ζητάμε εδώ και καιρό δίνει την “ελεύθερη” επιλογή να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν διπλά υπηρεσίες που έχουν πληρώσει ήδη και την “ελεύθερη” επιλογή στους γιατρούς που μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες για να αυξήσουν το εισόδημα που θα έπρεπε να τους το αυξήσει το κράτος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος.
«Αντί ο υπουργός να ανοίξει τις 40 χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές στη Θεσσαλονίκη φέρνει το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων για να βάλει ο εργαζόμενος βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει λύση στα προβλήματα της υγείας του» σημείωσε ο Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος λέγοντας πως είναι αδιανόητο μετά από τόσα χρόνια προσφοράς να χρειάζεται ένας πολίτης να πληρώσει για να βρει λύση σε ζητήματα υγείας. Το επιχείρημα ότι θα μειώσει τη λίστες είναι, όπως είπε, έωλο γιατί δεν υπάρχουν ούτε αναισθησιολόγοι ούτε νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορέσουν να υποστηρίξουν τα χειρουργεία. «Ο υπουργός εντατικοποιεί τη δουλειά για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους όσοι συμμετέχουν στα χειρουργεία αντί να προβεί σε αυξήσεις των μισθών έτσι ώστε να έρθουν νέα άτομα για να προσληφθούν» πρόσθεσε.
«Είμαστε αυτοί που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το μέτρο», ανέφερε ο Θανάσης Τασιούλης από το σωματείο εργαζομένων στο Παπαγεωργίου. «Ο Α. Γεωργιάδης στεκόταν πάνω από τους χειρουργημένους λέγοντας ότι είναι μεγάλη επιτυχία να παίρνεις χρήματα από το λαό. Αυτή η εμπορευματοποίηση δείχνει ότι δε θα μειωθεί καμία λίστα γιατί στόχος δεν είναι αυτό αλλά να αυξήσουν τα έσοδα του νοσοκομείου και τα έσοδα κάποιων που θα συμμετέχουν σε αυτά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέχρι στιγμής 14 χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν στο Παπαγεωργίου οι 7 ασθενείς προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία μόλις τον Μάρτιο, ενώ οι άλλοι 2 είχαν εξεταστεί μόλις τον Γενάρη.
Οι υγειονομικοί καλούν τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες να μη δεχθούν ότι με αυτόν τον τρόπο απαλύνουν την οποιαδήποτε οικονομική δυσχέρεια.
Υπενθυμίζεται ότι χθες με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε μια κυνική παραδοχή αναφορικά με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο καθώς και ότι με το να νομιμοποιήσει το «φακελάκι» κατάφερε να μετακυλήσει το κόστος αύξησης των αποδοχών των υγειονομικών στους ασφαλισμένους.
«Το Ιπποκράτειο είναι το νοσοκομείο με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες μου τις συνεντεύξεις εκτιμούσα ότι σε αυτό το νοσοκομείο δεν θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία. Τελικά κάναμε λάθος. Και εκεί ξεκίνησαν τα Απογευματινά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Άδ. Γεωργιάδης.