Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και οι ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση και τα πειθαρχικά την Τετάρτη 2 Απριλίου 2μ.μ., στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσ/νίκης (Αγίου Δημητρίου και Κατσιμίδη). Όπως καταγγέλλει η Ε’ ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών εντείνει την προώθηση αντιεκπαιδευτικών μέτρων επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελεί τον πιο ακραιφνή διώκτη των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Προωθεί μπαράζ μέτρων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Ωνάσεια, «Ακαδημίες» στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδιωτικά ΑΕΙ, διεθνές απολυτήριο-ΙΒ, Εθνικό Απολυτήριο, Τεχνική Εκπαίδευση παραδομένη στις δυνάμεις της αγοράς, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, ελεύθερη επιλογή σχολείου, εξετάσεις PISA, κ.ά.) που αποδομούν το δημόσιο σχολείο και τα δημόσια πανεπιστήμια και προωθούν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας.
Παράλληλα εντείνονται οι διώξεις και τα πειθαρχικά των εκπαιδευτικών γιατί υλοποιούν τις αποφάσεις των σωματείων κατά της αξιολόγησης με πρωτοφανή τη δίωξη να θέσει σε αργία τη Χρύσα Χότζογλου μέλους της ΕΛΜΕ Πειραιά. Για την ίδια υπόθεση έχει παραπεμφθεί και ο Δ. Χαρτζουλάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά και αναπληρωτής, ο οποίος αντίστοιχα απειλείται με απόλυση. Για την ίδια υπόθεση στους συναδέλφους έχει κινηθεί και ποινική διαδικασία με μήνυση από τον ΔΔΕ Πειραιά.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη η Ε΄ ΕΛΜΕ αναφέρει τα παρακάτω περιστατικά που αποδεικνύουν την ένταση του κλίματος τρομοκράτησης που προωθείται εναντίον των εκπαιδευτικών:
«Στην Ανατολική Θεσσαλονίκης η ΔΙ.Π.Ε. προχωρεί στο δεύτερο κύμα κλήσεων σε πειθαρχικά εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στην αξιολόγηση συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή που έχει προκηρυχθεί από τη ΔΟΕ και τους Συλλόγους Π.Ε. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες εκπαιδευτικοί της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δέχθηκαν τηλεφώνημα από τη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Θεσσαλονίκης. Το «δίλημμα» που τους τέθηκε ήταν, εφόσον τους ενημέρωσαν ότι εκκρεμεί κλήση σε πειθαρχικό για την αξιολόγηση, εάν επιθυμούν να αξιολογηθούν ή να συνεχίσουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία- αποχή από την ατομική αξιολόγηση (που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ την 1-4-2024).
Στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης η διευθύντρια Ζ. Βαζούρα παρέπεμψε σε πειθαρχική διαδικασία δύο συναδέλφους από τους επτά στους οποίους είχε κινήσει διαδικασίες δίωξης από πέρσι τον Οκτώβριο. Όλοι οι συνάδελφοι υλοποιώντας τις αποφάσεις της Δ ΕΛΜΕ-Θ, δήλωσαν απεργία αποχή από μέντορες και συντονιστές και ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Πυλαίας σε μια πρωτοφανή ενέργεια, τους κατήγγειλε στη ΔΔΕ. Η ίδια έθεσε σε πειθαρχική διαδικασία και άλλους οκτώ συναδέλφους.
Στη ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης η Διευθύντρια έστειλε κλήσεις για πειθαρχικά σε 23 συναδέλφους, ενώ από τη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης εκτοξεύτηκαν απειλές για πειθαρχικά που θα πραγματοποιηθούν και μαζεύονται με κλίμα αυταρχισμού στοιχεία».
Σύμφωνα με την Ε΄ΕΛΜΕ πρόκειται για βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων των απεργών εκπαιδευτικών που έχει φτάσει τις 1.500 πανελλαδικά. Αφορά επίσης καθαιρέσεις των απεργών προϊσταμένων και διευθυντών/ντριών, γιατί εκφράζουν τη συλλογική αντίθεση του κλάδου στην αξιολόγηση, απεργούν, έχουν συνδικαλιστική δράση.
«Επιδιώκουν να ανακόψουν τη συνέχιση του μεγάλου αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί για 5η χρονιά ενάντια στην αξιολόγηση, ώστε να περάσουν την απονομιμοποιημένη πολιτική τους. Η πολιτική πυγμής είναι ο μόνος δρόμος που τους απόμεινε για να προχωρήσουν την αξιολόγηση και την άμεση ιδιωτικοποίηση της παιδείας, όπως αποκαλυπτικά αποδεικνύεται με τα νέα μέτρα που προωθούν και αφορούν τα Ωνάσεια σχολεία, τις “Ακαδημίες τεχνικής εκπαίδευσης”, το Διεθνές Απολυτήριο. Επιδιώκουν να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ενώ τα σχέδιά τους φτάνουν μέχρι την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή και κυβερνητικών στελεχών, ετοιμάζουν την αξιολόγηση με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης, σε εντεταλμένη υπηρεσία, ακολουθούν την ίδια πρακτική και παραπέμπουν τους συναδέλφους που απέχουν από την ατομική αξιολόγηση σε επόμενα πειθαρχικά συμβούλια για να διαμορφώνουν κλίμα τρομοκρατίας, για να τους εμφανίζουν ότι είναι παράνομοι και όχι ότι ασκούν ένα συνταγματικό και συνδικαλιστικό τους δικαίωμα, της απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία» αναφέρει ακόμη η ΕΛΜΕ υπενθυμίζοντας ότι η απεργία αποχή είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό μας δικαίωμα και για να μην αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ότι δε συντρέχουν λόγοι τιμωρίας.
«Αποτελεί τεράστιο πολιτικό ζήτημα η απροκάλυπτη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Το όργιο αυθαιρεσιών και αυταρχισμού του ΥΠΑΙΘΑ και του μηχανισμού του πρέπει με ανυποχώρητο αγώνα να ανακοπεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΜΕ μας συμμετέχει στην ομάδα των 27 Σ.Ε.Π.Ε. και ΕΛΜΕ που συγκροτήσαμε νομική ομάδα υποστήριξης διωκόμενων και απεργών, με διαρκή στήριξη των απεργών από την αξιολόγηση, καθώς και όλων των εκπαιδευτικών που παίρνουν ή θα πάρουν κλήση σε πειθαρχικά, παρέχοντάς τους πλήρη συνδικαλιστική, νομική και οικονομική κάλυψη» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις, οι απειλές και τα πειθαρχικά.