in , ,

Συνεχίζεται ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα»

Προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει η απεργία καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην οινοποιία Μαλαματίνα διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι και σήμερα ήρθαν αντιμετώποι με αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας, στελέχη της οποίας προσπάθησαν να εισέλθουν με οχήματα στο εργοστάσιο προκειμένου να δημιουργήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, κίνηση που απετράπη από την απεργιακή περιφρούρηση.

Να σημειωθεί ότι το σωματείο έχει αντικρούσει διαρροές στον Τύπο περί παράνομης και καταχρηστικής απεργίας τονίζοντας ότι η απεργία είναι νόμιμη και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Σήμερα έξω από την πύλη του εργοστασίου έχουν συγκεντρωθεί εκτός από μέλη του σωματείου εργατοϋπαλλήλων στη Μαλαματίνα, μέλη άλλων εργατικών σωματείων και πολιτικών συλλογικοτήτων της πόλης δυναμώνοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών. Παράλληλα ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας και δυνάμεων της ΟΠΚΕ.

«Δεν κήρυξε παράνομη το δικαστήριο την απεργία μας. Η εταιρεία έθεσε στην αγωγή της τέσσερα θέματα, ότι ασκήσαμε βία, ότι είναι καταχρηστική, ότι δεν επιτρέπουμε να μπουν εργαζόμενοι και για την πυρασφάλεια. Το δικαστήριο μας δικαίωσε σε όλα εντόπισε όμως ένα τυπικό λάθος. Στην ουσία δικαιωθήκαμε για ακόμη μια φορά από τα δικαστήρια» σημείωσε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Γ. Φραγκίδης, πρόεδρος του σωματείου εργατοϋπαλλήλων στην «Μαλαματίνα».

Προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάει η απεργία

Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και με εργαζόμενους που βρίσκονται στην απεργιακή περιφρούρηση η εργοδοσία προσπαθεί να κινεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς καθώς και σήμερα είναι ισχυρή η αστυνομική παρουσία.

Συγκεκριμένα το σωματείο καταγγέλλει προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργιακή περιφρούρηση. Συγκεκριμένα στο σημείο έφτασε με ΙΧ ο διευθυντής της εταιρείας τον οποίο δεν εμπόδιζαν να εισέλθει οι απεργοί. Ωστόσο στόχος της εταιρείας ήταν η δημιουργία κλίματος έντασης το οποίο όμως δεν επέτρεψαν οι απεργοί να συμβεί. Μετά από ώρα αποχώρησε τόσο ο διευθυντής όσο και άτομα τα οποία χρησιμοποιούνται από τη διοίκηση ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Κάλεσμα του σωματείου σε όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων

«Εμείς είμαστε πειθαρχημένοι πίσω από το πανό του σωματείου και ζητάμε να ανακληθούν οι άδικες απολύσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σωματείου αναφέροντας καθημερινές συγκινητικές κινήσεις αλληλεγγύης εκ μέρους φοιτητών και άλλων εργαζόμενων στον πολυήμερο αγώνα. «Το δίκιο δεν είναι μόνο με το μέρος μας, το δίκιο είμαστε εμείς» κατέληξε.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο στην Μαλαματίνα καλεί όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό του, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. «Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά μας, για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά. Η στήριξη του αγώνα μας με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις, με υλική ενίσχυση του σωματείου θα έχει αποφασιστική συμβολή ώστε να γυρίσουμε στη δουλειά μας όλοι, νικητές, με ψηλά το κεφάλι!»

«Μετά την περικοπή των αποδοχών μας κατά 20% τα προηγούμενα 3 χρόνια, μετά τη διαγραφή χρεών της εταιρείας σε ποσοστό πάνω από 80%, μετά τη ρύθμιση του μικρού πλέον χρέους (20%) και εξόφληση σε 20 χρόνια, μετά την επάνοδο σε άμεση κερδοφορία, η νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Μαλαματίνα έβαλαν στο μάτι τους εργαζόμενους – μόνο μέλη του σωματείου, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν, τις δικαστικές αποφάσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και των δικαιωμάτων μας. Μας εκβιάζουν, μας τρομοκρατούν και μας απολύουν προσλαμβάνοντας παράλληλα στις θέσεις μας νέους εργαζόμενους και τους χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Συκοφαντεί όλους εμάς τους εργαζόμενους που αγωνιζόμαστε διαδίδοντας ψέματα με δελτία τύπου και συνεντεύξεις, οργανώνει προβοκάτσιες ενάντια μας – εναντίον των απεργών ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη

Δράμα: Τρένο παρέσυρε και σκότωσε τρεις μετανάστες