Με αίτημα του ελληνικού Δημοσίου αναβλήθηκε για τις 16 Οκτωβρίου στο ΣτΕ η συζήτηση των δύο αιτήσεων ακυρώσεως που είχαν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων για την Υγεία Θεσσαλονίκης κατά του fly over που είχε οριστεί για χθες Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος αναβολής που επικαλέστηκε το αρμόδιο Υπουργείο ήταν η έναρξη νέας διαβούλευσης για το έργο μέχρι τις 19 Ιουλίου. Η διαβούλευση αφορά την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ειδικότερα την τροποποίησή της, πριν από ένα μήνα, με την οποία αυξάνεται η έκταση υλοτόμησης του δάσους Σέιχ-Σου από 72.000 τμ σε 183.000 για τις ανάγκες κατασκευής του έργου.
Yπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αύξησης της έκτασης που θα υλοτομηθεί έγινε γνωστό στις 16 Μαρτίου στο ΣτΕ στην εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης του έργου που είχαν καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Κωνσταντινουπολιτών, ο Σύλλογος Προστασίας του Σέιχ – Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.
Εκεί δικηγόρος της εργολάβου εταιρίας ανέφερε ότι η διαφορά έγκειται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς της αρχικής μελέτης προς επιδιόρθωση της οποίας κατατέθηκε ήδη αίτηση τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τη νομική σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. «Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζονται τα έργα βάσει μιας μελέτης, η οποία θα τροποποιηθεί άμεσα, όπως δήλωσε η εργολάβος και το Δημόσιο;» ήταν το εύλογο ερώτημα των κατοίκων και των συλλόγων που κατέθεσαν τα σχετικά έγγραφα και υπομνήματα, ενώ αναμενόταν άμεσα η έκδοση της απόφασης για τη συνέχιση ή όχι των εργασιών.
Τελικά ενώ οι εργασίες είχαν σταματήσει με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου στις 9/4 καθώς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε καν στείλει εγκαίρως πλήρη φάκελο στο ΣτΕ με όλα τα έγγραφα που απαιτούνταν, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών και οι εργασίες ξαναξεκίνησαν στις 25/4 αφού όμως το Δημόσιο κατέθεσε με καθυστέρηση τα συμπληρωματικά στοιχεία.
Στη χθεσινή συζήτηση των κύριων αιτήσεων κατά του έργου οι εκπρόσωποι των κατοίκων παρέστησαν κανονικά και εκεί το ίδιο το Δημόσιο για ακόμη μια φορά ζητώντας την αναβολή συνομολόγησε τον κύριο λόγο για τον οποίο οι κάτοικοι προσφεύγουν κατά του έργου, την έλλειψη διαβουλεύσης. Το Δημόσιο όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις προσπαθεί να θεραπεύσει τον λόγο εκ των υστέρων ενώ οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Ουσιαστικά όπως δηλώνει και ο Αλ. Αδαμίδης δικηγόρος του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών το ΣτΕ αναβάλει τις υποθέσεις μέχρι το Δημόσιο να θεραπεύσει τις ελλείψεις που και το ίδιο διαπιστώνει. Ωστόσο συνεχίζεται το παράδοξο, ένα έργο να έχει ξεκινήσει χωρίς οριστικές μελέτες κυκλοφορίας, να έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση ενώ γίνονται τροποποιήσεις στις μελέτες εκ των υστέρων. Όπως συμπληρώνει ο Αλ. Αδαμίδης, ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να προηγείται η διαβούλευση της έγκρισης της ΑΕΠΟ αλλιώς δεν έχει νόημα η διαβούλευση. Επιπλέον, απορίας άξιο είναι πώς συνεχίζονται οι εργασίες ενώ εν εξελίξει βρίσκεται μια διαβούλευση που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της έναρξης των εργασιών;
Στις αιτήσεις ακύρωσης της κατασκευής του έργου οι κάτοικοι ανέφεραν μεταξύ άλλων την έλλειψη διαβούλευσης, την καταστροφή του οικοσυστήματος του δάσους, τη δραματική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, την απουσία οριστικών κυκλοφοριακών μελετών και άλλες σοβαρές πλημμέλειες στον σχεδιασμό του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ακόμη και σε αυτή την καθυστερημένη διαβούλευση οι πολίτες και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και ο Περιφερειάρχης θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και όποιος δεν τις καταθέσει θα κριθεί.
Πέρα από τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, το τεράστιο κόστος κατασκευής του και με το κυκλοφοριακό κομφούζιο να είναι καθημερινότητα στην πόλη, το Fly Over αποδεικνύεται μια μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει την πόλη προ τετελεσμένων με ένα έργο που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών.
Σταυρούλα Πουλημένη