Με τον γάλλο ομολογό του Μισέλ Σαπέν συναντήθηκε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας.
Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε : “Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες”.
Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».
Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας».
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις (για τη διευθέτηση του χρέους) πρόσθεσε ο υπουργός, εφ’ όσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε», αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.
Υπογράμμισε τέλος ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.
Υπενθυμίζεται πων προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μ. Παντοάν στην Ιταλία και τον Μ. Σεντένο στη Λισσαβώνα.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό πρόγραμμα συζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών Πορτογαλίας και Ελλάδας στη συνάντηση που είχαν, το Σάββατο το μεσημέρι, στη Λισσαβώνα.
Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μάριο Σεντένο συζήτησαν τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται όταν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επίσης και κάποια προβλήματα που υπάρχουν.
Οι δυο υπουργοί συμφωνήσαν ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα, καθώς Ελλάδα και Πορτογαλία ως χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και έθεσαν τα ζητήματα προκειμένου να υπάρξει ατζέντα αντιμετώπισης των διαφόρων κοινών προβλημάτων, με προοδευτικό πρόσημο και για τις δυο χώρες.
Ακόμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν προβλήματα που μπορούν να τεθούν από κοινού στην ΕΕ, καθώς απασχολούν και τις δυο χώρες, όπως η τραπεζική ένωση, η ανεργία, οι επενδύσεις κ.ά.
Το πρώτο ραντεβού του κ. Τσακαλώτου πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη την Παρασκευή, ο υπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα “φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα”.
Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τα βήματα δημοσιονομικής προσαρμογής και η προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη, ενώ ο κύριος Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο όλο σκεπτικό της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, με κύριο στόχο να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας. Πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ. Ακόμη συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.
Το πρόγραμμα του Ευ.Τσακαλώτου για τις συναντήσεις με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών:
– Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016/ Ελσίνκι/ Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
– Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016/Αμστερνταμ/ Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup.
– Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016/Βερολίνο/ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας
Photo Credit: Nick Paleologos/ SOOC