Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκαν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την Συρία και τα ενεργειακά ζητήματα.
Από την πλευρά του κ. Κέρι τονίσθηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακόυ κόμβου.
Παράλληλα, o Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Επίσης τόνισε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, καθώς και την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.
Στην συνομιλία τους συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε την σημασία που αποδίδει στην επίλυση του Παλαιστινιακού, με δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, στην προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αμπάς να επισκεφθεί την αμέσως επόμενη περίοδο την Ελλάδα, και επεσήμανε ότι ο ίδιος θα ανταποκριθεί σύντομα στην πρόσκληση του κ. Αμπάς να επισκεφθεί την Παλαιστίνη.
Αλ. Τσίπρας για προσφυγικό: Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς
«Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, ούτε το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη.
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις.
«Αν κατορθώσουμε – ειδικά εδώ στον ΟΗΕ – να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε», υπογράμμισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε τρεις συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
– Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή, τόνισε.
– Δεύτερον, πρέπει να στηριχθεί ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να υπάρξει ένας γενναιόδωρος μηχανισμός επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης, εξήγησε ο Πρωθυπουργός.
– Τρίτον να στηριχθούν τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών. «Στην Ε.Ε., κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων», υπενθύμισε.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης.
Τέλος, τόνισε πάντως πως «είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον συντονισμό, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και την αύξηση της χρηματοδότησης».