Δύο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ο τότε αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος υπέγραψε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, Νέλλο Κανελλόπουλο για την καύση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία.
Η καύση αποβλήτων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον Βόλο από κινήματα και οικολογικές οργανώσεις αντιδράσεις που είχαν οδηγήσει σε μαζικά συλλαλητήρια για να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη μετά και τις σχετικές αδειοδοτήσεις που είχαν δοθεί στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.
«Η νέα Εθελοντική Συμφωνία αντικαθιστά την προγενέστερη, που έληξε το 2016, θέτοντας ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και αυστηρό πλαίσιο, το οποίο ενισχύει τόσο την ανταγωνιστικότητα της τσιμεντοβιομηχανίας σε μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα όσο και τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της τσιμεντοβιομηχανίας, πέραν των συμβατικών, όπως προβλέπονται στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο ενισχύει, επίσης, και την εθνική της συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού η χρήση δευτερογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία συνεισφέρει σημαντικά και στη μείωση των εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Συγκεκριμένα, μέσω της νέας Εθελοντικής Συμφωνίας, αυστηροποιούνται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των τσιμεντοβιομηχανιών για τη χρήση εναλλακτικών δευτερογενών καυσίμων, δηλαδή καθιερώνεται η δημοσιοποίηση των μετρήσεων, αυξάνεται η συχνότητα των μετρήσεων των παρακολουθούμενων εκπομπών αέριων ρύπων, πέραν των συμβατικών απαιτήσεων της νομοθεσίας, εξακολουθούν να αποκλείονται από τη χρήση κατηγορίες δευτερογενών καυσίμων με χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και δρομολογείται η σύσταση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, με το οποίο επιτυγχάνονται ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας στον κλάδο, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κόστους ενέργειας, καθώς και του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων για την κοινωνία, σε συνθήκες διαφάνειας και ελεύθερης πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφορία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλία» «δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές το υπουργείο Περιβάλλοντος υπό την ηγεσία του κ. Φάμελλου, έδωσε άδεια στην εταιρεία μεταφοράς αποβλήτων Deco s.p.a από την πόλη Spoltore στην περιφέρεια της Πεσκάρα να μεταφέρει για καύση 9.000 τόνους RDF-SRF για καύση στην ΑΓΕΤ. Είναι, όπως αναφέρεται, η πρώτη φορά που δόθηκε άδεια για φορτίο που ξεπερνά τους 2.000 τόνους».