«Τι έχει άραγε περισσότερη σημασία για την Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών;
Μια φωτογραφία από την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων της Ψυχιατρικής Κλινικής, δίπλα στους εκπροσώπους της Πολιτείας και των αρχών του τόπου, ή η ασφάλεια της ζωής των νεφροπαθών και τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας μιας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού; Πρόκειται για ηθελημένη παράβλεψη ή ανικανότητα;»
Αυτό διερωτάται ο Σύλλογος Νεφροπαθών Σερρών σε ανακοίνωσή του-διαμαρτυρία προς τη διοίκηση με αφορμή τις εργασίας για την κατασκευή νέου κτηρίου που θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική και προκαλεί προβλήματα στην μερικές δεκάδες μέτρα μακριά εξωτερική και αποκλειστικής χρήσης από τους νεφροπαθείς, είσοδο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Μάλιστα όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος «η Διοίκηση του Νοσοκομείου, απέκρυπτε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι το κτήριο της Ψυχιατρικής Κλινικής θα συνδεθεί με το υπόλοιπο κτήριο του Νοσοκομείου με διακτιριακό διάδρομο, (τύπου τούνελ) μέσω της αποκλειστικής εισόδου των νεφροπαθών. Η απόκρυψη αυτή έγινε προκειμένου η νεφρολόγος και Διευθύντρια της Μ.Τ.Ν. κ. Αντωνιάδη Γεωργία καθώς και οι ασθενείς, να έρθουν προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς περιθώριο αντίδρασης».
Ο Σύλλογος τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό έργο και απαραίτητο για τους ψυχικά ασθενείς ώστε να έχουν υψηλή ποιότητα φροντίδας και τις συνθήκες νοσηλείας που τους αξίζουν. Άλλωστε, όπως αναφέρουν «και οι δύο κατηγορίες ασθενών ανήκουμε στην ομάδα των ατόμων με αναπηρία και γνωρίζουμε πολύ καλά τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν, όπως ακριβώς κι εμείς».
Ωστόσο, όπως σημειώνουν η χρήση μιας Μονάδας ως διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ δύο άλλων κλινικών καταστρατηγεί όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. για την υγιεινή και ασφάλεια, και η Διοίκηση αδιαφορεί.
Ο Σύλλογος εξηγεί αναλυτικά πως έχει η παρούσα κατάσταση με την Μ.Τ.Ν. και τι θα συμβεί με στις νέες συνθήκες με την κατασκευή του νέου κτηρίου:
«Ας δούμε την παρούσα κατάσταση.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) εξυπηρετεί εβδομήντα (70) τακτικούς ασθενείς, συν τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν από τις δύο (2) Ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Ι.Μ.Χ.Α.) που αριθμούν συνολικά διακόσιους πενήντα (250) ασθενείς, συν τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν από τις κλινικές του Νοσοκομείου π.χ. Καρδιολογική ,Πνευμονολογική. Καμία άλλη Μ.Τ.Ν. επαρχιακού Νοσοκομείου δεν συγκρίνεται με τον φόρτο εργασίας της δικής μας Μονάδας. Πραγματοποιεί περισσότερες από οκτακόσιες (800) συνεδρίες αιμοκάθαρσης μηνιαίως. Συγκρινόμαστε μόνο με την Μονάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Εξ αιτίας του τεράστιου φόρτου εργασίας και του SARS Covid-19 , η Μ.Τ.Ν. αναγκάστηκε στην αρχή να κλείσει την απογευματινή βάρδια των δύο (2) ατομικών θαλάμων αιμοκάθαρσης για τους θετικούς σε ηπατίτιδα Β ασθενείς και να τους μετατρέψει σε θαλάμους Covid-19. Οι ασθενείς αυτοί συνέχισαν την θεραπεία τους στις Ι.Μ.Χ.Α. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι θετικοί σε Covid-19 νεφροπαθείς ασθενείς , αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταργηθεί όλη η απογευματινή βάρδια αιμοκάθαρσης και οι ασθενείς αυτοί αναγκαστικά μετακινήθηκαν στις Ι.Μ.Χ.Α. Έτσι λοιπόν στην απογευματινή βάρδια εξυπηρετούνται αποκλειστικά τα περιστατικά Covid-19 και τα βαριά περιστατικά με επικίνδυνα παθογόνα π.χ. πνευμονία. Σημειώστε ότι, η Μ.Τ.Ν. συχνά λειτουργεί για λόγους ασφάλειας ακόμη και τις Κυριακές για αυτά τα περιστατικά! Στη συνέχεια ακολουθεί απολύμανση του χώρου και των μηχανημάτων για να χρησιμοποιηθούν την επομένη μέρα από τους τακτικούς «καθαρούς» ασθενείς. Όπως καταλαβαίνετε, τα ήδη αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής έγιναν ακόμη πιο αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Κανένας ασθενής ή συνοδός του ασθενή ή ακόμη και γιατρός άλλης κλινικής δεν εισέρχεται στην Μονάδα εάν δεν ελεγχθεί και δεν έχει την άδεια από το προσωπικό της Μονάδας. Η χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση, η αντισηψία χεριών και τακτικά τεστ Covid-19 είναι υποχρεωτικά για όλους.
Τι θα συμβεί λοιπόν, τις επόμενες ημέρες;
Εδώ και καιρό παρακολουθούμε την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή νέου κτηρίου που θα στεγάσει την Ψυχιατρική Κλινική. Το κτήριο αυτό, βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από την εξωτερική και αποκλειστικής χρήσης από τους νεφροπαθείς, είσοδο της Μ.Τ.Ν.
Σκοπίμως, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, απέκρυπτε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ότι το κτήριο της Ψυχιατρικής Κλινικής θα συνδεθεί με το υπόλοιπο κτήριο του Νοσοκομείου με διακτιριακό διάδρομο, (τύπου τούνελ) μέσω της αποκλειστικής εισόδου των νεφροπαθών. Η απόκρυψη αυτή έγινε προκειμένου η νεφρολόγος και Διευθύντρια της Μ.Τ.Ν. κ. Αντωνιάδη Γεωργία καθώς και οι ασθενείς, να έρθουν προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς περιθώριο αντίδρασης.
Έγινε γνωστό δια στόματος του αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου, στην Διευθύντρια της Μονάδας, ότι από την 16/08/2022 ξεκινούν οι εργασίες σύνδεσης των δύο κτηρίων και ως εκ τούτου η εξωτερική αποκλειστική είσοδος της Μ.Τ.Ν. δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς. Η είσοδος των ασθενών θα γίνεται από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Ο νεφροπαθής ασθενής, όταν έρχεται με δικό του Ι.Χ. αυτοκίνητο, θα παρκάρει στο κεντρικό πάρκινγκ του Νοσοκομείου, θα περπατήσει διακόσια (200) μέτρα μέχρι την είσοδο του Νοσοκομείου, θα διασχίσει τα εξωτερικά ιατρεία ανάμεσα από κόσμο που περιμένει εκεί για να εξεταστεί, διακινδυνεύοντας να μεταφέρει κάποιο παθογόνο, θα χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα για να κατεβεί έναν όροφο πιο κάτω και να περιμένει έξω από την πόρτα της Μονάδας μέχρι ο/η νοσηλευτής/τρια τον καλέσει να εισέλθει στον θάλαμο αιμοκάθαρσης. Καθότι οι ασθενείς δεν εισέρχονται πάντα με την ίδια σειρά κάθε φορά, φανταστείτε τον συνωστισμό!
Ο ίδιος ασθενής τελειώνοντας την συνεδρία αιμοκάθαρσης, θα πρέπει να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία.
Πόσο πιθανό είναι αυτός ο ασθενής, που είναι κουρασμένος μετά από τέσσερις (4) ώρες αιμοκάθαρσης και με χαμηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλό αιματοκρίτη, βγαίνοντας στον εξωτερικό χώρο για φτάσει στο αυτοκίνητο με θερμοκρασία 35ο Κελσίου να μην λιποθυμήσει κάνοντας βαρύ υποτασικό επεισόδιο; Τι θα συμβεί τότε; Ποιος θα τον βοηθήσει; Τι θα συμβεί αν αιμορραγήσει η φίστουλα μακριά από την βοήθεια των νοσηλευτών της Μονάδας; Ποιός θα έχει την ευθύνη αν κάποιος ασθενής καταλήξει αβοήθητος στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου; Αυτά τα περιστατικά δεν είναι σπάνια, συμβαίνουν καθημερινά στην Μονάδα, όμως εκεί αντιμετωπίζονται άμεσα και μπορεί να παραμείνει όσο χρειαστεί ο ασθενής μέχρι να αποχωρίσει με ασφάλεια από την Μονάδα. Έξω στο παρκινγκ του Νοσοκομείου, ποια βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί και από ποιόν; Σημειώστε, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα εβδομήντα πέντε (75 )έτη! Σε πόση ταλαιπωρία θα υποβάλλονται οι συνοδοί των ασθενών που χρειάζονται βοήθεια για να μετακινηθούν! Θα πρέπει κάθε φορά να αναζητούν αμαξίδιο για να μεταφέρουν τον άνθρωπό τους. Και όπως είπαμε, στους 35ο Κελσίου! Και μην μας πουν ότι θα αναλάβουν αυτό το έργο οι τραυματιοφορείς. Είναι κακόγουστο, αυτό το ανέκδοτο. Πόσο αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες συνθήκες είναι αυτές – και μάλιστα – για άτομα με αναπηρία «80% και άνω» όπως ορίζει ο νόμος!
Οι νεφροπαθείς που νοσούν από Covid-19 και πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση, θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου ; Τι θα γίνει με αυτούς; Θα κάνουν διασπορά της νόσου μέσα στο Νοσοκομείο!
Και τι θα γίνει, με τους ασθενείς που είναι κατάκοιτοι και μετακινούνται, από και προς, την Μονάδα με το Ε.Κ.Α.Β.; Πως θα έρχονται και πως θα φεύγουν από την Μονάδα η οποία βρίσκεται όπως είπαμε στο πρώτο υπόγειο; Θα περνούν κι αυτοί μπροστά από τα Εξωτερικά Ιατρεία; Οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. παραδίδουν τους ασθενείς στην πόρτα της μονάδας και όχι στον θάλαμο αιμοκάθαρσης. Μήπως τώρα θα τους παραδίδουν στην κεντρική είσοδο; Ποιος θα τους οδηγήσει στην Μονάδα; Και όταν τελειώνουν την αιμοκάθαρση, που θα οδηγούνται; Επίσης, δεν παραλαμβάνουν τους ασθενείς σε συγκεκριμένη ώρα, αλλά όποτε βολεύει, σύμφωνα με το δικό τους πρόγραμμα. Πως θα λειτουργήσει έτσι η Μονάδα; Θα επέλθει πλήρης αποδιοργάνωση στη λειτουργία της. Αυτό πλέον δεν είναι ταλαιπωρία, είναι απάνθρωπος βασανισμός!
Την απάντηση την ξέρουμε καλά! Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Μετά θα δούμε. Μέχρι τότε θα προσευχόμαστε να μην συμβεί το κακό ή να μην μεταφέρει κάποιος ασθενής κάποιο παθογόνο από το Νοσοκομείο μέσα στη Μονάδα. Φαίνεται ξεχνούν ότι οι νεφροπαθείς είναι ανοσο-κατασταλμένοι ασθενείς. Γιατί, αν μολυνθεί με κάποιο επικίνδυνο παθογόνο η Μονάδα και πρέπει να κλείσει για απολύμανση, τότε να δούμε, που θα πάνε οι εβδομήντα (70) τακτικοί ασθενείς…!
Ας περάσουμε τώρα στο ευτυχές γεγονός της ολοκλήρωσης του έργου. Προσοχή, δεν το λέμε ειρωνικά.
Είναι πολύ σημαντικό έργο και απαραίτητο για τους ψυχικά ασθενείς ώστε να έχουν υψηλή ποιότητα φροντίδας και τις συνθήκες νοσηλείας που τους αξίζουν. Άλλωστε και οι δύο κατηγορίες ασθενών ανήκουμε στην ομάδα των ατόμων με αναπηρία και γνωρίζουμε πολύ καλά τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν, όπως ακριβώς κι εμείς.
Οι πληροφορίες μας, λοιπόν, είναι ότι ο εσωτερικός διάδρομος της Μονάδας, θα χρησιμοποιείται από το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής για την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους. Οι τραπεζοκόμοι , οι καθαρίστριες, οι τεχνικοί , όλοι θα χρησιμοποιούν αυτόν τον διάδρομο. Ναι, σωστά διαβάσατε! Και εάν κάποιος ασθενής της ψυχιατρικής νοσήσει βαριά π.χ. πνευμονία ή Covid-19, και πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις π.χ. αξονική τομογραφία ή μια απλή ακτινογραφία, θα περάσει με φορείο μέσα από την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού; Ποιος παράφρον νους τα σκέφτηκε όλα αυτά; Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που θα ζητείται η συνδρομή τους από την Ψυχιατρική, θα περνούν μέσα από το Τεχνητό Νεφρό; Για ποια μέρα υγιεινής και ασφάλειας μιλάμε; Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να χρησιμοποιείται μια Μονάδα ως διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ δύο άλλων κλινικών. Φανταστείτε, π.χ. έναν καρδιολόγο που κλήθηκε για βοήθεια στην Παθολογική Κλινική, για να φτάσει εκεί, να πρέπει να περάσει μέσα από την Πνευμονολογική. Πού γίνονται αυτά; Σε ποια χώρα; Πείτε μας! Εδώ έχουμε απόλυτη καταστρατήγηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. για την υγιεινή και ασφάλεια, και η Διοίκηση αδιαφορεί.
Αφού υπάρχει δίπλα ακριβώς άλλος διάδρομος επικοινωνίας, ο διάδρομος της Διοίκησης, γιατί δεν χρησιμοποιείται αυτός. Γιατί επιμένουν σε αυτόν τον παραλογισμό βάζοντας σε κίνδυνο της ζωές των νεφροπαθών;
Γιατί δεν υπήρξε επίσημη και έγγραφη ενημέρωση από την Διοίκηση προς την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ώστε να λυθούν αυτά τα θέματα εν τη γενέσει τους ;
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών ξέρει πολύ καλά τις ευθύνες που έχει. Και είναι τεράστιες. Μεθόδευσε και απέκρυπτε τα σχέδιά της μέχρι την τελευταία μέρα, για να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων μέσα στον Αύγουστο που όλοι λείπουν και υπάρχει γενικά μια χαλάρωση. Απέφυγε να μελετήσει εναλλακτική λύση στο πρόβλημα, που ήξεραν πολύ καλά ότι θα προέκυπτε.
Αλλά, όπως είπαμε, οι φωτογραφίες των εγκαινίων έχουν μεγαλύτερη αξία από την ασφάλεια των νεφροπαθών.
Δυστυχώς!!!»