Μια ομάδα ενόπλων εμποδίζει τα πλοία των μεταναστών να αποχωρήσουν από μια περιοχή δυτικά της Τρίπολης στη Λιβύη και να πλεύσουν προς την Ιταλία αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης, για το efsyn.gr
Η περίεργη αυτή υπόθεση δημιουργεί αρκετά ερωτήματα, καθώς τον τελευταίο μήνα παρατηρείται σημαντική πτώση των αφίξεων στην Ιταλία, ενώ στην οργάνωση αυτή εμπλέκονται πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.
Οι αφίξεις από τη Β. Αφρική στην Ιταλία έχουν πέσει περισσότερο από 50% τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Πηγές του πρακτορείου στην πόλη Σαμπράθα (70 χλμ δυτικά της Τρίπολης) αναφέρουν ότι μια ένοπλη ομάδα δεν επιτρέπει στους μετανάστες να πλεύσουν προς την Ιταλία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τους κλειδώνει σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Άγνωστο παραμένει τι συμβαίνει στους μετανάστες που συγκεντρώνονται στα κέντρα αυτά, αλλά και εάν προωθούνται πίσω στις πατρίδες τους ή κρατούνται ως όμηροι.
Η ομάδα αποτελείται από εκατοντάδες πολίτες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πραγματοποιεί μία πολύ επιθετική καμπάνια, την οποία ξεκίνησε ένας πρώην αρχηγός της μαφίας, αναφέρει μια πηγή στο Reuters.
Μια τρίτη πηγή με επαφές στη Λιβύη σημειώνει ότι η ομάδα αυτή πραγματοποιεί σημαντικές προσπάθειες για να αστυνομεύσει την περιοχή.
Η οργάνωση αυτή, η οποία φέρεται να ονομάζεται «Brigade 48», μάλιστα, έχει και ένα αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης στο οποίο μεταφέρει τους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ αναζητά νομιμοποίηση και χρηματοδότηση από την Τρίπολη.
Η ΕΕ καταβάλει προσπάθειες να χαράξει ένα κοινό σχέδιο δράσης με την κυβέρνηση που στηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Η Ιταλία προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να περιορίσει το κύμα μετανάστευσης συνάπτωντας συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, όμως η κατάσταση στη χώρα της Βορείου Αφρικής είναι πολύ ρευστή.
Συγκρούσεις, αμέτρητες ένοπλες ομάδες και αρκετά στρατόπεδα μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας μετά τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι πριν από έξι χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάρκο Μινίτι, σχολίασε την πτώση στις αφίξεις κάνοντας λόγο για «φως στο τέλος του τούνελ».
Μετανάστες που σώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Μεσόγειο επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Σαμπράθα έχει αλλάξει και πως είναι πολύ δύσκολη η αναχώρηση από το σημείο.
Υπάρχουν άνθρωποι που σταματούν τα πλοία προτού σαλπάρουν, ενώ ορισμένοι μετανάστες οδηγούνται πίσω πριν καν επιβιβαστούν στα πλοία.
Το θέμα έχει αγγίξει προσεκτικά και η Frontex σημειώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι «οι συγκρούσεις στη Σαμπράθα σχετίζονται με την πτώση στις αφίξεις».
Μια εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων που μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση των αφίξεων είναι και το γεγονός πως εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μετέφερε παράνομα μετανάστες από το Μπαγκλαντές και τη Βόρεια Αφρική μέσω του αεροδρομίου Μίτιγκα της Τρίπολης. Μια ένοπλη ομάδα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας εξουδετέρωσε την πολιτοφυλακή που είχε τον έλεγχο του αεροδρομίου.
Αλλά η κατάσταση στη Σαμπράθα μπορεί να αλλάξει άμεσα. Η απουσία κεντρικής διοίκησης δίνει την απαραίτητη ευελιξία στους λαθρέμπορους να προσαρμόζουν άμεσα τις διαδρομές που ακολουθούν.
Την περασμένη εβδομάδα οι παράνομοι διακινητές μεταφέρθηκαν ανατολικά της Τρίπολης.
Η Brigade 48 μπορεί να σταματήσει τη δράση της εάν δεν πετύχει κάποια συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Η κυβέρνηση αυτή έχει ελάχιστο έλεγχο στις ένοπλες ομάδες της δυτικής Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, ενώ κανένας δεν ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της χώρας.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη η δύναμη των παράνομων διακινητών δεν πρόκειται να μειωθεί εάν δεν υπάρξει κάποια νομιμοποιημένη κεντρική εξουσία.