in , ,

Συλλαλητήρια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Εργατική συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ενάντια στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, διευρύνοντας και βαθαίνοντας την φτώχεια σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων καλεί σε μαζικό, μαχητικό, ενωτικό κι εργατικό αγώνα διαρκείας και σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Το μοντέλο επικουρικής σύνταξης που προτείνει η Ν.Δ. δεν έχει επί της ουσίας μεγάλη διαφορά από το μοντέλο που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με τον ν. Κατρούγκαλου, με τον οποίο η επικουρική σύνταξη για τους «νέους» ασφαλισμένους έχει ήδη γίνει πλήρως ανταποδοτική. Τώρα, με το σχέδιο Χατζηδάκη – Μητσοτάκη η επικουρική σύνταξη-ασφάλιση γίνεται και πλήρως κεφαλαιοποιητική. Οι εισφορές δε θα μπαίνουν πλέον σε κοινό κουμπαρά από όπου, στα πλαίσια του αναδιανεμητικού συστήματος της αλληλεγγύης των εργαζομένων θα χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται και οι τρέχουσες συντάξεις, αλλά αυστηρά και μόνο θα επενδύονται. Τα ανταποδοτικά και κεφαλαιοποι-ητικά συστήματα ασφάλισης δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την Κ.Α. Αποτελούν μέρος των άγριων νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών επιθέσεων, με στόχο το υπάρχον σύστημα Κ.Α. να ιδιωτικοποιηθεί ολοκληρωτικά. Να καταργηθεί κάθε ψήγμα κοινωνικού χαρακτήρα ή αλληλεγγύης, να μετατραπούν οι συντάξεις (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) σε φιλοδωρήματα ή ελεημοσύνη. Να επιβληθούν αντίστοιχα στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Να δημιουργηθεί μια αγορά για όσους έχουν κάποια χρήματα και για όσο έχουν. Να καταληστευθούν όσα αποθεματικά υπάρχουν ακόμα στα ταμεία. Να καταστραφεί η Κ.Α. σαν τέτοια (και όλες τις «παλιές» παροχές, όπου και αν διατηρούνται), για να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα σε εργαζόμενους, νεολαία και λαϊκά στρώματα, μέσω της πλήρους ατομικοποίησης τους.

Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα, γνωρίζει πολύ καλά, ότι τα περί «υπεροχής του ατομικού κουμπαρά», «ατομικής επιλογής» και «ελευθερίας» να διαλέγεις εισφορές και επενδυτικά πακέτα, δηλαδή παροχές (σύνταξης, υγείας κ.λπ.), αποτελούνε συνειδητά ψέματα. Οι εργαζόμενοι ζουν σε μια πραγματικά άθλια κατάσταση ανεργίας ή υποαπασχόλησης, με ανύπαρκτα ή μηδαμινά εισοδήματα, με συνεχείς απώλειες ή μειώσεις εισοδημάτων, με φτώχεια και ανασφάλιστη ή μισοασφαλισμένη εργασία κ.λπ. Γνωρίζουν ότι ο οικογενειακός κουμπαράς, πόσο μάλλον, ο δημόσιος ή κοινωνικός κουμπαράς είναι πολύ πιο σημαντικός από τον ατομικό κουμπαρά και ότι ο κουμπαράς του πλούσιου, του βιομήχανου, του τραπεζίτη ή του τοκογλύφου είναι πολύ-πολύ πιο γεμάτος από τον κουμπαρά ενός φτωχού. Επίσης, ξέρουν ότι τον «κουμπαρά» της Κ.Α. στη χώρα μας τον καταλήστευσαν και τον άδειασαν οι ίδιοι οι εργοδότες, οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι, οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε., για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους. Απέναντι στις διαρκείς επιθέσεις, η διέξοδος είναι μία».

Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης καλεί μαζί με άλλα σωματεία της πόλης στην κινητοποίηση και σημειώνει πως «με το νομοσχέδιο που επιδιώκουν να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες αυτές τις μέρες στη Βουλή, δημιουργείται ένα νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο οι νέοι εργαζόμενοι γίνονται “επενδυτές”, θα γνωρίζουν με άλλα λόγια τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν αλλά όχι και το αν και ποιο ποσό θα πάρουν πίσω στο τέλος του εργασιακού τους βίου. Την ίδια στιγμή οι ήδη συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, αφού δεν θα υπάρχει σταθερή εισροή εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με κίνδυνο περικοπής ή συνολικής αδυναμίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων. Αντί δηλαδή της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων σε μια κατεύθυνση προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης των γενεών, αυτά θα προάγουν την ανταποδοτικότητα, το ρίσκο ή (για να ακριβολογούμε) τον τζόγο, αφού οι εισφορές των εργαζόμενων θα επενδύονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα καθορίζεται από την “απόδοση της επένδυσης”».

Μαζικό και το χθεσινό συλλαλητήριο

Μαζικό ήταν και το χθεσινό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης. Η διαδήλωση, όπως αναφέρει και το 902.gr, με κεντρικό σύνθημα «τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες» ξεκίνησε από το Άγαλμα του Βενιζέλου και μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης κινήθηκε μέχρι το Λευκό Πύργο όπου και πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Βασίλη Πρατσινάκη, Αντώνη Κουμανδράκη, Γιώργο Φακαλή, Κώστα Καρμπά, Κώστα Γκούβα, Κώστα Γκρανόπουλο, Αντώνη Ανέστη, Γεωργία Χατζημπαλάση και το συγκρότημα «Τρεις Λαλούν» με τους Γεράσιμο Αραμπατζή, Τάσο Αναστασιάδη και Χριστίνα Αναστασιάδου.

Οι καλλιτέχνες ένωσαν τη φωνή τους και τη μουσική τους με τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στη γραμμή του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης των σωματείων.

Τόσο στο χώρο του συλλαλητηρίου όσο και στο χώρο της συναυλίας συγκεντρώνονταν είδη πρώτης ανάγκης και σχολικά είδη για τους πυρόπληκτους σε Εύβοια, Αττική κλπ.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Διονύσης Κωφός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, «η κυβέρνηση αντί να καίγεται να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, καίγεται να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους”, γι αυτό έσπευσε πριν λίγες μέρες να βγάλει την εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, για την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη όσον αφορά τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έρχεται τώρα να νομοθετήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Απαντώντας στα παραμύθια της κυβέρνησης που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων στην αθλιότητας της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης σημείωσε, ότι «οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό μέτωπο πλήττουν το σύνολο της εργατικής τάξης. Και τους νέους και τους παλιούς ασφαλισμένους». Ότι «πλήττονται, πρώτον, οι νέοι ασφαλισμένοι που πλέον δε θα είναι ακριβώς ασφαλισμένοι, αλλά πελάτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και ακόμα χειρότερα, με το ζόρι επενδυτές των ασφαλιστικών τους εισφορών, καθώς δε θα ξέρουν αν και πόση σύνταξη θα λάβουν. Πλήττονται όμως και οι παλιοί ασφαλισμένοι, που η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν τους πιάνει τίποτα».

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στο Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«ΟΛΑ ΚΟΥΛΑ»:Η καινούργια παράσταση του Χριστόφουρου Ζαραλίκου στην Θεσσαλονίκη

Στοχοποιούν τον λαό για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες