Συγκέντρωση αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία και την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα δικαστήρια του Πολυγύρου όπου συζητήθηκε η αγωγή του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία της Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) εναντίον της εταιρείας ELDIMAC.
Το ΣΕΜΠΛΑ υποστηρίζει ότι η απόλυση του Νίκου Τζανετή στις 28 Ιουλίου συνιστά την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τις διατάξεις ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που προβλέπονται στον νόμο Χατζηδάκη. Ο Νίκος Τζανετής εργαζόταν ως τεχνικός ασφαλείας στην εταιρεία «EDILMAC», στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, που δουλεύει για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Εδώ και μήνες το σωματείο κινητοποιούνταν ζητώντας καλύτερες συνθήκες υγείας και ασφάλειας στα μεταλλεία καταγγέλλοντας ελλιπή μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Ο συνδικαλιστής εργαζόμενος χαρακτηρίζει στην αγωγή του παράνομη την απόλυσή του καθώς υποστηρίζει ότι έγινε λόγω τόσο της έντονης συνδικαλιστικής του δράσης όσο και της θέσης του ως τεχνικού ασφαλείας στα μεταλλεία. Όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Αντίστοιχη διαμαρτυρία ενάντια στην απόλυσή του πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη από σωματεία και αλληλέγγυους έξω από το ΥΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης.
Αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα μεταλλεία της Κασσάνδρας σε ανακοίνωσή του το ΣΕΜΛΑ τονίζει ότι έλαβε έκθεση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος σχετικά με τις αναφορές που έχει πραγματοποιήσει το Συνδικάτο, για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζόμενων στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, από τον Ιανουάριο του 2021.
Όπως αναφέρει «από την έκθεση επιβεβαιώνονται τα ελλιπή μέτρα προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των μεταλλωρύχων που διατυπώνουμε, με όλους τους τρόπους προς πάσα κατεύθυνση, εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την ίδρυση του Συνδικάτου μας».
«Γνωρίζουμε, επίσης, και ενημερώσαμε επ’ αυτού τους επιθεωρητές ότι οι συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων ήταν πολύ χειρότερες, στην εποχή “προ ίδρυσης και δράσης του Συνδικάτου μας” τον Αύγουστο του 2020, αφού κανείς δεν στήριζε και δεν διεκδικούσε για να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά θέματα Ασφάλειας από τις εταιρείες των μεταλλείων, που αντιμετωπίζαμε καθημερινά οι εργαζόμενοι. Κατάσταση η οποία έχουμε καταφέρει να βελτιωθεί σε ένα μικρό βαθμό όμως, κάτω από τις συνεχείς πιέσεις και δράσεις του Συνδικάτου μας (αναφορές, ανακοινώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, δημοσιοποίηση των όσων βιώνουμε καθημερινά). Η δράση μας αυτή μας στοχοποίησε από την εργοδοσία, όμως δεν δεχτήκαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα να δουλεύουμε σε επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλειά μας και συνεχίσαμε με κάθε κόστος να διεκδικούμε τα παραπάνω για το καλό όλων των μεταλλωρύχων» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.
Το ΣΕΜΛΑ υποστηρίζει ακόμη πως τα αίτημα του Συνδικάτου για αυξήσεις και άλλα εργασιακά ζητήματα ήταν αυτά που ενόχλησαν τις εταιρείες των μεταλλείων που προχώρησαν στην απόλυση του Προέδρου του Συνδικάτου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη και προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων τόσο μέσα από τη θέση του στην εργασία (Τεχνικός Ασφαλείας) όσο και με την έντονη συνδικαλιστική του δράση.
Τέλος, επισημαίνει πως για να έχει αξία η έκθεση αυτή της Ε.Μ.Β.Ε. πρέπει οι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, να εντατικοποιηθούν, να είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι. «Διότι με το να πραγματοποιείται ένας κρατικός έλεγχος (και αν) το χρόνο, χωρίς κάν οι επιθεωρητές να έχουν στη διαθεσή τους τον απαραίτητο εξειδικευμένο εξοπλισμό για τα υπόγεια (όργανα μετρήσεων, όχημα) αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επιτήρηση των μέτρων Υγείας & Ασφάλειας από τους κρατικούς φορείς, άρα και 100% διαφύλαξη της προστασίας της Υγείας & Ασφάλειας των εργαζόμενων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η δημιουργία παραρτήματος της Ε.Μ.Β.Ε. στη Χαλκιδική πλήρους στελεχωμένου με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό, για να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί τακτικοί έλεγχοι στα μεταλλεία και να διασφαλίζεται η προστασία της ζωής και υγείας των μεταλλωρύχων» καταλήγει το σωματείο καλώντας και «τα υπόλοιπα σωματεία των μεταλλείων Κασσάνδρας να δυναμώσουν και να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας διεκδικώντας όλα αυτά που φωνάζουμε τόσο καιρό, μη αποδεχόμενοι άλλο αυτή την κατάσταση που συνεχώς χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι».
Σταυρούλα Πουλημένη