Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν αύριο, Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 11.00, έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, φοιτητικοί σύλλογοι πολλών σχολών της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα οι σύλλογοι της Νομικής, της Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, των Πολιτικών επιστημών, της Φαρμακευτικής, της Ιατρικής, της Κτηνιατρικής, τους Γεωλογικού, του ΤΕΦΑΑ, του Ψυχολογικού, του Παιδαγωγικού αλλά και των Οικοτρόφων Εστιών Θεσσαλονίκης θέλουν, μέσω της αυριανής κινητοποίησης, να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στα όρια φοίτησης, στα φοιτητοδικεία, στις νέες σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση (και) στην Παιδεία.
Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:
«Κυβέρνηση και Σύνοδος Πρυτάνεων ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα μας! Δε θα περάσει!
Στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων Υπουργείο και Διοικήσεις «έβγαλαν από τα συρτάρια» τα σχέδια που ετοίμαζαν καιρό για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τις αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια, να χτυπήσουν τα μορφωτικά μας δικαιώματα. Με συνοπτικές διαδικασίες βάζουν μπροστά την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποδεικνύοντας ότι οι δήθεν «προβληματισμοί» που παρουσίαζαν στους φοιτητές και τα ΜΜΕ οι Πρυτάνεις όλο αυτό το διάστημα είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη σύμπλευση τους με τα σχέδια της κυβέρνησης. Οι επικλήσεις στην «προστασία της φοιτητικής κοινότητας», που για αυτή δήθεν θα μπει η αστυνομία στις σχολές, καταρρέουν στην πράξη. Όλο αυτό το διάστημα φοιτητές και εργαζόμενοι που διεκδικούν όχι μόνο δεν προστατεύονται αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με άγρια καταστολή. Τα ίδια τα μέτρα που ετοιμάζουν για την Ανώτατη Εκπαίδευση και συμφώνησαν στη Σύνοδο δείχνουν ότι η αστυνόμευση, το face control στις Σχολές και η ποινικοποίηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας είναι όπλο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Φέτος που οι μαθητές της Γ λυκείου παλεύουν να φτάσουν στις πανελλήνιες μέσα από τα εμπόδια της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, Υπουργείο και Πρυτάνεις αποφάσισαν να αφήσουν χιλιάδες εκτός σπουδών! Αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και προβλέπουν ότι αυτή θα ορίζεται από το κάθε Τμήμα με τον μέσο όρο των μέσων επιδόσεων όλων των φοιτητών στα μαθήματα του πεδίου. Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο «θωρακίζεται» το σύστημα εισαγωγής από τα σκαμπανευάσματα εξαιτίας των θεμάτων, στην πραγματικότητα ανοίγει ο δρόμος ώστε να μένουν μαζικά φοιτητές εκτός Σχολών κάθε χρόνο.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό να επαναφέρουν τη συζήτηση για θέσπιση ορίων φοίτησης με στόχο όπως λένε να εξασφαλιστεί η «έγκαιρη» αποφοίτηση της πλειοψηφίας από τα Πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα παράλληλα με τις σπουδές, οι οποίες έχουν πάρει παράταση επ αόριστον εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας. Τα Ιδρύματα μένουν κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποφοιτήσουμε «έγκαιρα». Φοιτητές σε όλη τη χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται μετεγγραφής, δωματίου στη φοιτητική εστία και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα όνειρα για σπουδές!
Η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων, σφραγίζοντας το νομοθετικό έργο που μέχρι τώρα είχε δρομολογήσει και καθιστώντας υποχρεωτική την εγγραφή στις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις των πτυχιούχων κολεγίων στην ειδικότητα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Λογιστών Φοροτεχνικών. Η διάταξη που αφορά τους συγκεκριμένους αποφοίτους ανοίγει δρόμο για γενίκευση και σε άλλα αντικείμενα. Όσοι παριστάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα- μεταξύ αυτών και η Σύνοδος των Πρυτάνεων- με τη συγκεκριμένη διάταξη που ήταν μέρος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, θέλουν να κρύψουν ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη χτίζουν τον κερματισμό των πτυχίων και των τίτλων, την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων αξιοποιώντας οδηγίες τις ΕΕ τις οποίες κανείς τους δεν αμφισβητεί. Οι διαφορετικές «ταχύτητες» και διαδικασίες πρόσβασης σε κατακερματισμένα δικαιώματα είναι αυτό που ζητάνε οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων. Όλοι μας έχουμε ανάγκη το πτυχίο που να εμπεριέχει την αναγκαία γνώση να μας εξασφαλίζει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα.
Οι περιορισμοί στις επιλογές του μηχανογραφικού του υποψηφίου φοιτητή και ο διαχωρισμός σε Τμήματα που θα δηλώνονται κατά την πρώτη και δεύτερη φάση θα οδηγήσουν σχολές να κατατάσσονται στις «μη προτιμώμενες», να αξιολογούνται ως τέτοιες, να μένουν χωρίς χρηματοδότηση, υποδομές, να μετακυλούν στους φοιτητές το κόστος σπουδών, να τους στερούν μορφωτικά δικαιώματα. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, αφού με τον ίδιο στόχο η προηγούμενη κυβέρνηση ετοίμαζε «δέκα επιλογές στο μηχανογραφικό» και τα λεγόμενα «Ιδρύματα ελεύθερης πρόσβασης».
Με το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», αυτή την περίοδο δρομολογούν να γίνει μια εκ νέου αναδιάταξη των Σχολών στην ελληνική επικράτεια και νέες αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών τους με στόχο να προκύψουν ειδικότητες και Τμήματα πιο ελκυστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπώλια. Αντίστοιχες αλλαγές από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις όπως και αν αυτές ονομάστηκαν: «Πανεπιστημιοποίηση», «αναβάθμιση» κλπ, έκλεισαν Τμήματα σε όλη τη χώρα αφήνοντας ξεκρέμαστους τους φοιτητές, εγκλωβίζοντας τους σε σπουδές που δεν ήταν αυτές που επέλεξαν, αναγκάζοντας τους να βάλουν το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη για να βγουν από τα αδιέξοδα.
Ξέρουμε καλά τι θα πει η ενίσχυση του «αυτοδιοίκητου» που η κυβέρνηση πανηγυρίζει μέσα από τα νέα μέτρα! Το ανεξάρτητο «ακαδημαϊκό προφίλ» που το κάθε Ίδρυμα θα καθορίζει μόνο του σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θα πάψει κάθε κρατική και κυβερνητική ευθύνη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, υποδομών, των αναγκαίων όρων για να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα. Το αυτόνομο, αυτοδιοίκητο ίδρυμα θα είναι αυτό που θα αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν εγκληματίες, θα αξιοποιεί καταστολή και τρομοκρατία για να πάψει η διεκδίκηση, αυτό που θα φυτοζωεί όταν δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό οδηγώντας και τις δικές μας σπουδές σε υποβάθμιση.
Περισσεύουν οι τίτλοι για «αναβάθμιση του κύρους των ΑΕΙ»! Τόσο πολύ έχουν αναβαθμιστεί που η κυβέρνηση τα κρατά κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο! Εκσυγχρονισμός δεν είναι να πετιούνται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης, ούτε να λείπουν από τα ΑΕΙ ακόμη και οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους μέσα στις νέες συνθήκες. Αυτό το ξέρει καλά η κυβέρνηση για αυτό θέλει να κλείσει το στόμα σε όσους διεκδικούν μέσα στα Πανεπιστήμια, να βάλει στο γύψο τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας τη διεκδικούμε εδώ και καιρό και δε θα μας φιμώσουν όσο και αν προσπαθούν!
Να παρθούν πίσω οι προτάσεις για νέα μέτρα καταστολής στα Πανεπιστήμια και για αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, στον τρόπο εισαγωγής!
- -Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλε-εκπαίδευση στους φοιτητές. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού(προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, φύλαξης. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων).
- -Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες».
- -Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
- -Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.
- -Ούτε σκέψη για όρια φοίτησης. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Φοιτητές των πρώην ΤΕΙ να πάρουν πτυχίο από το αντίστοιχο πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια.
- -Να αναγνωριστούν και να αντιστοιχηθούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.
- -Ένα πτυχίο ανώτατου επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.
- -Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα με όλα τα δικαιώματα.
- -Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό.»