Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε από πολίτες μετά από κάλεσμα του δημοτικού σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» με αίτημα την προστασία και την πρόσβαση όλων των πολιτών στην στέγαση, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.
Η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για την στέγαση έγινε μετά από αίτημα του δημοτικού σχήματος, το οποίο ζητά από τον δήμο να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ενοικιαστών.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
Ως «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» έχουμε θέσει το δικαίωμα στη στέγη στο επίκεντρο του προγράμματος και των αγώνων μας ήδη από την ίδρυσή μας. Και με τον όρο «στέγη» δεν εννοούμε μόνο το σπίτι: εννοούμε την πρόσβαση στο ρεύμα και το νερό, τη θέρμανση, την ποιότητα ζωής στη γειτονιά του σπιτιού μας, τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και τα μέσα μεταφοράς που συνδέουν την κατοικία με την εργασία.
Συγκεκριμένα, διεκδικούμε:
-Διατήρηση και διεύρυνση της παροχής κοινωνικής κατοικίας σε πρόσφυγες, άνεργους/ες και άλλους/ες δημότες/ισσες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να μισθώσουν σπίτι
-Αναβάθμιση και αύξηση της χωρητικότητας των δομών φιλοξενίας, στήριξης και φροντίδας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών
-Καταγραφή του αποθέματος κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών
-Δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών και γραφείου καταγραφής αναγκών και βοήθειας ενοικιαστών
-Άμεση και μεγάλη διεύρυνση του προγράμματος ανακαίνισης και μίσθωσης ιδιωτικών κενών/εγκαταλελειμμένων κατοικιών ώστε να προσφερθούν με ελεγχόμενο, προσιτό ενοίκιο
-Προστασία των φτωχών νοικοκυριών από διακοπές ρεύματος ή νερού
-Απαλλαγή των λογαριασμών ρεύματος από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ώστε αυτό να μην βαραίνει τον ενοικιαστή, αλλά τον ιδιοκτήτη
-Αίτημα για ενεργοποίηση περιορισμών της βραχυχρόνιας μίσθωσης
-Απαλλαγή ή έστω υπαγωγή στο καθεστώς 50% έκπτωσης όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
«Συμμαχία για συστηματικές λύσεις στο στεγαστικό ζήτημα» ζητά ο Κ. Ζέρβας
Στον κομβικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις επιμέρους πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφορικά με το στεγαστικό ζήτημα, που αναδεικνύεται ως θεμελιώδες, καθώς συνδέεται με σειρά σημαντικών αστικών προκλήσεων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Ειδικά για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που συγκεντρώνει πληθώρα διαφορετικών χρήσεων στο κέντρο της, το ζήτημα της στέγης είναι κομβικό. Εμείς θέλουμε τη Θεσσαλονίκη και το κέντρο της ζωντανό. Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, πόλη κατοικημένη, μια πόλη που θα συνεχίσει να υποδέχεται τουρίστες, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μείνουν εντός της, να δημιουργήσουν οικογένεια, να στεγαστούν», ανέφερε ο κ. Ζέρβας στην εισαγωγική τοποθέτησή του.
Με την επισήμανση ότι η απουσία οικονομικά προσιτής κατοικίας είναι ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει στην όξυνση σειράς άλλων προβλημάτων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε την ανάγκη πολιτεία και αυτοδιοίκηση να συγκροτήσουν μια ευρύτερη συμμαχία, ώστε να οργανωθούν συστηματικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα στη στέγαση.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπημένες λύσεις στο πεδίο της στέγασης. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι η μετατροπή μεγάλου μέρους του αποθέματος των σπιτιών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι από τη μία πλευρά ένας προσοδοφόρος τρόπος αξιοποίησής τους, από την άλλη όμως γεννά πιέσεις στο στεγαστικό ζήτημα της πόλης. «Ειδικά για τη χώρα μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης το κτιριακό απόθεμα απαξιώθηκε και επιβαρύνθηκε με φόρους και τέλη, αυτή η εξέλιξη ίσως ήταν και σωτήρια», σημείωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, στην Ευρώπη 80 εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με υπερβολικά αυξημένο στεγαστικό κόστος λίγο πριν από την πανδημία της COVID-19. Εξάλλου, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων που ασχολούνται με τους αστέγους, ο αριθμός των ατόμων που κοιμούνται έξω στον δρόμο αυξήθηκε κατά 70% τα προηγούμενα δέκα χρόνια.
Παρουσιάζοντας τις πολιτικές που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας μίλησε μεταξύ άλλων για τις μειώσεις των δημοτικών τελών κατά 30% για όλα τα νοικοκυριά μέσα σε δυόμισι χρόνια. Ο ίδιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δημιουργία ενός φορέα παροχής κοινωνικής και προσιτής κατοικίας από τη ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, με τον σχεδιασμό να επικεντρώνεται στη δημιουργία δεξαμενής κατοικιών, με σκοπό αυτές να διατεθούν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με προσιτές τιμές και με κοινωνικά κριτήρια.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να περιέλθουν στην αυτοδιοίκηση τα ορφανά ακίνητα αλλά και εκείνα που είναι μπλεγμένα, ξεχασμένα ή έχουν χαθεί οι κληρονόμοι τους και, αν δεν δηλωθούν, θα περιέλθουν γενικώς στο δημόσιο.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση -λόγω της εγγύτητας με το πρόβλημα και τον πολίτη- μπορεί να μετατρέψει ένα ακατοίκητο και εγκαταλειμμένο ακίνητο από μία απλή εγγραφή σε μια πλατφόρμα του δημοσίου σε σπίτι, σε κεραμίδι, σε ζεστή και ασφαλή κατοικία για όποιον το έχει ανάγκη», σχολίασε ο κ. Ζέρβας, θέτοντας το ζήτημα της επαναφοράς του κοινωνικού συντελεστή αλλά και της δημιουργίας τράπεζας γης.