Τελειώνει ο Σεπτέμβρης και χιλιάδες σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που δίνει στη δημοσιότητα ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν 1158 λειτουργικά κενά πλήρους απασχόλησης και 176 κενά μειωμένου ωραρίου. Ειδικά όσον αφορά του μαθητές του λυκείου μετά την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, όπου η εξεταστέα ύλη πρέπει να καλυφθεί στο σύνολό της, έχει δημιουργηθεί μεγάλο άγχος σε καθηγητές και γονείς.
«Εκτιμούμε ότι τα κενά που δίνει το Υπουργείο είναι παραπάνω. Έχουμε καταγγελίες πως είναι περισσότερα αλλά δεν εμφανίζονται», υπογραμμίζει μιλώντας στο alterthess.gr ο Νεκτάριος Κορδής.
«Αν σκεφτούμε ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 μέρες τα σχολεία και τα παιδιά δεν έχουν δει ακόμη καθηγητή, είναι φυσικό κάποιοι μαθητές να ξεκινούν σε πιο μειονεκτική θέση», προσθέτει.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τα κενά αφορούν βασικές ειδικότητες στο λύκειο όπως οι μαθηματικές επιστήμες, τα οικονομικά και τα φιλολογικά. Πρωταθλήτρια σε ελλείψεις μάλιστα είναι η ειδικότητα των φιλολόγων, όπου λείπουν 177 καθηγητές ενώ ακολουθούν οι φυσικοί με ελλείψεις 123 καθηγητών.
«Πέρα από τα επικοινωνιακά πρέπει να δούμε και την ουσία», τονίζει ο κ. Κορδής προσθέτοντας πως σήμερα υπάρχουν σχολεία σε όλη τη χώρα που υπολειτουργούν. Μαθητές κάνουν πέντε αντί για επτά ώρες είτε φεύγοντας από το σχολείο δύο ώρες νωρίτερα είτε έχοντας κενά εντός του ωρολογίου προγράμματος.
«Το πρόβλημα ξεκινά από το ότι τα δύο τελευταία έτη έχουν συνταξιοδοτηθεί 7.500 εκπαιδευτικοί, την ώρα που πέρυσι έγιναν μόλις 90 διορισμοί ενώ το 2014 δεν προβλέπεται κανένας», τονίζει.
Μάλιστα ο κ. Κορδής ξεκαθαρίζει πως για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν προβλέπονται αναπληρωτές μέσω του ΕΣΠΑ, παρά μόνο 5.000 αναπληρωτές, μέσω του προϋπολογισμού και του ταμείου δημόσιων επενδύσεων, εκ των οποίων έχουν μείνει προς χρήση μόλις 1.200 τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ενισχυτική διδασκαλία τέλος!
Την ίδια ώρα η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη είναι στον αέρα παρά την αυξημένη ζήτηση.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Κορδής για τη φετινή χρονιά “δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις ΕΣΠΑ για τη λειτουργία της Ενισχυτική, αντίθετα «προωθείται» η λειτουργία του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας”.
“Μια τέτοια εξέλιξη θα ακυρώσει ουσιαστικά τους ενιαίους πίνακες Αναπληρωτών την ώρα που στα προγράμματα Ενισχυτικής απασχολήθηκαν την περασμένη χρονιά 1400 εκπαιδευτικοί σε προγράμματα 13 ωρών ανά τάξη”, προσθέτει.
“Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για την Πρόσθετη Διδακτική Στ’ηριξη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να καλυφθεί μόνο με συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου μονίμων-αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όμως ελάχιστοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργαστούν σε αυτή αν δεν υπάρξουν προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ ή Π.Δ.Ε” υπογραμμίζει.
Καταλήψεις στη Καλαμάτα για τις ελλείψεις
Το χορό των καταλήψεων έχουν ανοίξει φέτος οι μαθητές της Καλαμάτας. Υπό κατάληψη είναι το 2ο ΓΕΛ Καλαμάτας, και το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ της πόλης. Οι μαθητές αντιδρούν στις ελλείψεις σε καθηγητές και υλικοτεχνική υποδομή καθώς και στο «Νέο λύκειο».