Να αποτελειώσει ό,τι από το κράτος δικαίου άφησε όρθιο η ευρωτουρκική διακήρυξη για το προσφυγικό επιχειρεί το «κοινό Σχέδιο Δράσης για την Εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας» που υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Το κοινό σχέδιο έρχεται την ώρα που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή εναντίον της απόφασης απέλασης δύο Σύρων προσφύγων, των οποίων το αίτημα ασύλου κρίθηκε «απαράδεκτο» στην Ελλάδα με το αμφισβητούμενο αιτιολογικό ότι αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» γι’ αυτούς η Τουρκία -αμφισβητούμενο πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τη ραγδαία υποχώρηση του κράτους δικαίου στη γειτονική χώρα.
Ακόμα και οι ευάλωτες περιπτώσεις, που μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τις απελάσεις στην Τουρκία, δηλαδή ασυνόδευτοι ανήλικοι, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα βασανιστηρίων και τράφικινγκ, ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρία, ακόμα και αυτοί σχεδιάζεται να απελαύνονται στην Τουρκία.
Το ίδιο και οι πρόσφυγες που εντάσσονται στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου. Το κοινό σχέδιο προτείνει να εξετάζεται το ενδεχόμενο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης από την Τουρκία, «με κατεύθυνση την πιθανή επιστροφή τους» στη γειτονική χώρα.
Το εξασέλιδο κοινό σχέδιο που δημοσιοποίησε χτες ο συντονιστής της Ε.Ε. για την Εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, Μάρτεν Βερβέι, διαπνέεται εμφανώς από μια στρατηγική «σοκ και δέος» και περιλαμβάνει μέτρα που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αφαιρούν σημαντικές δικονομικές εγγυήσεις, συνιστούν ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις ανεξάρτητες δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών και αγνοούν προκλητικά την υπάρχουσα πραγματικότητα.
Διακηρυγμένος στόχος είναι να αποσυμφορηθούν μέχρι τον Απρίλιο τα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να διορθωθεί δηλαδή η εξόχως προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ίδια η ευρωτουρκική διακήρυξη.
Παραμένει όμως εξαιρετικά ασαφές πώς θα γίνει αυτό και κυρίως με τι κόστος για το κράτος δικαίου.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα προβλέπει το κοινό σχέδιο για τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου – να αυξηθούν, για παράδειγμα, από 6 σε 13 οι Επιτροπές Προσφυγών μέχρι το τέλος του μήνα και σε 20 τον Φεβρουάριο, όπως επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των αποφάσεων που βγάζουν.
Προβλέπει επίσης να παρέχεται νομική βοήθεια στη σύνταξη των αποφάσεων των Επιτροπών Προσφυγών, βοήθεια που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της Κομισιόν, θα δίνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Νομική υποστήριξη»
Στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η αύξηση των Επιτροπών, τη στιγμή που εκκρεμεί στο ΣτΕ προσφυγή σχετικά με τη συνταγματικότητά τους, οι πηγές απάντησαν ότι η προσφυγή στο ΣτΕ είναι δημοκρατικό δικαίωμα και ότι θα συμμορφωθεί η Επιτροπή στην απόφαση.
Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν να δίνει «νομική υποστήριξη» η εκτελεστική εξουσία σε ανεξάρτητο όργανο, όπως οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, οι οποίες απαρτίζονται κυρίως από δικαστικούς, οι πηγές απάντησαν ότι δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο τρόπος.
Φαίνεται ότι η τοποθέτηση της διεθνούς ιδιωτικής εταιρείας McKinsey σε ρόλο συμβούλου για το προσφυγικό δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, αν και, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Φέρνουν νέο σκληρό μοντέλο στο σύστημα ασύλου», 6/12), πολλές προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται, αν μη τι άλλο, στο ίδιο πνεύμα με το κοινό σχέδιο.
Οι πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν πάντως ότι η τοποθέτηση της McKinsey έγινε με πρόταση της Ε.Ε. και ισχυρίζονται ότι οι υποδείξεις της δεν είναι δεσμευτικές για την ελληνική κυβέρνηση.
Επισημαίνουν επίσης ότι δεν έχουν κανένα χρηματικό κόστος για την Επιτροπή ή για την Ελλάδα οι υπηρεσίες της McKinsey. Πρόκειται προφανώς για μια πολύ γενναιόδωρη εταιρεία-κολοσσό, παρ’ όλο που παρέχει προς το παρόν συμβουλές στη Γερμανία για την επιτάχυνση των απελάσεων έναντι αμοιβής 1,8 εκατομμυρίου ευρώ.
Η επέλαση του κοινού σχεδίου στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σταματά εδώ. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την «εξερεύνηση της δυνατότητας να περιοριστεί ο αριθμός των σταδίων έφεσης στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου», για την κράτηση όσων ζητούν άσυλο, ώστε «να είναι γνωστό πού βρίσκονται όσο εκκρεμεί η αίτησή τους (περιλαμβανομένης της πιθανής χρήσης κλειστών κέντρων)», για την έκδοση αποφάσεων απέλασης ταυτόχρονα με την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε πρώτο βαθμό και για την ένταση της αστυνόμευσης των hotspots σε 24ωρη βάση.
Επιστολή Μουζάλα
Προβλέπει επίσης ανάπτυξη αξιωματικών της νέας Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής ή των μονάδων ταχείας επέμβασης στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ «το συντομότερο δυνατό», χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής προκειμένου να «επιβληθεί ενεργά ο γεωγραφικός περιορισμός στους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά» και ένταση των απελάσεων, τόσο των αναγκαστικών όσο και των επιδοτούμενων («οικειοθελών»), που πραγματοποιούνται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και έχουν μικρότερο από το μισό κόστος των αναγκαστικών.
■ Με επιστολή του στους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ε.Ε. ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ζητά να εξεταστεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών η ελληνική πρόταση «για μεταφορά ειδικού πληθυσμού μεταναστών [σ.σ. προσφύγων και μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά] από τα νησιά σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών