Πόσο διαρκεί μια φωτιά;
Εξαρτάται θα μου πεις από τα υλικά που την ταΐζουν. Ξύλα, σάρκες
Πόση διάρκεια είχε η δική μας φωτιά; Πόση διάρκεια;
Να στον ουρανό πηδούν φωτιές!
Να τις βλέπετε; Ακόμη καίνε!
Στον ουρανό πηδούν φωτιές!
Μεγάλη η διάρκεια.
Δύο Σεπτέμβρη, 71 χρόνια αργότερα. Οικία Νταμπούδη. Χορτιάτης.
Η συγκίνηση των θεατών δεν μπορούσε να κρυφτεί σε μία από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές του θεατρικού έργου της Χαρούλας Αποστολίδου «Το Κάψιμο του Χορτιάτη. Στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές» που ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στο Χορτιάτη.
Η παράσταση εξελίσσεται στην Οικία Νταμπούδη, τον ένα εκ των δύο χώρων όπου συντελέστηκε το έγκλημα στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 ενώ οι θεατές από πολύ νωρίς εισέρχονται σε μια απόκοσμη ατμόσφαιρα όταν σαν να συμμετέχουν σε μια ιεροτελεστία ξεκινούν από την πλατεία του χωριού, εκεί που ακριβώς πριν 71 χρόνια οι Γερμανοί και Έλληνες ναζί συγκέντρωσαν τους Χορτιατινούς. Όλοι μαζί συντελεστές και θεατές με μια πένθιμη πομπή περπατούν στο ίδιο δρομολόγιο, στα ίδια βήματα και φθάνουν στην Οικία Νταμπούδη. Το μέρος όπου δεκάδες Χορτιατινοί κάηκαν ζωντανοί στις 2 Σεπτέμβρη του 1944.
Από την πρώτη στιγμή μία “ασφυκτική” ατμόσφαιρα βάζει ένα ασήκωτο βάρος στην ψυχή των ηθοποιών αλλά και των θεατών. Συγκλονιστική είναι η ερμηνεία από την Κλαίρη Κώστογλου η οποία υποδύεται την επιζήσασα Έλενη Γκουραμάνη – Νανακούδη, μία γυναίκα που όταν ακόμα ήταν κορίτσι έκανε πως ήταν νεκρή ανάμεσα σε μάνα και αδερφή και επέζησε. Η Ελένη είναι ένα αληθινό πρόσωπο, μια αληθινή ιστορία και ζει μέχρι σήμερα. Η μία εκ των τεσσάρων επιζησάντων που ζουν μέχρι σήμερα.
Η υπόθεση του έργου συγκεντρώνει χρόνια αργότερα στο μέρος όπου έγινε το έγκλημα τέσσερις ανθρώπους. Την επιζήσασα Ελ. Γκουραμάνη – Νανακούδη την οποία υποδύεται η Κλαίρη Κώστογλου, τον Παπά – Βασίλη απόγονο καέντων, τον οποίο υποδύεται ο Σταύρος Μπαρτζόκας, τον ταγματασφαλίτη και συνεργάτη των Γερμανών Χαράλαμπο Μανουσάκη τον οποίο υποδύεται ο Λουκάς Δαγδηλέλης και τον Αυστριακό Ούλριχ Σβαρτς τον οποίο υποδύεται ο Γεράσιμος Μπαμίχας. Και οι τέσσερις λαμβάνουν μία πανομοιότυπη επιστολή. Και τότε ξεδιπλώνεται η ιστορία. Με κάποιο τρόπο συμμετείχαν στα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Θύτες και θύματα. Απόγονοι και επιζήσαντες. Σε δραματικούς μονολόγους και διαλόγους. Οι κατηγορίες και η αναζήτηση της λύτρωσης. Η φωτιά που στοίχειωσε ένα χωριό και πολλές γενιές. Μία φωτιά που καίει μέχρι σήμερα. Η φωτιά της βίας και του φασισμού.
Ρόλο στην υπόθεση έχει και η νεαρή Μαρία Γκουραμάνη την οποία υποδύεται η Κατερίνα Φωτιάδου. Η Μαρία είναι απόγονος που επωμίζεται την αλήθεια και το βάρος των χαμένων συγγενών, ζει όλη της τη ζωή με αυτό και αναζητά τις δικές της απαντήσεις για όσα συνέβησαν.
Μεταξύ των σκηνών τον δικό του ρόλο έχει και ο Σκηνοθέτης που ρίχνει φως στις ιστορικές πτυχές και διηγείται με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα από όλο τον κόσμο την ιστορική κίνηση. Τον ρόλο ερμηνεύει ο Βαγγέλης Μίχος.
Στη σκηνοθεσία η Βούλα Γεωργιάδου με ένα δύσκολο ρόλο. Να στήσει όσα έπρεπε να στηθούν σε ένα χώρο μνήμης με σεβασμό σε εκείνους που έφυγαν αλλά και σε εκείνους που μένουν ακόμα πίσω.
Την μουσική επιμελείται ο Μιχάλης Τραχαλιός το νεαρότερο μέλος της ομάδας ο οποίος είναι και απόγονος της οικογένειας Γκουραμάνη που έχασε 24 μέλη εκείνη την ημέρα.
Κατερίνα Μπακιρτζή
Συντελεστές
Η παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα ΛΗΝΟΣ των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με συνεργασίες φίλων και με την υποστήριξη της εφημερίδας ‘’ Χορτιάτης 570 ‘’ και της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη.
Συγγραφέας: Χαρούλα Αποστολίδου. Η σκηνοθεσία είναι της Βούλας Γεωργιάδου, σκηνικά – κουστούμια του Λουκά Δαγδηλέλη και της Σοφίας Σκουλίδη και μουσική του Μιχάλη Τραχαλιού. Παίζουν: Βαγγέλης Μίχος, Σταύρος Μπαρτζόκας, Κλαίρη Κώστογλου, Λουκάς Δαγδηλέλης, Γεράσιμος Μπαμίχας, Κατερίνα Φωτιάδου.
Παραστάσεις:
3,4,5, 6 και 8 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρα 8.30μμ
Χώρος Θυσίας, Οικία Νταμπούδη, Χορτιάτης
Κρατήσεις θέσεων: 6979925763
Η παράσταση είναι χωρίς αντίτιμο και με ελεύθερη συνεισφορά. Μην παραλείψετε να πάρετε το λεύκωμα της παράστασης.