in

Στόχος η αποσυμφόρηση της Ειδομένης-Ενημερωτικό φυλλάδιο στους πρόσφυγες

Στόχος η αποσυμφόρηση της Ειδομένης-Ενημερωτικό φυλλάδιο στους πρόσφυγες

Φεϊγ βολάν θα  διανέμεται  σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, από σήμερα στους πρόσφυγες σε τρεις γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί και Παστούν) με το εξής μήνυμα:

“Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει.

Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας”.

 

  

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής κρίσης Γ. Κυρίτσης επανέλαβε ότι η μετακίνηση των προσφύγων από την Ειδομένη έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Βροχή και σήμερα στην Ειδομένη

Σε άθλιες συνθήκες παραμένουν περίπου 12.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη με τις σκηνές να βρίσκονται μέσα σε έναν απέραντο λασπότοπο με την βροχή να συνεχίζεται. Οι σκηνές είναι ακατάλληλες για να προστατέψουν τον κόσμο από την κακοκαιρία και οι ΜΚΟ δίνουν αδιάβροχα. Παράλληλα συνεχίζεται η αποχώρηση προσφύγων που έχουν εξαντληθεί από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης. Περίπου 1000 άτομα έχουν συνολικά αποχωρήσει από τον καταυλισμό. Λεωφορεία σταθμευμένα περιμένουν τους πρόσφυγες να τους μεταφέρουν σε χώρους φιλοξενίας στην Αθήνα. Το τίμημα το πληρώνουν μέχρι στιγμής οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Δ. Βίτσας: Πρέπει να πειστούν οι πρόσφυγες για να φύγουν από την Ειδομένη

«400 άτομα έφυγαν χθες από την Ειδομένη για κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε σήμερα στο ΣΚΑΪ ο συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

Σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει το θέμα της Ειδομένης να έχει λήξει. Θα πρέπει όμως – είπε – να πειστούν οι ίδιοι και όχι να χρησιμοποιηθεί βία.

Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ακόμα ότι «θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος της άλλης εβδομάδας να έχουμε ολοκληρώσει δομές φιλοξενίας 50.000 ατόμων». «Οι πρόσφυγες στα σύνορα περιμένουν την έκβαση της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 του μηνός, ελπίζοντας να ανοίξουν τα σύνορα», όπως επιπλέον τόνισε.

Συνολικά από την Ειδομένη έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες για κέντρα φιλοξενίας περίπου 1.000 άτομα. Ανέφερε ακόμη ότι τα κέντρα γίνονται σε ανενεργά στρατόπεδα λέγοντας ότι η Θράκη πουθενά δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό για εθνικούς λόγους.

Σε σχέση με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ είπε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας τα υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση».

Αποσυμφόρηση του Πειραιά

Σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αναμένεται να οδηγηθούν και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ήδη 200 άνθρωποι αναχωρούν με πούλμαν για τον Βόλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πιθανόν θα αποφασίσουν εντός της ημέρας πόσοι ακόμη και σε ποιους χώρους θα οδηγηθούν.

Επίσης, υπάρχει συνεχής προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές για ενημέρωση των προσφύγων, καθώς πολλοί απ’ αυτούς αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να ζητούν να μεταβούν στην Ειδομένη, ενώ την ίδια ώρα στα κινητά τους δέχονται μηνύματα από άτομα που λένε ότι θα μπορέσουν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενούνται περίπου 2.540 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα και μετά την πρωινή άφιξη του πλοίου Blue Star 1 με 488 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πριν λίγη ώρα κατέπλευσε και Blue Star Patmos μεταφέροντας 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από τα Δωδεκάνησα και το “Διαγόρας” με 112 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Μυτιλήνη: Ελαφρά μειωμένος, σε σχέση με χθες, ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ελαφρά μειωμένος είναι σε σχέση με χθες ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο βρισκόταν 7.212, έναντι 7.614 χθες, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν μόλις 295 άνθρωποι, ενώ προχθές 821. Στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Λέσβο.

Το γεγονός αποδίδεται στην παρουσία στην περιοχή του Δικελί της γερμανικής φρεγάτας του ΝΑΤΟ, η οποία όμως σήμερα έχει αποχωρήσει με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ροές ροές. Σήμερα, στη Μυτιλήνη από το πρωί έχουν διασωθεί και μεταφερθεί πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Πηγές του Λιμενικού υπολογίζουν σε 1.300 τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τις 11.00 το πρωί.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Σαββάτο στις 9 το πρωί έπεσε κάτω από τον αριθμό όριο των 5.000 ανθρώπων. Συγκεκριμένα ανερχόταν στους 4.774. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 148.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 94 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.856 άτομα.

Τέλος, στη Σάμο, το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 53 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 582 άτομα.

Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Η δημιουργία ευέλικτου συντονιστικού οργάνου κοινής αποδοχής για το προσφυγικό, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Σάνδρος και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ, εκπρόσωπος του Γ” Σώματος Στρατού και οι διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Συζητήθηκαν ακόμη, η διασφάλιση των τοπικών κοινωνιών που δέχονται μεγάλους αριθμούς προσφύγων, τα υγειονομικά θέματα, η δημόσια υγεία, η αποσυμφόρηση της Ειδομένης, η κατάθεση τροπολογιών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εξυπηρετηθούν οι εμπλεκόμενοι, ενόψει της πρωτοφανούς κατάστασης από το υπέρογκο κύμα των προσφύγω και ο συντονισμός της δράσης των ΜΚΟ.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε πως «στόχος είναι να ενισχύσουμε με το συντονισμό όλων μας την αποτελεσματικότερη προστασία των τοπικών κοινωνιών και των προσφύγων».

«Στα πλαίσια του διυπουργικού οργάνου στο οποίο συμμετέχω, θα ενημερώσω τους συναδέλφους υπουργούς, ενώ θα προωθήσω και τις προτάσεις των τοπικών φορέων για την ψήφιση τροπολογιών που θα απεμπλέξουν και θα επιταχύνουν τις δράσεις μας», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Oι πρόσφυγες ανά την Ελλάδα σε αριθμούς

Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τα σημαίνει κλείνει το Mega? Του Γιώργου Πλειού

Προβολή της πολιτικής ταινίας του Αλέν Ρενέ Σταβίσκι από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΡΤ-3