Απάντηση σχετικά με το lockout στα δύο δωρεάν μεταπτυχιακά της Ιατρικής Σχολής και στον ίδιο τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών δίνουν πλέον οι ίδιοι οι φοιτητές-τριες που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δυσάρεστη θέση μαζί με τους τρεις καθηγητές τους (Αλ. Μπένο, Ηλ. Κονδύλη, Εμμ. Σμυρνάκη) να μην έχουν πρόσβαση στις αίθουσες όπου παρακολουθούν τα προγραμματισμένα μαθήματά τους.
Πρόκειται για φοιτητές-τριες των μοναδικών δωρεάν ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ “Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας” και “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” που βρήκαν κλειδωμένες τις πόρτες και αλλαγμένες τις κλειδαριές των αιθουσών στον 3ο όροφο του Τμήματος Ιατρικής λόγω της απόφασης του Κοσμήτορα να αποκλείσει τις αίθουσες αυτές επειδή ανακαινίστηκαν με χρήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν τέλη φοίτησης.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την οργή τόσο των καθηγητών των συγκεκριμένων μεταπτυχιακών (δείτε το ρεπορτάζ του alterthess) αλλά και μεγάλου τμήματος της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του ΑΠΘ να μιλάει ξεκάθαρα πλέον για «ευθεία εφαρμογή της αντίληψης ιδιοποίησης των δημόσιων χώρων και υποδομών, σε συντονισμό με τις επιταγές του νέου νόμου για την παιδεία». Ο ΕΣΔΕΠ απαίτησε την πλήρη πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας των εν λόγω ΠΜΣ διαφορετικά, όπως λέει, θα οδηγηθούμε σε ένα πανεπιστήμιο της πλήρως εμπορευματοποιημένης παιδείας που ανοίγει και κλείνει όποτε το επιλέγουν οι μάνατζερς.
Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για το ζήτημα έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλοντας «χτύπημα στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Η Υπουργός Παιδείας ερωτάται μεταξύ άλλων αν σκοπεύει να παρέμβει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των καθηγητών/τριών και των φοιτητών/τριών στις αίθουσες που διδάσκονταν μέχρι και σήμερα τα μαθήματα των ΠΜΣ «Δημόσια Υγεία-Πολιτική Υγείας» και «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί. Σχετική ερώτηση με την οποία ζητά να δοθούν άμεσα οι αίθουσες διδασκαλίας στα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
Να σημειωθεί πως εδώ και κάποιες μέρες και αφού το ζήτημα έλαβε δημοσιότητα, ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Δαρδαβέσης σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ (δείτε εδώ και εδώ) χαρακτήρισε τις καταγγελίες των καθηγητών συκοφαντικές δηλώνοντας επιπλέον ότι τίθενται λόγοι βιοασφάλειας για τις συγκεκριμένες αίθουσες ενώ όπως έχει ακόμη αναφέρει υπάρχουν άλλες αίθουσες για να κάνουν τα μαθήματά τους…
Το πρόβλημα βιοασφάλειας προκύπτει μόνο τα απογεύματα;
Η Πρωτοβουλία Φοιτητών και Φοιτητριών των ΠΜΣ “Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας” και “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” με ανακοίνωση εκφράζει την έκπληξή της για την εν λόγω επίκληση των λόγων βιοασφάλειας μιας και όπως ξεκαθαρίζει «α) δεν είχε τεθεί σχετικό ζήτημα τα τελευταία 4 έτη διεξαγωγής του ΠΜΣ, ούτε κατά τα τελευταία 30 χρόνια χρήσης των αιθουσών εν γένει από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και β) συνεχίζει η βιοασφάλεια να μην αποτελεί πρόβλημα για τη συρροή προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών στις συγκεκριμένες αίθουσες κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες διεξαγωγής μαθημάτων».
«Ο επιλεκτικός αποκλεισμός φοιτητών/φοιτητριών των μοναδικών δωρεάν ΠΜΣ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ από τις αίθουσες ενός δημόσιου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό, ιδίως δε σε συνδυασμό με τη νέα εγκύκλιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία συσκοτίζει τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο, δωρεάν και στον προωθούμενο ιδιωτικό, κερδοσκοπικό χαρακτήρα της» τονίζουν οι φοιτητές-τριες καταδικάζοντας. απερίφραστα την «αντιδεοντολογική και αντιπαιδαγωγική πράξη επιβολής lockout σε σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό των ΠΜΣ “Δημόσια Υγεία – Πολιτική Υγείας” και “Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”».
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των εν λόγω μεταπτυχιακών προγραμμάτων θεωρούν «ανεπίτρεπτο γεγονός να παρεμποδίζεται και να υποβαθμίζεται η ακαδημαϊκή εκπαιδευτική διαδικασία, όπως συμβαίνει από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους» κάνοντας λόγο για «πρακτικές που ακροβατούν μεταξύ φάρσας και δολιοφθοράς, όπως η έλλειψη φωτισμού στους διαδρόμους, οι κλειστές εξώπορτες και ο συνακόλουθος εγκλεισμός εντός του ορόφου, με αποκορύφωμα το καταγγελλόμενο γεγονός – την αλλαγή κλειδαριών σε άδειες αίθουσες- όταν πρόσφατα είχαμε πτώση φοιτητή του ΑΠΘ από παράθυρο λόγω έλλειψης χώρου».
Τέλος, κάθε άλλο παρά τυχαίες δεν πιστεύουν ότι είναι οι παραπάνω πράξεις οι φοιτητές που δηλώνουν πως πρόκειται για «εσκεμμένη στοχοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, και εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, οικειοποίησης δημοσίων χώρων, υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση, λόγω της φύσεως του αντικειμένου των σπουδών μας, επίθεση στο κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας».
Απαιτούν έτσι την άμεση ανάκληση της απόφασης, τη νομικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη πρόσβαση στις διδακτικές αίθουσες και την αποκλιμάκωση των ενεργειών που εμποδίζουν την ομαλή διεκπεραίωση της φοίτησης μας. Καλούν οποιονδήποτε υποστηρίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των χώρων της εκπαίδευσης και της υγείας σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Παιδείας μεθοδεύει συστηματικά την κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών καθώς με εγκύκλιο του προβλέπει ότι κανένας πανεπιστημιακός δεν θα αμείβεται για τη διδασκαλία του, αν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο διδάσκει δεν έχει δίδακτρα. Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζει και σε σχετική ανακοίνωσή του το ΜεΡΑ25 «πλέον, κανείς πανεπιστημιακός δε θα δύναται να διδάξει σε δωρεάν μεταπτυχιακό δεδομένου ότι η αμοιβή του θα εξαρτάται από τα δίδακτρα». Επιπλέον όλα τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να ορίζουν τέλη φοίτησης στα προγράμματα ώστε να επιβιώσουν με αποτέλεσμα να λειτουργούν ακόμα περισσότερο με όρους επιχείρησης.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας φοιτητών-τριών των ΠΜΣ “Δημόσια Υγεία και Πολιτική Υγείας” και “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” (Ανακοίνωση-πρωτοβουλίας_ΑΠΘ)