in , ,

Στο στόχαστρο ξανά η ιστορική μνήμη της πόλης

Θέλουν να εξαφανίσουν την αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Στο στόχαστρο μπαίνει ξανά η αναθηματική πλάκα για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 30 Οκτωβρίου 1944 καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης απέστειλε επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα με την οποία ζητείται η κατάθεση μιας σειράς εγγράφων και στοιχείων σχετικά με τη νομιμότητα της τοποθέτησής της.

Τα στοιχεία ζητούνται στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται, έπειτα από καταγγελίες συγκεκριμένης ομάδας πολιτών, οι οποίοι διαφωνούν με όσα αναγράφονται στην αναθηματική πλάκα και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, αποδίδεται στη δράση του ΕΛΑΣ.

Με την επιστολή τους προς τον κ. Ζέρβα οι επιθεωρητές – ελεγκτές ζητούν:

– Να αποσταλεί ο φάκελος ο οποίος αφορά τη διαδικασία ανάθεσης της κατασκευής και της τοποθέτησης της αναθηματικής πλάκας.

– Ενημέρωση για το εάν για την τοποθέτηση και το περιεχόμενο της αναθηματικής πλάκας λήφθηκε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και εάν ναι, να αποσταλεί.

– Ενημέρωση για το εάν ο δήμος απάντησε σε τρεις επιστολές πολιτών οι οποίες εστάλησαν τον Οκτώβριο του 2017, του 2019 και τον Μάιο του 2021 και εάν ναι, να σταλούν οι απαντήσεις.

– Ενημέρωση για το εάν ο δήμος απάντησε σε δύο επιστολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για το ίδιο θέμα, οι οποίες είχαν σταλεί τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2021.

Η αναθηματική πλάκα τοποθετήθηκε το 2016 από την τότε διοίκηση Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την οποία αποτίεται φόρος τιμής «στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944» τον Ιούνιο του 2016 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Τότε εκδόθηκε και Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθιερώθηκε η 30η Οκτωβρίου ως επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα κατοχής.

Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει τότε από τον δημοτικό σύμβουλο και καταδικασμένου πλέον μέλους της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλο αλλά και στη συνέχεια από επικεφαλής των ακροδεξιών παρατάξων Γιάννη Κουριαννίδη και Ιωάννη Νασιούλα, που επιχείρησαν, με μια σειρά από ανυπόστατους ισχυρισμούς, να ανατρέψουν την ιστορική αλήθεια ότι ήταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που, έχοντας πρώτα εμποδίσει την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των υποδομών της από τους αποχωρούντες ναζί, απελευθέρωσαν την πόλη, με τους κατοίκους της να τους επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα η αναθηματική πλάκα βεβηλώθηκε πολλές φορές με ναζιστικά σύμβολα.

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα βρώμικα χέρια σας από την ιστορία

«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αφού «έλυσε» όλα τα θέματα της σαπίλας ενός κράτους που αφήνει τους ανθρώπους στο έλεος της πανδημίας, να πεθαίνουν κατά χιλιάδες στα νοσοκομεία που κατέρρευσαν, της απέμεινε μόνο «να αποκαταστήσει την ιστορία»» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση τονίζοντας η ιστορική αλήθεια «συνεχίζει να μπαίνει στο μάτι πολλών που θέλουν να τη σβήσουν, να εκδώσουν νέα ψευδο «ιστορία» στα μέτρα τους, για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα των πολιτικών προγόνων τους που συνεργάστηκαν με τα κατοχικά στρατεύματα, να συνεχίσουν να μολύνουν τον τόπο με τη βρωμερή, εγκληματική ιδεολογία τους, να καταδικάσουν, στο σήμερα, κάθε πράξη αντίστασης στη βαρβαρότητα ενός συτήματος που γέννησε το φασισμό – ναζισμό, παράγει μόνο εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους».

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «αμφισβητώντας, έγγραφα, φωτογραφίες, την ιστορική μνήμη όσων έζησαν τα γεγονότα,  απαιτούν επίμονα να σβήσει από την αναθηματική πλάκα η αναφορά στην αλήθεια: ότι ήταν ο ΕΛΑΣ που μετά από μάχες με τα ναζιστικά στρατεύματα και τους ντόπιους συνεργάτες τους – ταγματασφαλίτες, στα περίχωρα και μέσα στη πόλη (βλ. κτίριο ΧΑΝΘ, αστυνομικά τμήματα όπου κλείστηκαν οι τελευταίοι, εγκαταστάσεις και υποδομές που έσωσε ο ΕΛΑΣ από τις ανατινάξεις των Γερμανών κ.λ.π.), απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη».

«Όσοι απαιτούν την εξαφάνιση της αναθηματικής πλάκας, όσοι απαιτούν αυτή να ξαναγραφεί, σβήνοντας την αλήθεια, συνεχίζουν σε «πολιτικό» επίπεδο το έργο των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής (που ξεκίνησε την ιστορία και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με τον έγκλειστο στις φυλακές Ματθαιόπουλο) και άλλων φασιστικών ομάδων (π.χ. Ιερός Λόχος κλπ) που αμαύρωσαν πολλές φορές το μνημείο» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας πως στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου είναι αυτοί (οι μοναδικοί) δημοτικοί σύμβουλοι που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη Χρυσή Αυγή, ενόψει της δίκης της πριν ένα χρόνο, αρνήθηκαν τη μετονομασία οδού της πόλης σε «Μίκη Θεοδωράκη», πρότειναν να ονομαστεί δρόμος της πόλης σε «Γεωργίου Γρίβα», του γνωστού ταγματασφαλίτη συνεργάτη των Γερμανών και αρχηγού της δοσιλογικής – δολοφονικής Οργάνωσης «Χ».

«Δίπλα τους, με την ίδια επιμονή, ξεσπαθώνουν και πιέζουν βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης. Αξιοποιούν τη δήθεν «επιστημονική» συμβολή καθηγητών – τροφίμων των think tanks των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους, αγράμματων δήθεν «ιστορικών» που έγραψαν ότι οι κρατούμενοι της Μακρονήσου «έκαναν διακοπές»» αναφέρει ακόμη η παράταξη απαιτώντας να υπάρξει ενημέρωση για το ποιοι επενέβησαν ή έδωσαν εντολή για την έρευνα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Διερωτάται ακόμη ποια είναι η θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ζητούν να σταματήσει την απαράδεκτη μεθόδευση το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

«Η όποια ανοχή, από τον οποιοδήποτε, στο φασισμό και τις ομάδες του, με μικροκομματική στόχευση να «καλύψει» εκλογικά, το ορφανό ακροατήριο της εγκληματικής – ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει θεμελιακή ευθύνη για τη συνέχιση αυτής της βρωμιάς για τη χώρα, τη πόλη, τον Δήμο» καταγγέλλει.

«Καλούμε το λαό της πόλης, τους φορείς των εργαζόμενων, του λαού της πόλης να καταδικάσουν, να σταθούν εμπόδιο στη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας» καταλήγει.

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πώς φωτογραφίζεις μία πορεία χωρίς να ακούς τα συνθήματά της;

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ;