Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, για περαιτέρω παρακολούθηση και νοσηλεία, η απεργός πείνας Εύη Στατήρη. «Η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη και σοβαρή και η εκτίμηση είναι ότι δε μπορεί να αντέξει για πολλές μέρες ακόμα» δήλωσε στο www.stokokkino.gr η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, που την εξέτασε χθες και ζήτησε τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Υπενθυμίζεται ότι η Εύη Στατήρη, η προφυλακισμένη εδώ και έξι μήνες σύντροφος του Γ. Τσάκαλου, κάνει απεργία πείνας από τις 14 Σεπτεμβρίου. Ζητά να αφεθεί ελεύθερη, όπως προβλέπεται και από νομοθετική ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου για τις φυλακές, που ήδη ψηφίστηκε.
Οι γιατροί Όλγα Κοσμοπούλου και Σπύρος Σακκάς, που εξέτασαν την Κυριακή την Εύη Στατήρη, εξέδωσαν την ακόλουθη ιατρική γνωμάτευση με την οποία ζήτησαν τη μεταφορά της σε νοσοκομείο:
«Οι υπογράφοντες γιατροί, εξετάσαμε σήμερα 27/9/2015 και περί ώρα 10 π.μ. την κρατούμενη απεργό πείνας Ευαγγελία Στατήρη 26 ετών.
Από την αντικειμενική εξέταση διαπιστώσαμε έντονη ωχρότητα, ορθοστατική υπόταση , ταχυκαρδία στην κόπωση και συστολικό φύσημα στην εστία ακροάσεως μιτροειδούς 3/6 περίπου.
Η ίδια αναφέρει έντονη καταβολή, εύκολη κόπωση και αίσθημα παλμών στην παραμικρή προσπάθεια και κατά την έγερση , δυσανεξία στο ψύχος.
Το τελευταίο τριήμερο εμφάνισε 2 σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας , το τελευταίο των οποίων τη νύχτα της 26ης προς 27ης /9, χαρακτηρίστηκε αρκούντως σοβαρό , ώστε απαιτήθηκε η επείγουσα διακομιδή της στο Νοσοκομείο κρατουμένων για αντιμετώπιση. Επιπλέον σε ΗΚΓ που εγένετο την 26/9/15, διαγνώσθηκαν διαταραχές επαναπόλωσης , χωρίς συνοδό ενζυματική διαταρραχή.
Η κ. Στατήρη Ευαγγελία , διάγει την 14η ημέρα απεργίας πείνας και έχει απωλέσει το 11% του αρχικού σωματικού της βάρους. Από εδώ και στο εξής , η παράταση της απεργίας πείνας , εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική της ακεραιότητα. Ως εκ τούτου και κρίνοντας από τη συνολική κλινικοεργαστηριακή της εκτίμηση, κρίνουμε σκόπιμη την άμεση διακομιδή της σε Δημόσιο Νοσοκομείο για την περαιτέρω παρακολούθηση και νοσηλεία της.
Οι ιατροί, Όλγα Κοσμοπούλου – Σπυρίδων Σακκάς (Ιατροί Ε.Σ.Υ)
Κορυδαλλός 27/9/15)»
