in

Στο ίδιο έργο θεατές: Επαναλειτουργεί η οικονομία χωρίς μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καθώς και συγκεκριμένων υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και ΚΤΕΟ, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, μετά το «πράσινο φως» που άναψε νωρίτερα η επιτροπή Λοιμωξιολόγων συναινώντας στη σχετική εισήγηση του υπουργείου.

Φυσικά δεν έχουν ληφθεί μέτρα που θα αποφύγουν την διασπορά του κορονοϊού, όπως η αύξηση του διαθέσιμου στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε εργαζόμενοι και πελάτες να μην συνωστίζονται στα αστικά λεωφορεία.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή του περίφημου πρωτοκόλλου για τα κρούσματα που εντοπίζονται μέσα σε επιχειρήσεις. Το αντίθετο μάλιστα. Αν κάποιος εργαζόμενος βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών, όταν επιστρέψει αναπληρώνει τις ώρες που δεν δούλεψε, επειδή ήταν ασθενής, με την μορφή της απλήρωτης υπερωρίας.

Φυσικά, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται όταν επιβεβαιωθεί το κρούσμα ούτε να κάνουν τεστ σε όλο το προσωπικό, ούτε να πραγματοποιήσουν απολύμανση στους χώρους του καταστήματος. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι με την γνωστοποίηση ενός κρούσματος καταστήματα δεν έκλεισαν ούτε για μισή ώρα, ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες του ασθενή.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033  με την επιλογή 2 (ή με έγγραφη βεβαίωση μετακίνησης) ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει την αγορά του, ενώ θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Ανακοινώνοντας το πλαίσιο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε αρκετές φορές ότι η συνέχιση λειτουργίας του κλάδου εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων. Έκανε λόγο για «μια συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα» και προειδοποίησε ότι «εάν κάπου υπάρχει συνωστισμός σίγουρα θα επέμβουμε για να τον εμποδίσουμε» και ότι «αν παραβιαστούν τα μέτρα ρισκάρουμε επανεμφάνιση της πανδημίας και άρα άμεση απόσυρση των μέτρων».

Έκανε επίσης λόγο για «εθνική προσπάθεια για να μπορέσουμε να συνδυάσουμε την ανάγκη να ελέγξουμε την πανδημία και ταυτόχρονα την ανάγκη να πάρει πάλι μπρος η οικονομία».

Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο δόγμα: αν όλα πάνε λάθος θα φταίτε εσείς, αν όλα πάνε καλά θα ευθυνόμαστε εμείς για αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη – Προβλήματα από την κακοκαιρία

Η ελευθερία του Τύπου και η υπόθεση Ασάνζ στο επίκεντρο εκδήλωσης του MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών