in , , ,

Στο ευρωκοινοβούλιο από τους Πράσινους, η σκανδαλώδης κρατική ενίσχυση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνει το νέο κόμμα των Πράσινων το κλιματικό και οικονομικό σκάνδαλο της κρατικής ενίσχυσης των 100 εκ. ευρώ προς την πετρελαϊκή εταιρία Energean Oil. Παράλληλα οι Πράσινοι καλούν την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παροχή της απαράδεκτης κρατικής ενίσχυσης.

Από την ομάδα των Πράσινων/EFA στο ευρωκοινοβούλιο, την ερώτηση του νέου κόμματος των Πράσινων καταθέτουν από κοινού οι ευρωβουλευτέςNiklas Nienass από τους Γερμανούς Πράσινους και Mikulas Peksa από το Κόμμα Πειρατών της Τσεχίας.

Σειρά σοβαρών ερωτημάτων που αναδεικνύονται με την ερώτηση, κάνουν την οσμή σκανδάλου ακόμη εντονότερη, καθώς η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, φαίνεται να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών:

Επικαλείται για την εταιρία «δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά», την ίδια ακριβώς ημέρα που η Energean αναγγέλλει επίσημα την επιτυχή άντληση 2,5 δις δολαρίων από την…αγορά, με ομολογιακό δάνειο θυγατρικής της.
Εγκρίνει κρατικές ενισχύσεις ύψους 100 εκ. ευρώ προς την Energean για «σοβαρές ζημίες από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορωνοϊού» από το κοίτασμα του Πρίνου, όταν η εταιρία εκτιμά σε 120 εκ. ευρώ τις συνολικές της ζημιές από την εκμετάλλευση του Πρίνου ολόκληρη τη διετία 2019-2020, από όλες μαζί τις αιτίες: κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις και των αυστηρών περιορισμών του Προσωρινού Πλασίου, κρατική ενίσχυση δίνεται τόσο για ζημιές πριν την πανδημία, όσο και για οικονομικές επιβαρύνσεις από την κακή ποιότητα του αντλούμενου πετρελαίου και τη σταδιακή εξάντληση του κοιτάσματος.

Καθώς προχωρά η κλιματική κρίση, φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι τα αδιέξοδα στην αναζήτηση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι πλέον ΚΑΙ οικονομικά. Μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η Repsol και η Total, αποχωρούν ήδη από τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η Energean που αποκτά τα μερίδιά τους σε Ήπειρο και Κέρκυρα για να κρατήσει ζωντανή την προοπτική των καταστροφικών εξορύξεων, επιβραβεύεται με 100 εκ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων με έγκριση της Κομισιόν, κατά παράβαση και των ίδιων των ευρωπαϊκών κανόνων του Προσωρινού Πλαισίου.

Απομένει μόνο να δούμε αν από τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί και η εξαγορά των μεριδίων της Repsol και της Total, ώστε οι τελευταίες να μην έχουν οικονομικές απώλειες από τις λανθασμένες επιχειρηματικές τους επιλογές και το κόστος να μετακυλιστεί στους πολίτες της χώρας μας, μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου στην Energean.

Φέρνοντας την υπόθεση αυτή στο ευρωκοινοβούλιο, σε συνέχεια της περιοδείας τους στην Ήπειρο κατά των εξορύξεων το καλοκαίρι του 2020, οι Πράσινοι στηρίζουν τόσο τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για ένα βιώσιμο μέλλον όσο και την υπόθεση της διαφάνειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης στα ελληνικά:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μέτρα κρατικής ενίσχυσης ύψους 100 εκ. ευρώ για την Energean Oil & Gas [1] με επίκληση οικονομικών ζημιών της εταιρίας από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου την άνοιξη του 2020 και υποτιθέμενες δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Την ίδια ακριβώς ημερομηνία, η Energean ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση ομολογιακού δανείου ύψους 2,5 δις δολαρίων από θυγατρική της [2]. Λίγες μέρες νωρίτερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Energean είχε αποκτήσει το μερίδιο της Repsol στο μπλοκ ερευνών πετρελαίου και αερίου στην Ήπειρο, στην Ελλάδα, καθώς και το μερίδιο της Total στο θαλάσσιο μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας [3]. Η Energean αναφέρει ζημιές 120 εκ. ευρώ αθροιστικά για το 2019 και το 2020 στο ελληνικό κοίτασμα του Πρίνου [4], όπου σχεδιάζει επέκταση ερευνών για πετρέλαιο. Εκφράζονται ανησυχίες, ότι στην πραγματικότητα η κρατική ενίσχυση αποτελεί αντάλλαγμα για να κρατηθούν τεχνητά στη ζωή τα προβληματικά ελληνικά προγράμματα αναζήτησης υδρογονανθράκων [5].

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές πολιτικές της Πράσινης Συμφωνίας, η κρατική ενίσχυση σε πετρελαϊκά έργα και εκμεταλλεύσεις;

Προσεγγίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (από την ελληνική κυβέρνηση) και για απευθείας κρατική ενίσχυση σε ρευστό;

Με τη συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και επενδύσεις ερευνών για υδρογονάνθρακες;

Πώς είναι δυνατόν, μια εταιρία που εκδίδει με επιτυχία ομόλογα 2,5 δις δολαρίων, να χρειάζεται ταυτόχρονα και κρατική ενίσχυση για «προβλήματα ρευστότητας»;

Για ποιον λόγο τα (συγκεκριμένα) μέτρα κρατικής ενίσχυσης του Προσωρινού Πλαισίου αντισταθμίζουν και οικονομικές ζημιές από αιτίες άσχετες με την πανδημία;

[1] https://ec.europa.eu/greece/news/20210324_5_el

[2] https://www.energean.com/media/4862/20210324-bond-closing-announcement.pdf

[3] https://www.capital.gr/epixeiriseis/3533571/energean-apokta-to-meridio-tis-repsol-sta-giannena

[4] https://energypress.gr/news/prasino-fos-apo-tin-komision-sta-shedia-kratikis-stirixis-tis-energean-gia-diasosi-toy-prinoy

[5] https://prasinoi.eu/2021/04/05/klimatiko-kai-oikonomiko-skandalo-ta-100-ekat-evro-stin-energean-oil/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ίδρυση Πανελλαδικού Κλαδικού Σωματείου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η ΕΝΙΘ για το «ακαταδίωκτο» των Λοιμωξιολόγων: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση»