in

Στη Ρώμη το 1o Διεθνές Συνέδριο για τον Κομμουνισμό του 21ου αιώνα (live streaming)

Στη Ρώμη το 1o Διεθνές Συνέδριο για τον Κομμουνισμό του 21ου αιώνα (live streaming)

Τον Ιανουάριο του 2017, και συγκεκριμένα από τις 18 έως τις 22 του μήνα, θα διεξαχθεί στη Ρώμη το 1o Διεθνές Συνέδριο για τον Κομμουνισμό του 21ου αιώνα με αφορμή την ιστορική επέτειο για τα εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η διοργάνωσή του αποτελεί πρωτοβουλία του C17, ενός δικτύου ιταλών και ιταλίδων ανεξάρτητων αλλά και ακαδημαϊκών ερευνητ(ρι)ών, ακτιβιστ(ρι)ών των κοινωνικών κινημάτων, συγγραφέων και συγγραφισσών, εκδοτ(ρι)ών καθώς και ανθρώπων από τον χώρο της δημοσιογραφίας. Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στον κοινωνικό χώρο Esc Atelier Autogestito (www.escatelier.net) και στη GNAM – The National Gallery of Modern Art [Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης] ενώ παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν workshop, μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, μια τελική συνέλευση και μια έκθεση τέχνης με τίτλο “Sensibile Comune” [Η Αισθητική των Κοινών].

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε 5 θεματικές:  

  • Η ιστορία του Κομμουνισμού ή καλύτερα των Κομμουνισμών. Οι νίκες και οι ήττες. Κομμουνισμοί που εφαρμόστηκαν, άλλοι που εξαφανίστηκαν, κομμουνιστικά κόμματα που παραμένουν ενεργά, ηττημένες επαναστατικές διαδικασίες ή άλλες που διακόπηκαν. Μεταλλάξεις του κομμουνισμού που συνέβαλαν σε εφιαλτικά γεγονότα του 21ου αι. Η κρισιμότητα του να τεθεί το ζήτημα της ιστορίας –  και όχι μόνο της ιδέας του κομμουνισμού –  ώστε να κερδηθεί μια νέα ευκαιρία.
  • Μια κριτική της Πολιτικής Οικονομίας – Το Σύγχρονο Κεφάλαιο. Σε τι συνίσταται το κεφάλαιο σήμερα, ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, ποια είναι πλέον η σύνθεση της εργατικής δύναμης και πως την εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο. Επικαιροποίηση της κριτικής, εξέταση της σχέσης των αγώνων με την διεθνή οικονομική κρίση, παγκοσμιοποίηση και σχέσεις εξάρτησης, κοινωνική αναπαραγωγή και φεμινιστική κριτική, συνεργατική οικονομία και νέες τεχνολογίες, χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.
  • Οι Κομμουνιστές του σήμερα και οι πρακτικές τους. Ποιος οργανωτικός φορέας θα προωθήσει την «συγκρότηση του προλετάριου σε τάξη»; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στους οικονομικούς και τους πολιτικούς αγώνες; Πως θα αρθούν γεωγραφικοί, κοινωνικοί και σεξουαλικοί αποκλεισμοί σύμφωνα με τον ορισμό του Μανιφέστου ότι «Οι κομμουνιστές ξεχωρίζουν από τα άλλα προλεταριακά κόμματα […] επειδή στους διάφορους εθνικούς αγώνες των προλετάριων προβάλλουν και προωθούν τα κοινά και ανεξάρτητα από εθνικότητα συμφέροντα του προλεταριάτου ως σύνολο»;
  • Εξουσία, Κράτος και Κυβέρνηση. Ο Φουκώ αναρωτιόταν στα τέλη του ’70 αν μπορεί να υπάρξει σοσιαλιστική “gouvernementalité”. Σήμερα που η παγκόσμια “governance” δρα καθοριστικά πάνω στο Κράτος και τις λειτουργίες του το ζήτημα που θέτει ο Φουκώ κρίνεται όχι μόνο επίκαιρο αλλά επιτακτικό. Μπορούμε να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε θεσμούς διακυβέρνησης εκτός της κρατικής μηχανής; Η φεντεραλιστική υπόθεση, που αφορά το πώς θα βγει η Ευρώπη από την κρίση, είναι και κομμουνιστική υπόθεση; Υπάρχει κάποια κομμουνιστική πρακτική δικαίου η οποία θα μπορούσε να εναντιωθεί στην εθνική κυριαρχία και στα νεοφιλελεύθερα σχέδια, η οποία θα μπορούσε να τα υπερβεί;
  • Κομμουνισμός του Αισθητού. Οτιδήποτε είναι πρωταρχικά Κοινό αποτελεί επίσης και «το Είναι του Αισθητού». Η Αισθητική αφορά τις πρακτικές μας, τις σχέσεις μας, το κάθε τι που κάνουμε και το κάθε τι που μας περιβάλει. Ο προβληματισμός περί του Αισθητικού πάνω από όλα σημαίνει μια απόπειρα σύνδεσης των Κοινών του Κομμουνισμού με την Αισθητική. Επιπλέον θα εξεταστεί η σύνδεση/σύγκρουση ανάμεσα στην δημιουργική εργασία και την δουλειά και ανάμεσα στα έργα και στα εμπορεύματα.

Πρόγραμμα Συνεδρίου:

– 1η μέρα: Κομμουνισμοί (Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας).

Ομιλητές: Augusto Illuminati, Enzo Traverso, Luciana Castellina, Marcel Van Der Linden, Maria Luisa Boccia, Mario Tronti, Peter Thomas, Saskia Sassen, Slavoj Žižek.

– 2η μέρα:   Μια κριτική της Πολιτικής οικονομίας – Ποιοι είναι οι Κομμουνιστές; (workshop) / Μια κριτική της Πολιτικής Οικονομίας

Ομιλητές: Brett Neilson, Ceren Özselçuk, Christian Marazzi, Franco Berardi “Bifo”, Kaushik Sunder Rajan, Riccardo Bellofiore, Silvia Federici.

– 3η μέρα: Εξουσία και ο Κομμουνισμός της Λογικής (workshop) /Ποιοι είναι οι Κομμουνιστές;

Ομιλητές: Manuela Bojadzijev, Mario Candeias, Morgane Merteuil, Paolo Virno, Pierre Dardot, Toni Negri.

– 4η μέρα: Κομμουνισμός του Αισθητού

Ομιλητές: Alexei Penzin, Claire Fontaine, Jacques Rancière, Manuel Borja-Villel, Michael Hardt, Roberto Finelli, Terry Eagleton.

-5η μέρα: Συνέλευση

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει μετάφραση από τα ιταλικά στα αγγλικά και αντίστροφα και από τα γαλλικά στα ιταλικά και αντίστροφα ενώ οι ομιλίες θα μεταδίδονται μέσω live – streaming.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα καθώς και εισαγωγικά κείμενα για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.communism17.org/en/ στα ιταλικά και στα αγγλικά αλλά και στην αντίστοιχή σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/C17Rome/ .

C17 – The Rome Conference on Communism from C17 on Vimeo.

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη μέρα του συνεδρίου

 

Βαρβάρα Κυριλλίδου 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νεοναζί βουλευτής τραμπουκίζει σε δημοτικό σχολείο

Ο κοινωνικός αποκλεισμός… σε νέο επίπεδο