Δέκα βασικά τμήματα του Κρατικού Νίκαιας θα βρίσκονται από το Σάββατο εκτός εφημερίας, λόγω περικοπών!
Συγκεκριμένα, οι γιατροί αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα προγράμματα πρόσθετων εφημεριών, λόγω των περικοπών των αμοιβών τους για υπερωριακή απασχόληση.
Δε θα λειτουργήσουν οι δύο χειρουργικές κλινικές, το θωρακοχειρουργικό, το παιδοκαρδιοχειρουργικό, η μονάδα εντατικής θεραπείας, η μονάδα νεογνών, το πνευμονολογικό, το αναισθησιολογικό και το ωτορινολαρυγγολογικό, τα οποία θα λειτουργούν μόνο στο πλαίσιο τακτικού ωραρίου.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας και του υφυπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία μπήκε όριο στα κονδύλια των εφημεριών κάθε νοσοκομείου. Οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες που έχουν κάνει τους προηγούμενους τρεις μήνες γιατί το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε να ισχύσει να αναδρομικά το πλαφόν 9% στις επιπλέον εφημερίες που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο,
Στην περίπτωση του Κρατικού Νίκαιας αυτό οδήγησε σε “ψαλίδι” δεδουλευμένων εφημεριών από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2010.
Αποφασισμένοι δείχνουν ωστόσο οι γιατροί να διεκδικήσουν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους, χαρακτηρίζοντας την παραπάνω απόφαση προδήλως παράνομη, καθώς εφαρμόζεται αναδρομικά, επιχειρεί περικοπή δεδουλευμένων και τροποποιεί πρόσφατο νόμο.
Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ “η η ΕΓ της Ομοσπονδίας έχει ήδη δήλωσε προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη συνάντηση της 21 -12-2010 ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση Σαχινίδη – Λοβέρδου συνιστά άθλιο εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών και ότι δεν έχει νόημα ο διάλογος για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου για την υγεία, εάν δεν καταργηθεί το πλαφόν του 9% που ακρωτηριάζει τις εφημερίες των υποστελεχωμένων Τμημάτων και δεν εγγυηθεί το Υπουργείο την αποπληρωμή όλων των εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Η εξέλιξη με τη δήθεν «διόρθωση λάθους» και μετακίνηση του 9% σε επίπεδο ΥΠΕ δεν λύνει το πρόβλημα, στο οποίο η ΟΕΝΓΕ μία και μόνη λύση προτείνει: την λοσχερή εξάλειψη όλων των πλαφόν που επιβάλλει στις εφημερίες η κυβέρνηση. Επιπλέον αποφάσισε τις εξής παρακάτων κινήσεις για το επόμενο διάστημα.
1. Να εισηγηθεί στις Ενώσεις την άρνηση εκτέλεσης από τον τρέχοντα μήνα οποιασδήποτε πρόσθετης εφημερίας σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας εάν δεν διασφαλίζεται η πλήρης αποζημίωση της. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη
κάλυψή μας σε συναδέλφους που αντιδρούν στη μετατροπή ενεργών εφημεριών σε εφημερίες άλλου τύπου, όπως επίσης και σε συναδέλφους που αντιδρούν σε μετακινήσεις τους από ΚΥ και Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας προς τα Νοσοκομεία.
2. Την προκήρυξη παν-ιατρικής απεργιακής κινητοποίησης εντός του Ιανουαρίου σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, τον ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και τους τοπικούς ΙατρικούςΣυλλόγους, ζητώντας την απόσυρση του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ προτείνει προς τους άλλους ιατρικούς φορείς την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 20 Ιανουαρίου και 48ωρης κατά την ψήφισή
του με ταυτόχρονη διοργάνωση συναυλίας και συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα.
3. Τη διοργάνωση πολιτικής καμπάνιας της Ομοσπονδίας με τίτλο « Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν ακριβά στην Υγεία», με αφίσα, έντυπο υλικό, εξορμήσεις, εκδηλώσεις στα νοσοκομεία, συσκέψεις φορέων, ενημερωτικές συζητήσεις, παρεμβάσεις σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια κλπ.
4. Να ξεκινήσει καμπάνια εναντίον της επιβολής του εξέταστρου των 5 ευρώ καθώς και όλων των άλλων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις, καλώντας τους πολίτες να αρνούνται να πληρώσουν για τρίτη φορά υπηρεσίες που πλήρωσαν ήδη μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Καλεί όλες τις Ενώσεις να διοργα-
νώσουν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου κλείσιμο ταμείων από κοινού με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους ασθενών, διεκδικώντας την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
5. Να προωθήσει κάθε μορφής δράση κοινωνικής αλληλεγγύης, δημιουργώντας και ενισχύοντας ιατρεία για άπορους και ανασφάλιστους, διαθέτοντας φάρμακα που χωρίς να λήξουν έμειναν αχρησιμοποίητα, στηρίζοντας ανθρώπους που βρέθηκαν στο περιθώριο.
6. Να κινηθεί δικαστικά εναντίον κάθε Διοικητή Νοσοκομείου και ΥΠΕ που εκβιάζει γιατρούς και παρανομεί, καθώς επίσης να προσβάλλει νομικά κάθε διάταξη του νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή και παρα-
βιάζει την κλαδική συμφωνία. Επιπλέον το Γενικό Συμβούλιο δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στη έκνομη δραστηριότητα πανεπιστημιακών γιατρών οι οποίοι παρά τις ρητές νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων αυτοί συνεχίζουν να τα διατηρούν ανοιχτά με την ανοχή και υπόθαλψη του υπουργείου Υγείας.
7. Να καταγγείλει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το ελληνικό Υπουργείο Υγείας, διότι παρά την δέσμευση που έχει αναλάβει, ως Κράτος –Μέλος της ΠΟΥ να λαμβάνει Μέτρα που θα συμβάλουν στην Καθολική Υγειονομική Κάλυψη του πληθυσμού καθώς και τη Σύσταση– μέσω της Ατζέντας Δράσης 2010- για Χρηματοδότηση των Υγειονομικών Συστημάτων των Χωρών-
Μελών με Σταθερούς Προπληρωμένους Πόρους και αποφυγή μέτρων που οδηγούν τμήματα του πληθυσμού να πληρώνουν με δικά τους χρήματα υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη, κάνει ακριβώς το αντίθετο και οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να μην έχουν Υγειονομική Κάλυψη.