in , ,

Στα όρια του το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη – Μετακινούν προσωπικό και μετατρέπουν κλινικές για άλλη μια φορά

Η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εντείνεται λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, με αποτέλεσμα κλινικές να μετατρέπονται σε κλινικές κορονοϊού, όπως ακριβώς έγινε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με δεδομένο ότι δεν ενίσχυσε με προσωπικό το ΕΣΥ, προχωρά σε μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, ετοιμάζεται να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σκέφτεται να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης:

«Βρισκόμαστε καταμεσής του 3ου κύματος της πανδημίας, το οποίο έχει φτάσει τις δημόσιες μονάδες υγείας της Θεσσαλονίκης στα όρια τους.

-Για άλλη μια φορά, μετά το τραγικό δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, βλέπουμε τα νοσοκομεία της πόλης μας να μετατρέπονται σε μονοθεματικά, για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των Covid ασθενών.

-Για άλλη μια φορά, βλέπουμε δεκάδες κλινικές, τακτικά χειρουργεία και ιατρεία να αναστέλλουν την λειτουργία τους για τους non-Covid ασθενείς.

-Για άλλη μια φορά, βλέπουμε οι ιθύνοντες, κυβέρνηση και διοικήσεις, να μην έχουν λάβει τα ουσιαστικά μέτρα για την προετοιμασία για το, αναμενόμενο από όλους, 3ο κύμα.

Μπροστά στις πιεστικές ανάγκες κάλυψης της νοσηλείας των Covid ασθενών, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, που δεν έχουν πράξει τα αναγκαία για την στελέχωση των κλινικών Covid, προχωράνε σε αυταρχικά «εντέλλεσθε» σε ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, στο Παπανικολάου συνάδελφοι, πολλές φορές ειδικοτήτων όπως Ορθοπεδική ή Οφθαλμολογία, καλούνται με «εντέλλεσθε», κάποιοι με γνωστοποίηση το προηγούμενο απόγευμα, να πραγματοποιήσουν πρόσθετες εφημερίες στις κλινικές Covid, γεγονός που οδηγεί σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας ότι και αν σημαίνει αυτό για την υγεία των εργαζομένων και των ασθενών. Αντίστοιχη απόφαση, στο Ιπποκράτειο, μετακίνησης για κάλυψη των κλινικών covid για ένα μήνα, 29 γιατρών ειδικοτήτων όπως Δερματολογίας ή Παιδιατρικής.

-Την ώρα που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες να στελεχωθούν οι κλινικές με το απαραίτητο εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό έναν ολόκληρο χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

-Την ώρα που το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται ακατάπαυστα χωρίς άδειες πάνω από 6 μήνες.

-Την ώρα που οι πρόσθετες εφημερίες που ξεπερνούν το πλαφόν είναι απλήρωτες 5 μήνες.

-Την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές είναι κυριολεκτικά απούσες και συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας των ασθενών.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που από την πρώτη στιγμή, δώσαμε την μάχη για την υγεία των ασθενών, θα είμαστε στο πλευρό των ασθενών που μας έχουν ανάγκη. Όμως, καλούμε έστω και τώρα, στο και πέντε, την κυβέρνηση και τις διοικήσεις να πράξουν αυτά που ζητούν οι υγειονομικοί.

-Όχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση. Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες.

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την 3η και 4η ΥΠΕ

-Καθολική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς όρους.

-Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

-Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Churchill

Χιλιάδες φοιτητές και σήμερα στους δρόμους: «Κατάληψη θα κάνουμε μέχρι και στο φεγγάρι»