in

Στα χέρια των εργατών της ΒΙΟΜΕ παραμένει το εργοστάσιο-Ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός του ακινήτου

Στα χέρια των εργατών της ΒΙΟΜΕ παραμένει το εργοστάσιο-Ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός του ακινήτου

Ματαιώθηκε για ακόμη φορά ο πλειστηριασμός των οικοπέδων της ΒΙΟΜΕ μετά και την κινητοποίηση εργατών και αλληλέγγυων που απέτρεψαν και πάλι τον κίνδυνο για το αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα. Σήμερα λόγω και της μαζικής παρουσίας αλληλέγγυων στο εγχείρημα δεν εμφανίστηκε πλειοδότης για να καταθέσει προσφορά.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Αστυνομικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων και ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν και σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης δημιουργώντας έναν κλοιό έξω από την αίθουσα που διεξαγόταν η διαδικασία.
 
Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο πλειστηριασμών, που ξεκίνησε σήμερα με μειωμένο τίμημα 22, 6 εκατ. ευρώ. Οι επόμενες διαδικασίες πλειστηριασμών με το τίμημα αυτό θα γίνουν στις 18 Ιανουρίου, στις 25 Ιανουαρίου και το κλείσιμο του κύκλου στη 1 Μαρτίου. Στη συνέχεια και στην περίπτωση που ματαιωθούν οι διαδικασίες του δεύτερου κύκλου, η σύνδικος της Φίλκεραμ, μητρικής της ΒΙΟΜΕ θα πρέπει να ξανακαταθέσει αίτημα για εκ νέου μείωση του τιμήματος και να υπάρξει νέα δικαστική απόφαση. Τα οικόπεδα της Φίλκεραμ που βγαίνουν προς πλειστηριασμό είναι 15 πλην ενός που το δέσμευσε η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω χρεών της επιχείρησης προς το Δημόσιο (ΦΠΑ). Στα έξι από αυτά στεγάζεται το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ. 

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ απαιτούν να εξαιρεθούν από τον πλειστηριασμό τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ενάντια στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) καθώς οι επιχειρήσεις Φίλκεραμ ΑΕ και ΒΙΟΜΕ ΑΕ οφείλουν για ασφαλιστικές εισφορές τεράστια ποσά.

Έτσι, ζητούν να δημευτεί η ακίνητη περιουσία των ιδιοκτητών από το Δημόσιο, να παραχωρηθούν τα ακίνητα στη συνεργατική των εργαζομένων ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να παραχωρηθεί άμεσα το δεσμευμένο ακίνητο στη ΒΙΟ.ΜΕ. 
 
«Εμείς έχουμε κάνει την πρόταση προς την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που δεσμεύει λόγω χρεών προς το δημόσιο. Με αυτό τον νόμο να προχωρήσει η δήμευση των οικοπέδων και η παραχώρηση ή ενοικίαση τους στην ΒΙΟΜΕ για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. Ακόμη και το ένα οικόπεδο που έχει δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε καν για αυτό δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης για να μπούμε στη νέα παραγωγή» ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Μάκης Αναγνώστου, εργαζόμενος στην ΒΙΟΜΕ και πρόσθεσε: 
 
«Αν εμφανιστεί κάποιος πλειοδότης και αγοράσει τα ακίνητα το εγχείρημα θα τιναχτεί στον αέρα. Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως μόνο σιδηροδέσμιοι θα βγούμε από το εργοστάσιο. Όσο συνεχίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών τόσο πεισμώνουμε και προειδοποιούμε για αυτό τους επίδοξους αγοραστές»  πρόσθεσε.

«Η λειτουργία του εργοστασίου από την στιγμή που εγκαταλείφθηκε από τον εργοδότη (πριν περίπου έξι χρόνια) και οι εργαζόμενοι το πήραν στα χέρια τους κάτω αυτό συνθήκες αυτοδιεύθυνσης και αυτοδιαχείρισης, χάρη και στην απόφαση και του κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια, παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση» τόνισε ο ο Αλέκος Σιδερίδης, επίσης εργαζόμενος στην ΒΙΟΜΕ.  Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους η παραγωγή έχει αυξητική τάση (πέρυσι κατά 25%) και σταδιακά το μεροκάματο των εργαζομένων αυξάνεται. Παράλληλα στο εγχείρημα εντάσσονται νέοι εργαζόμενοι και τα όποια κέρδη επενδύονται για νέες θέσεις εργασίας.  
 
«Είναι σημαντικό να κρατηθεί το εργοστάσιο ζωντανό. Η διαδικασία των πλειστηριασμών ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, καταφέραμε να αποτρέψουμε τον πρώτο κύκλο και να σταματήσουμε τον πλειστηριασμό και τώρα στον δεύτερο κύκλο κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Αίτημά μας είναι να εξαιρεθούν οι χώροι που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ, και  το υπόλοιπο κομμάτι δηλαδή 140 στρέμματα μπορεί να πουληθεί και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ, αφού αυτό έχουν επιλέξει» συμπληρώσε ο κ. Αναγνώστου υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει πλήρης νομιμοποίησης της λειτουργίας του εργοστασίου η παραγωγή θα  γινόταν πενταπλάσια και οι θέσεις εργασίας πολύ περισσότερες.
 
Ένας ακόμη πλειστηριασμός ακυρώθηκε, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι φώναξαν συνθήματα «για να μείνει το εργοστάσιο στα χέρια των εργατών» και κάλεσαν στην επόμενη διαδικασία πλειστηριασμού αλλά και κάθε Τετάρτη στις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μακεδονικό, μια μεγάλη πολιτική μπίζνα. Του Κωστή Παπαϊωάννου

Απεργιακό μπαράζ κατά του πολυνομοσχεδίου