Άλλο ένα περιστατικό σε σχολείο της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Συγκεκριμένα, στο συγκρότημα του 3ου γυμνασίου και 3ου λυκείου Θεσσαλονίκης, έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι, την ώρα του μαθήματος. Από τύχη, και καθώς απουσίαζαν κάποιοι μαθητές, δεν κάθονταν στα συγκεκριμένα θρανία μαθητές.
Πρόκειται, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, για το σχολείο, στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να μεταφέρουν και το Διαπολιτισμικό Λύκειο, παρά τις αντιδράσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών που τόνιζαν τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών που ήδη υπάρχουν και που θα πολλαπλασιαστούν με την συστέγαση.
Οργή στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που η κατάσταση του κτιρίου όπου στεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Θεσσαλονίκης είναι γνωστή στη Διοίκηση του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς την ανέδειξαν εδώ και μήνες οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, απαιτώντας να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα σε ασφαλές κτίριο, δεν έγινε καμία εργασία σ΄ αυτή την κατεύθυνση.
Αντίθετα, όπως αναφέρει η Γ’ ΕΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση, «το καλοκαίρι, τα συνεργεία του Δήμου εργάστηκαν εντατικά στο χώρο των 3ου Γυμνασίου – Λυκείου για να χωρίσουν αίθουσες με γυψοσανίδες προετοιμάζοντας τη μετεγκατάσταση του Διαπολιτισμικού Λυκείου στο κτίριο, αγνοώντας τις ενστάσεις γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών όλων των εμπλεκόμενων σχολείων και υποτιμώντας τους κινδύνους και τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν από το στοίβαγμα μαθητών\τριων τριών και μάλιστα διαφορετικών τύπων σχολείων στο συγκεκριμένο διδακτήριο. Εξάλλου ουδέποτε γνωστοποιήθηκε αν έγινε έλεγχος από Υγειονομικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα αυτών των παρεμβάσεων κι αν κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες κάποια έκθεση άδειας».
Η Γ’ ΕΛΜΕ καταγγέλλει ακόμη ότι «σε επισκέψεις στο σχολείο του Περιφερειακού Δ/ντή καθώς και των αντιδημάρχων Παιδείας και Τεχνικών έργων αναγνωρίστηκε από μεριάς τους η δυσκολία του εγχειρήματος καθώς και οι κίνδυνοι που θα προκύψουν αλλά ζητήθηκε, για άλλη μια φορά, από τους εκπαιδευτικούς να «βάλουν πλάτη». Μάλιστα, ο κ. Κόπτσης προέτρεψε τους καθηγητές να κάνουν “δύο εφημερίες αντί για μία”»….
«Απασχολημένος προφανώς όπως είναι με τα σενάρια συστεγάσεων, κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων, ο κος Κόπτσης δεν έχει μάλλον αντιληφθεί τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί σε όλα σχεδόν τα σχολεία, καθώς οι μισοί από αυτούς αναγκάζονται να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για 2, 4 ή 6 ώρες στο καθένα, και οι υπόλοιποι μισοί, που καλύπτουν το ωράριό τους σε μία σχολική μονάδα, επιφορτίζονται με εργασίες, που κανονικά αντιστοιχούν σε διπλάσιο προσωπικό. Στο 3ο Λύκειο συγκεκριμένα, οι καθηγητές έχουν εφημερία κάθε μέρα εκτός από τις δύο ή και παραπάνω εξωδιδακτικές εργασίες που έχει αναλάβει ο καθένας.Ο δε αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, έφτασε στο σημείο να εγκαλέσει ενώπιον των δημοσιογράφων τους εκπαιδευτικούς, επειδή τάχα δεν είχαν ενημερώσει την υπηρεσία του για τις φθορές που αντιμετωπίζει το κτήριο! Πρόκειται για ένα κατάφωρο ψέμα, που επιστρατεύεται για να αποποιηθεί ο δήμος τις ευθύνες του, καθώς, όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, τα τεχνικά προβλήματα του κτηρίου είχαν επισημανθεί στον δήμο ήδη από το καλοκαίρι, όταν σχεδιαζόταν η μετακίνηση του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου στις εγκαταστάσεις του!» τονίζει μεταξύ άλλων η Γ’ ΕΛΜΕ ζητώντας να ματαιωθεί κάθε σχέδιο ή σκέψη για συγχωνεύσεις, συστεγάσεις, συρρίκνωσης σχολείων.
Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν ακόμη:
- -Να γίνει ουσιαστικός έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης) από αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες και να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια άμεσα.
- -Κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21ου αιώνα.
ΚΚΕ: Οι προκλητικοί πανηγυρισμοί Ταχιάου, για 17 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, έσκασαν με κρότο στους πεσμένους σοβάδες των σχολείων μας
Ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ σχετικά με τους πανηγυρισμούς του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Ταχιάου, στην ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γ. Δελή, για τη σχολική στέγη στην Κεν. Μακεδονία που έκανε λόγο για 17 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία.
-Τα 17 σχολεία που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, έχουν εξαγγελθεί εδώ και 4 χρόνια και θα ολοκληρωθούν – πιθανόν – το 2026. Τη διαχείριση, λειτουργία και φύλαξη τους θα την έχει η ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία για 25 χρόνια, αφού πρώτα το κράτος δώσει 128 εκ. ευρώ για την κατασκευή τους.
-Την τελευταία 10ετία στην Κεντρική Μακεδονία δεν κατασκευάστηκαν ούτε 10 νέα σχολεία.
-Από τα 41 σχολεία που έχουν ιδρυθεί στην Κεντρική Μακεδονία, τα 30 παραμένουν στα χαρτιά. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Κόπτσης, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ότι αυτά τα σχολεία δεν είναι πλέον αναγκαία.
-Μόνο φέτος 8 σχολεία έχουν κλείσει ή προωθείται το κλείσιμό τους λόγω ακαταλληλότητας (λυόμενα Δήμου Θεσσαλονίκης, 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, Σχολείου Αυτισμού), ενώ πάνω από 25 οικόπεδα που ήταν χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη, αποχαρακτηρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.