in

Σωματείο Καθηγητών Χορού: Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων δεν λαμβάνει επιδοματική στήριξη

Σωματείο Καθηγητών Χορού: Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων δεν λαμβάνει επιδοματική στήριξη

Σήμερα 29 Απριλίου 2020 το Σωματείο Καθηγητών Χορού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα χορού, όπως κάθε χρόνο, διεκδικώντας τα προφανή εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματά που δικαιούνται όλοι οι πολίτες με βάση το σύνταγμα.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Σωματείο Καθηγητών Χορού τονίζει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στο χώρο του χορού, χορευτές, καθηγητές χορού και χορογράφοι δεν λαμβάνουν την επιδοματική στήριξης, λόγω παραλήψεων στην τεχνική αντιμετώπισης του ζητήματος και λόγω απροθυμίας των συναρμόδιων υπουργείων να δώσουν λύση. Οι σχέσεις εργασίας που ισχύουν είναι: αορίστου, ορισμένου χρόνου, και συμβάσεις έργου. Οι καθηγητές χορού είναι πτυχιούχοι της ΚΣΟΤ ή Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού. Οι κάτοχοι πτυχίων 1983-2003 είναι ΤΕ ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στην μετά το Λύκειο εκπαίδευση, γεγονός που συνιστά μια άνευ λόγου διάκριση. Είναι γνωστό πως για να επιβιώσουν εργάζονται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς χώρους, φορείς και με διαφορετική ιδιότητα(χορευτή, χορογράφου, καθηγητή χορού). Γι αυτό ακριβώς τον λόγο η επιδοματική κάλυψη που ανακοινώθηκε τόσο με την πρώτη όσο και με την δεύτερη ΚΥΑ, δεν καλύπτει μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων αυτού του χώρου».

Το σωματείο αναφέρει ακόμη τα εξής:

1.Στους εργαζόμενους στα Καλλιτεχνικά Σχολεία (που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας) και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις πολύ λογικά δεν έγινε αναστολή στις συμβάσεις τους και εξακολουθούν να πληρώνονται «τις ώρες» της σύμβασής τους. Το πρόβλημα όμως που προκύπτει είναι, ότι για τους περισσότερους αυτές οι ώρες είναι λίγες και δεν συνιστούν ένα ποσό ανάλογο για την επιβίωσή τους, αφού με τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα να εργαστούν σε περισσότερους χώρους και φορείς.

2. Οι εργαζόμενοι μόνο σε ιδιωτικές σχολές χορού , δικαιούνται τα 800 ευρώ εφάπαξ, αλλά το πιο πιθανό με αυτές τις συνθήκες είναι να μείνουν άνεργοι, χωρίς να δικαιούνται ταμείο ανεργίας ή εποχικό επίδομα αφού από αυτό εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς.
3. Οι χορευτές μένουν ακάλυπτοι και με την 2η ΚΥΑ διότι εξαιρούνται από το εποχικό επίδομα είτε γιατί δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα είτε γιατί εργάζονταν και ως καθηγητές χορού.
4. τέλος είναι τεράστιο το πρόβλημα επιβίωσης των άνεργων συναδέρφων μας από την στιγμή που δεν δικαιούνται κανένα από τα παραπάνω επιδόματα.

Απαιτεί, έτσι, «την επιδοματική κάλυψη του κλάδου για όλους τους συναδέρφους που δεν συμπληρώνουν πλήρες ωράριο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας καθώς και μέτρα στήριξης για τους άνεργους συναδέρφους θεωρώνοντας ότι είναι «απόλυτα αναγκαίος ένας σχεδιασμός ώστε για το επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχει πτώση εισροών στις σχολές χορού και στους χώρους διασκέδασης καθώς και αναστολή των εκδηλώσεων, να γίνει η ένταξή του κλάδου, στο μηχανισμό χορήγησης ταμείου ανεργίας. Πληροφορούμαστε μάλιστα, από την συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά δίκτυα, πως ήδη υπάρχουν Ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία διατίθενται για την προστασία της εργασίας στις πληγείσες από την πανδημία χώρες, με άμεση χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ, η οποία εξαιρείται από τον δημοσιονομικό έλεγχο της χώρας»

«Ζητάμε λοιπόν να υπάρξει άμεσα και με σαφήνεια, ορισμός οριζόντιου μέτρου μηνιαίας αποζημίωσης, για όλους και για όλο το διάστημα, που διαρκεί η κρίση και τα μέτρα απαγόρευσης.Τίποτα δεν λύθηκε» σημειώνουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους καλώντας τους συνάδελφους, ομότεχνους, τεχνικούς, και όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού, όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν συμμετέχουν, να διαδίδουν το μήνυμά μας.

«Στόχος μας να σπάσει η εκκωφαντική σιωπή γύρω από το ζήτημα. Μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους ήδη συναδέλφους, «εργάτες» του χώρου μας» καταλήγουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προτεραιότητες στον δρόμο της «επιστροφής στην κανονικότητα». Του Θέμη Αχτσιόλγου

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο πλευρό του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη