Μεθόδευση σχετικά με την επίσκεψη της πολυεθνικής εταιρείας Veolia στη Θεσσαλονίκη, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τον Βιολογικό Σταθμό της ΕΥΑΘ καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση προσέλκυσης των βαρόνων του νερού.
Το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ αναφέρει μια σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για κάποια συνωμοσία των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια του νερού, άρα και τα κέρδη της ΕΥΑΘ μόλις συσταθεί η ΡΑΑΕΥ ενώ παράλληλα και όχι τυχαία ο αρμόδιος υπουργός μιλάει για «ιδιωτικό τομέα» στο νερό όταν όλοι γνωρίζουν ότι ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ διαχειρίζονται το νερό όλης της χώρας.
Το σωματείο υπενθυμίζει ακόμη ότι ήδη έχει γίνει νόμος η ενοποίηση των ΔΕΥΑ, που σημαίνει μεγαλύτερες εταιρείες, με περισσότερους καταναλωτές, άρα και πιο ελκυστικές σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις.
«Το κοινωνικό πρόσωπο της Veolia, το δοκιμάσαμε στις τραγικές πλημμύρες της Θεσσαλίας» δηλώνει το σωματείο δηλώνοντας ότι η πολυεθνική δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα για βοήθεια των πληττόμενων χωριών και των οικισμών. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αφού ως Σωματείο στείλαμε τόνους εμφιαλωμένου νερού, και ως ΕΥΑΘ εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, ζητήσαμε και από την Veolia να διαθέσει κάποιες από τις κινητές της μονάδες επεξεργασίας νερού, προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Ρώτησαν για το μέγεθος των αναγκών, και μετά την απάντηση μας για οικισμούς και χωριά -αφού η κυβέρνηση έδινε προτεραιότητα στις μεγάλες πόλεις- δεν μας απάντησαν ποτέ ξανά! Αυτό είναι το πραγματικό κοινωνικό τους πρόσωπο, κανένα ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας λοιπόν η Veolia στην πόλη της τεχνογνωσίας κατά της ιδιωτικοποίησης. Τους περιμένουμε» καταλήγειστην ανακοίνωσή του.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του σωματείου της ΕΥΑΘ:
Μέρες παρατεταμένου καύσωνα και θα περίμενε κάποιος να μην κινείται τίποτε στην Θεσσαλονίκη. Και όμως, στους 40 βαθμούς κελσίου, όταν η ζωή στη Θεσσαλονίκη ξεραίνεται, κάποιοι βρίσκουν το κουράγιο να κυκλοφορούν και μάλιστα άνετα, όπως οι αλεπούδες της ερήμου. Ο λόγος για την Veolia, την μεγαλύτερη πολυεθνική του κόσμου, αυτή που πριν δύο χρόνια εξαγόρασε την SUEZ, την εταιρεία που ήθελε να εξαγοράσει την ΕΥΑΘ.
Τις τρεις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού διάλεξαν λοιπόν να έρθουν οι Γάλλοι (πάλι) στην Θεσσαλονίκη για να ανταλλάξουν (πάλι) τεχνογνωσία με την ΕΥΑΘ , όπως ακριβώς έκανε και η SUEZ το 2007. Ήρθε και τότε για τεχνογνωσία και έναν χρόνο μετά μάθαμε ότι το 23% της ΕΥΑΘ πήγαινε για πώληση.
Για να το κάνουμε εικόνα, η Veolia που απασχολεί 219.508 μόνιμους εργαζόμενους , με δραστηριότητες σε νερό , λύματα, απορρίμματα σε κάθε άκρη του πλανήτη, με διαχείριση 3.222 βιολογικών σταθμών, ήρθε στην Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην ΕΥΑΘ για να λάβει τεχνογνωσία για τον Βιολογικό Σταθμό. Δύο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν ή η ΕΥΑΘ έχει τον καλύτερο Βιολογικό από τους 3222 της Veolia, ή η Veolia- με αφορμή και την μεθόδευση από την κυβέρνηση -ετοιμάζεται να βάλει πόδι στην ΕΥΑΘ.
Ως εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλύτεροι από τους 3.222 βιολογικούς της Veolia, αλλά επειδή μπορεί να μας κατηγορήσουν για ναρκισσισμό, ας δοκιμάσουμε να αναλύσουμε τι σημαίνει μεθόδευση και προσέλκυση των βαρόνων του νερού.
- Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια του νερού, άρα και τα κέρδη της ΕΥΑΘ μόλις συσταθεί η ΡΑΑΕΥ. Εντελώς τυχαία ο αρμόδιος υπουργός μιλάει για «ιδιωτικό τομέα» στο νερό όταν ξέρουμε ότι ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ-ΔΕΥΑ διαχειρίζονται το νερό όλης της χώρας.
https://www.e-geoponoi.gr/index.php/mega/core-features/responsive-layout/2024-04-02-05-57-07
- Ήδη έχει ανακοινωθεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κουμπαρά τα κεφάλαια από ΕΥΑΘ -ΕΥΔΑΠ, ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που άνοιξαν οι εργαζόμενοι στο Υπερταμείο με την δικαίωση τους στο ΣτΕ επιστρέφοντας τις ΕΥΑΘ -ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο. Αναμένουμε να διαβάσουμε πως ακριβώς θα προσπαθήσουν να παρακάμψοιυν και αυτή την απόφαση του ΣτΕ: Δε θα είναι στο Υπερταμείο αλλά θα είναι σαν να είναι!
Επενδυτικό Ταμείο: Πρεμιέρα με μαξιλάρι 300 εκατ. από ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ
- Ήδη ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιβάλλει μεγαλύτερη διασπορά σε μικρομετόχους, και όπως λέει το άρθρο: «Ήδη στην περίπτωση της ΕΥAΘ, το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει διατεθειμένο να προχωρήσει -αν χρειαστεί- σε ένα placement της τάξεως του 4%-5% προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα (σημερινή διασπορά στο 20,96%, με το Ελληνικό Δημόσιο να κατέχει 50%, το ΤΑΙΠΕΔ 24,02% και την Suez Environment Company 5,0124%)».
Αν θυμάστε, το ΤΑΙΠΕΔ ονομάζεται πλέον Ταμείο Ρευστοποιήσεων, και όπως λέει και το όνομα του, δουλειά του είναι τα ρευστοποιεί ότι του ανήκει. Με την λογική της σαλομοποίησης λοιπόν, θα πουλήσει άλλο ένα 5% της ΕΥΑΘ, αφού έτσι ορίζει ο Κανονισμός. Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές και βρίσκονται εύκολα. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 24% της ΕΥΑΘ από το 2011, και μέχρι σήμερα δεν έχει πουλήσει τίποτα, μήπως τώρα γίνεται το πρώτο βήμα για την πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού του;
- Ήδη έχει γίνει νόμος η ενοποίηση των ΔΕΥΑ, που σημαίνει μεγαλύτερες εταιρείες, με περισσότερους καταναλωτές, άρα και πιο ελκυστικές σε μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις.
Φυσικά όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι θεωρίες συνωμοσίας κάποιων εργαζομένων που δεν καταλαβαίνουν από “ανάπτυξη” και είναι αγκυλωμένοι σε ιδεοληψίες και δεν βλέπουν το καλό τέτοιων επισκέψεων για την Θεσσαλονίκη και το μέλλον της πόλης. Εμείς θα πούμε δύο πράγματα:
- Τον Ιανουάριο του 2014, 4 μήνες πριν το Δημοψήφισμα του Νερού της Θεσσαλονίκης, η επικεφαλής της SUEZ δήλωνε για 2.000- 4.000 θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Τα γνωστά καθρεφτάκια για τις αποικίες και τους υποτελείς τους.
https://www.capital.gr/oikonomia/1944983/ependuseis-25-50-ekat-etisios-sxediazei-upo-proupotheseis-i-suez-sti-thessaloniki/
- Το κοινωνικό πρόσωπο της Veolia, το δοκιμάσαμε στις τραγικές πλημμύρες της Θεσσαλίας. Αφού ως Σωματείο στείλαμε τόνους εμφιαλωμένου νερού, και ως ΕΥΑΘ εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, ζητήσαμε και από την Veolia να διαθέσει κάποιες από τις κινητές της μονάδες επεξεργασίας νερού , προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Ρώτησαν για το μέγεθος των αναγκών, και μετά την απάντηση μας για οικισμούς και χωριά -αφού η κυβέρνηση έδινε προτεραιότητα στις μεγάλες πόλεις- δεν μας απάντησαν ποτέ ξανά! Αυτό είναι το πραγματικό κοινωνικό τους πρόσωπο, κανένα ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και τον Άνθρωπο.
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας λοιπόν η Veolia στην πόλη της τεχνογνωσίας κατά της ιδιωτικοποίησης.
Τους περιμένουμε.