in , , ,

Σωματεία Θεσσαλονίκης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας: «Να μην τολμήσουν να φέρουν προς ψήφιση αυτό το έκτρωμα»

Κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Συνδικάτα Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, εργαζομένων γραφικών τεχνών Κ. Μακεδονίας, Μισθωτών τεχνικών Β. Ελλάδος, Ηλεκτροτεχνιτών Β. Ελλάδος και Φαρμάκου, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να εξηγήσει στους “κολλημένους” με το οκτάωρο εργαζόμενους το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στην βουλή το επόμενο διάστημα.

Είπε λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα συμφωνούν μεταξύ τους (!) σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του ωραρίου στη διάρκεια της ημέρας. Θα υπάρχει, μάλιστα προϋπόθεση σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο. Τα περί «συμφωνίας», μόνο ως κακό ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί από τους εργαζόμενους αφού οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλλουν όποτε θέλουν επιπλέον δύο ώρες εργασίας, τις οποίες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν, χωρίς μάλιστα να αμείβονται για αυτές.

Η πρόβλεψη για «επιστροφή» των απλήρωτων ωρών υπερωριακής εργασίας με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό κάποια στιγμή μέσα σε ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός της επιμήκυνσης της εργάσιμης μέρας, χωρίς κανένα κόστος για τον εργοδότη, οδηγώντας σε αύξηση της εκμετάλλευσης.

Η δυνατότητα του εργαζόμενου να αναπληρώνει σωματικά και πνευματικά τις δυνάμεις του από την
ργασία, γίνεται στη διάρκεια του ίδιου 24ωρου και όχι της βδομάδας, του μήνα ή του εξάμηνου. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η ίδια η πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, που τώρα καταργείται και με νόμο μέχρι τις 10 ώρες δουλειάς, ήταν μια μορφή «αποζημίωσης» για τη φθορά που προκαλούν στον εργαζόμενο οι πρόσθετες ώρες δουλειάς πάνω από το 8ωρο… Πρόκειται για χτύπημα σε δικαιώματα για τα οποία οι εργαζόμενοι έδωσαν μέχρι και το αίμα τους, από την εποχή που διεκδικούσαν το 8ωρο στο Σικάγο το 1886!

Με το νομοσχέδιο καταργείται και η αμοιβή των ωρών εργασίας. Στην ουσία θέλουν να περάσουν απλήρωτες εργασίας! Σχεδιάζουν διπλασιασμό του ανώτατου ορίου των υπερωριών και πληρωμή τους σε «είδος», δηλαδή σε ρεπό (επιπλέον άδεια), ακόμα και κουπόνια! Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση xαρακτηρίζει «ευελιξία» την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες, όποτε αυτοί το επιθυμούν!

Προκλητικά η κυβέρνηση μιλά για… «εκσυγχρονισμό», την ώρα που γυρίζει τους εργαζόμενους
τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της μεγαλοεργοδοσίας. Η αλήθεια είναι ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα σήμερα μόνο έτσι μπορεί να «εκσυγχρονίζεται»: Σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Να εκσυγχρονίζει δηλαδή τις μεθόδους έντασης της εκμετάλλευσης και αντιμετώπισης της ταξικής πάλης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνοντας τις αντεργατικές ανατροπές των προηγούμενων χρόνων από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, έρχεται να νομοθετήσει τη 10ωρη εργάσιμη μέρα αντί του 8ωρου, χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες υποχρεωτικής εργασίας, την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας σε μεγάλους και κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους και χώρους δουλειάς, φέρνει συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων που παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα μέσα στους χώρους δουλειάς, πρόσθετα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μείωση του μέσου μισθού κ.ά.

Στόχος των νέων σαρωτικών ανατροπών σε βάρος της εργατικής τάξης, οι οποίες μία προς μία ενισχύουν και «απογειώνουν» το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ήδη διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του, είναι να έχει η μεγαλοεργοδοσία ακόμα πιο «λυμένα τα χέρια της» να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους δίχως κανένα όριο και με τη συνδικαλιστική δράση «στο γύψο».

Αυτό το άθλιο έκτρωμα δεν μπορεί να έχει παρά μόνο μια τύχη υπέρ των εργαζομένων: Να μείνει στα χαρτιά και τα χαρτιά να πεταχτούν στα σκουπίδια!

Τα εργατικά σωματεία δηλώνουμε στο υπουργό και την κυβέρνησή του ότι αυτοί οι σχεδιασμοί δεν θα μείνουν αναπάντητοι. Καλά θα κάνουν να ακούσουν τους εργαζόμενους, να μην τολμήσουν να φέρουν προς ψήφιση αυτό το έκτρωμα. Καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να βάλουμε εμπόδια και να ανατρέψουμε την πολιτική που καταδικάζει τις ζωές μας.

Διεκδικούμε:

-Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

-Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς αρνητική μεταβολή των μισθών.

-Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.

-Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατειλημμένη Πρυτανεία ΑΠΘ: Bazaar βιβλίων και prints για τους συλληφθέντες της 22/2

Με ποιον είστε; Με τούτη εδώ τη μέλισσα ή με τους λύκους;