Στο πλαίσιο των προπαγανδιστικών δράσεων ενόψει των κινητοποιήσεων για τη ΔΕΘ, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ακριβά ενοίκια και στέγαση στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση και οι διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος», με πρωτοβουλία των Σωματείων Οικοδόμων, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Κατεργασίας Ξύλου και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.
Φωτίστηκε ο λόγος, που ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης των όρων ζωής της εργατικής τάξης, την ίδια στιγμή, δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγασης και της διαβίωσης για την κοινωνική πλειοψηφία. Οτι δηλαδή το στεγαστικό ζήτημα είναι ταξικό – κοινωνικό. Προκύπτει από τον σημερινό εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της οικονομίας, ο οποίος δεν διασφαλίζει ούτε τη στέγη γι’ αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας.
Θηλιά στον λαιμό της λαϊκής οικογένειας η στοιχειώδης ανάγκη της στέγασης
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Μάριος Παλάντζας, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, που αναφέρθηκε στο στεγαστικό ζήτημα, που εμφανίζεται στη ζωή του λαού με πολλούς τρόπους. Π.χ. του «στεγαστικού» αποκλεισμού, της ενεργειακής φτώχειας, των στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών, της φορολόγησης της κατοικίας (ΕΝΦΙΑ), της απουσίας αντισεισμικής θωράκισης και άλλων ζητημάτων πολιτικής προστασίας, της τεράστιας αύξησης των τιμών στην αγορά ή ενοικίαση κατοικίας, του υποβαθμισμένου πολεοδομικού περιβάλλοντος που η κατοικία είναι οργανικό στοιχείο του, κ.ά.
Τόνισε ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τα συνδικάτα, όπως και η απόκτηση εικόνας γύρω από αυτά τα ζητήματα που αγγίζουν τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου στον έναν ή στον άλλον βαθμό. Την οργάνωση κατάλληλου σχεδιασμού και επιλογής μορφών πάλης που θα αναδείξουν πολύπλευρα το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την προοπτική της λύσης του. Τη διαμόρφωση πλαισίων πάλης με αιτήματα και διεκδικήσεις που θα εξειδικεύονται σε ζητήματα στέγασης και διαβίωσης καθώς αποτελούν σοβαρές πλευρές της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το μέσο συνολικό μηνιαίο κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενδεχόμενο ενοίκιο, δόσεις δανείου, αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αέριο, θέρμανση, κ.λπ.) είναι 429 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ λιγότερα από τα καθαρά λεφτά που παίρνει ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Σχεδόν το 37% των νοικοκυριών της Περιφέρειας επιβαρύνονται υπερβολικά από το κόστος στέγασης και μάλιστα για το σχεδόν 60% αυτών των νοικοκυριών το στεγαστικό κόστος ξεπερνά το μισό του εισοδήματός τους.
Για τα νοικοκυριά που κατοικούν σε ενοικιαζόμενη κατοικία ή έχουν οικονομικές υποχρεώσεις για την ιδιόκτητη κατοικία τους, το μέσο ποσοστό του ενοικίου ή της μηνιαίας δόσης δανείου στο συνολικό κόστος στέγασης ανέρχεται σε 40%, με το μέσο ενοίκιο στα 268 ευρώ.
Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενοίκια εκτινάχθηκαν από το 2016, ξεπερνώντας το 2020 τα προ κρίσης επίπεδα κατά 38%, με το μέσο ενοίκιο ανά τ.μ. στις αρχές του 2020 να είναι κατά 9% αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι σε χαμηλής ειδίκευσης επαγγέλματα είναι συχνότερα ενοικιαστές και ζουν σε παλιότερης κατασκευής κατοικίες, με μικρότερη επιφάνεια ανά άτομο και χωρίς θέρμανση.
Οι αλματώδεις αυξήσεις στα νοίκια αποτελούν θηλιά στον λαιμό, ειδικά των χαμηλόμισθων και των πιο φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, καθώς αναγκάζονται ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους να το δίνουν για την κάλυψη του στεγαστικού κόστους.
Οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν ιδιαίτερα και τον φοιτητικό πληθυσμό της πόλης που ξεπερνά τους 156.000 και από αυτούς μόλις οι περίπου 1.500 διέμεναν το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 στις Φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.
ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογοι για το ξεσπίτωμα του λαού
Στη σύσκεψη παρεμβάσεις έκαναν ο Στ. Λαγόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Σ. Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γ. Ξυνής, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων ΑΠΘ.
Τόσο εισηγητικά όσο και από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι «υπόλογοι για το ξεσπίτωμα του λαού είναι όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ που, με τα μνημόνια, επιτάχυναν τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, στο όνομα των “κόκκινων” δανείων, και άφησαν απροστάτευτο τον λαό που πλήρωσε τους τραπεζικούς ομίλους και τώρα του παίρνουν και το σπίτι». Οτι «μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους ακινήτων, η κατοχή της όποιας ακίνητης περιουσίας για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης γίνεται πλέον αβάσταχτη. Ετσι επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ειδικά σε περιοχές που επικεντρώνει το κεφάλαιο που επενδύει στον Τουρισμό».
Τονίστηκε ότι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να σταθεί αγωνιστικά προβάλλοντας αιτήματα και διεκδικήσεις που αφορούν την προστασία της κατοικίας, τη βελτίωση των όρων στέγασης και διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, που πρέπει να ενταχθούν στον αγώνα για το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων, για να μείνει στα χαρτιά το πρόσφατο νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας από την πανδημία, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης μέσα από τους χώρους δουλειάς με τα σωματεία μπροστά και σε κάθε γειτονιά για να μην επιτρέψουμε να χάσει το σπίτι της καμία λαϊκή οικογένεια.
Στο επίκεντρο και η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας
Στη Νάουσα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο εργοστάσιο της «Βαρβαρέσος» με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας με θέμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μέλος των ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, που διογκώνονται με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής των υγειονομικών. Κυρίως στην ανάγκη να υπάρξει ένα πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού που θα στηρίζεται όμως σε επιστημονική ενημέρωση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία, στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία για να αποφευχθεί η διάδοση και φυσικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτέμβρη, για να γίνει η δίκαιη οργή δύναμη οργάνωσης και αγώνα.
Πηγή: 902