Μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, με στόχο να αναχαιτίσει τα μεταναστευτικά ρεύματα που φτάνουν στη χώρα, ενέκρινε σήμερα η Γερμανική κυβέρνηση, σκληραίνοντας έτσι τη στάση τους απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες.
Η δυνατότητα χορήγησης ασύλου σε όσους προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων θα είναι πολύ μικρή. Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο «ασφαλείς χώρες προέλευσης» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους.
Στα σχέδια του Βερολίνου βρίσκεται και η περικοπή του ύψους της οικονομικής βοήθειας που χορηγείται στους πρόσφυγες ώστε η Γερμανία να γίνει «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.
Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού συζητηθούν και εγκριθούν από το γερμανικό κοινοβούλιο.