Λίγες ώρες απομένουν από τη μεγάλη συναυλία υπεράσπισης του νερού ως δημόσιου αγαθού κόντρα στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή του. Τη συναυλία, που αναμένεται να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για την πόλη, διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος στην πλατεία Αριστοτέλους (στις 6 μ.μ.) ενώ σε αυτή ενώνουν τις φωνές τους η Φωτεινή Βελεσιώτου, το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές. Στο πλευρό τους βρίσκεται πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων που εδώ και μέρες βοηθούν εθελοντικά σε όλη την προετοιμασία.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπου κινήματα και συλλογικότητες έχουν οργανώσει την μετακίνηση για όσους-ες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη συναυλία.
Δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες της πόλης καλούν ακόμη εδώ και μέρες σε αυτήν ενώ την Παρασκευή με ανακοίνωσή τους 15 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εξέφρασαν τη στήριξη τόσο στη συναυλία αλλά και στο μεγάλο αγώνα που δίνεται και στη Θεσσαλονίκη να μην μετατραπεί το νερό σε εμπόρευμα. Μάλιστα, όπως έχουν ανακοινώσει, «οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας αναγνωρίζουν την αντισυνταγματικότητα της δημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού. Εναντιώνονται ενεργά σε αυτή και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει».
Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες με εθελοντές-τριες να στήνουν τα μηχανήματα στην Αριστοτέλους και παράλληλα πολίτες με αφίσες και μηνύματα στα social media απευθύνουν συνεχή καλέσματα για συμμετοχή.
Να θυμίσουμε ότι το ιστορικό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ είναι μεγάλο και ξεκινάει από το 2008 όταν πουλήθηκε το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ. Το 2014 επιχειρήθηκε να δοθεί το 51% και το management της εταιρείας ύδρευσης, πράγμα που προκάλεσε έναν τεράστιο ξεσηκωμό στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο το ιστορικό μαζικό δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου του 2014, όπου το 98% των πολιτών ψήφισε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίησή της, μπλόκαρε κοινωνικά και πολιτικά αυτή τη διαδικασία. Την ίδια χρονιά, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Νέα απόπειρα έγινε το 2016 με μεταβίβαση μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (το «Υπερταμείο»).
Το 2022 το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Το ΣτΕ με απόφασή του ακύρωσε και την ΚΥΑ του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, ορίζοντας «το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν»
Το 2022 εκδόθηκε και οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά του ΣΔΙΤ στη ΕΥΔΑΠ. Η τελευταία αφορούσε την απόφαση της κυβέρνησης το 2019 με την ευκαιρία της λύσης της σύμβασης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ παγίων να παραχωρήσει τη λειτουργία του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Ατττικής σε ιδιώτες.
Η συναυλία αποτελεί μια προσπάθεια να τεθεί το ζήτημα της αντιδημοκρατικής εκτροπής σχετικά με τη μη συμμόρφωση του κράτους στις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι «το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση είναι αδιαίρετο δεν κατακερματίζεται και δεν μπορεί να παραχωρηθεί εν μέρει σε ιδιώτες». Ταυτόχρονα με τη συναυλία αυτή το Σωματείο της ΕΥΑΘ και χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πρόσφατο νόμο μέσω του οποίου εντάχθηκε η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μια έμμεση επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του νερού.
Η Θεσσαλονίκη αναμένεται σήμερα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης του νερού και να εκφράσει ότι αυτό συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα μας στη ζωή και στους πόρους που τη διατηρούν.