Σήμερα αποφασίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε έκτακτη συνεδρίασή του για τους τρόπους αντίδρασης μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Να υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Μάκης Βορίδης σχετικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19% εάν συνυπολογισθεί το rebate (υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί).
Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%. Σύμφωνα με πληροφορίες με την εξέλιξη αυτή πέφτει το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 195 στο 15,6% με την τρόικα να πιέζει για μεγαλύτερη πτώση στο 15%. Φυσικά το μέτρο αυτό βρίσκει καθολικά αντίθετους τους φαρμακοποιούς.
Ο ΠΦΣ καταγγγέλλει συγκεκριμένα «την τακτική του νέου υπουργού υγείας κ. Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:
- Στη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας , με την οικονομική αιμορραγία τους
- Στη επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
- Στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
- Στη καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥπου χρονολογούνται από το 2011
- Στη συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες , παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων
