Στο Βερολίνο συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμών ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε μια συνάντηση που προκάλεσε έκπληξη στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Οι “θεσμοί” με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συζήτησαν επί τρεις ώρες σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τη διεθνή μέσα ενημέρωσης στη βάση ενός “τεχνικού” κειμένου, προσχεδίου συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά.
“Όλες οι πλευρές θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και με “εντατική δουλειά” προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία”, σημείωσαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση, διαψεύδοντας έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόταση “take it or leave it” προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, στόχος της διευρυμένης αυτής συνάντησης ήταν να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.
Στο μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.
Επίσης νωρίτερα η τριμερής Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στη γερμανική πρωτεύουσα δεν είχε στην επίσημη ατζέντα το θέμα της Αθήνας.
Στη συνάντηση που είχαν οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Από τη πλευρά της η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ ο Φρ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα». Η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση, σημείωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σημείωσε πως η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες. Στην συνέντευξη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα. «Δεν συμμερίζομαι την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος υπογράμμισε, πως αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα δημιουργήσει ιδέες ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους διεθνείς επενδυτές να αποχωρήσουν από την Ευρώπη, πρόσθεσε. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας του είπε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο ότι οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από την ύπαρξη εμπιστοσύνης στο ευρώ.
Πολύ καλή χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα τη συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του Brussels Group και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για το τι πρέπει να γίνει και το πόυ πρέπει να οδηγηθούν οι συνομιλίες (δείτε εδώ).
Ο επίτροπος της Γερμανίας Γκίντερ Έτινγκερ εκτίμησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντός της εβδομάδας. “Θα χρειαστούμε να υπάρξει πρόοδος στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεως, ίσως ακόμη και ως το τέλος της εβδομάδας”, κάτι το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την εκταμίευση “της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το τρέχον πρόγραμμα”, είπε ο Έτινγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Ωστόσο ο ίδιος υποβάθμισε τις προσδοκίες περί επίτευξης σημαντικής προόδου στη συνάντηση την οποία θα έχουν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Βερολίνο. “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες για να επιλυθούν ‘παρεμπιπτόντως’”, είπε ο Έτινγκερ, επίτροπος Ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ, οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις όπως οι αλλαγές στον ΦΠΑ, όμως οι διαφορές των δύο πλευρών όσον αφορά την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι μεγάλες.
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση, διάρκειας 35′, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο επίπεδο του Brussels Group αλλά και το πως θα πορευθεί η διαπραγμάτευση τις κρίσιμες επόμενες μέρες. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ηγετών. Η προηγούμενη, διάρκειας μίας ώρας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.
«Πολύ καλή» χαρακτήρισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο τη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως γράφει σήμερα η Die Welt. H γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι «η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί πολύ γρήγορα», σημειώνοντας παράλληλα ότι « η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική ,αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες.