Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στα πλαίσια της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε στάση εργασίας από τις 12 μέχρι και την λήξη της βάρδιας στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δηλώνουν πως “η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι εκτός ελέγχου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης”. “Το ΕΣΥ απαξιώνεται- συρρικνώνεται- ιδιωτικοποιείται” δηλώνουν.
Οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ για την σημερινή διαμαρτυρία
Οι νέοι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτης και Γ. Κίρκος συνάντησαν τους εργαζόμενους και συζήτησαν για ώρα από κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σε αντίθεση με προηγούμενες διαμαρτυρίες που οι διοικητές των ΥΠΕ δεν έρχονταν σε επαφή με το σύνολο των εργαζομένων.
«Γνωρίζουμε για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, δίνουμε μάχη.Το Υπουργείο είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, λαμβάνουμε προτροπές από το Υπουργείο για επίσπευση κρίσεων γιατρών. Μερικές κλινικές στην 3η ΥΠΕ είναι σε οριακή λειτουργία και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι γιατροί για τις απλήρωτες εφημερίες που κάνουν και για τον αριθμό των εφημεριών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι. Πιστεύω με την συνδρομή των Υπουργών σιγά σιγά θα λύνουμε τα προβλήματα» τόνισε ο Γ. Κίρκος, διοικητής της 3ης ΥΠΕ.
Ο Στρ. Πλωμαρίτης, διοικητής της 4ης ΥΠΕ δήλωσε καταρχήν ότι δικαίως οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται και διεκδικούν την λύση των προβλημάτων για την υγεία. «Νοιώθω περισσότερο σαν εργαζόμενος παρά ως κυβερνητικός που θέλει να δικαιολογήσει κάποια πράγματα. Θα είναι δύσκολη χρονιά το 2015 προσπαθούμε να συγκρατήσουμε ότι απέμεινε από το ΕΣΥ όρθιο για να μπορέσουμε να το ανατάξουμε και να το αλλάξουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον» σημείωσε και πρόσθεσε «Οι 4.500 θέσεις που είναι μια σταγόνα στον ωκεανό θα έρθουν για να καλύψουν τις πληγές. Πιέζουμε και εμείς να επισπευστούν οι διαδικασίες για την πρόληψη επικουρικών. Προτεραιότητά μας θα είναι όπου ματώνει το σύστημα να παρεμβαίνουμε. Η χρηματοδότηση είναι λίγη πρέπει να δοθεί συμπληρωματική κάποιες δομές θα καταρρεύσουν προς το τέλος του καλοκαιριού όπως και για τις εφημερίες των γιατρών. Δεν υπάρχει περιθώριο σύντμησης προγραμμάτων άρα πρέπει να χρηματοδοτηθούν» κατέληξε.
«Στο θέμα της υγείας δεν χωράει σταδιακή αποκατάσταση και μερεμέτια, πρέπει να δοθεί γενναία χρηματοδότηση, να τεθεί η υγεία ως πρώτη προτεραιότητα» τόνισε από την πλευρά του ο Θ. Ζδούκος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ.
Ανοίγουν τις πόρτες τους τα νοσοκομεία αλλά όχι για όλους
Τα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια όχι απλά απαξιώθηκαν αλλά έφτασαν στα όρια της κατάρρευσης λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού αλλά και της ολοένα και μεγαλύτερης υποχρηματοδότησης. Ταυτόχρονα ο αποκλεισμός των ασθενών σε συνδυασμό με την αύξηση της νοσηρότητας δημιούργησε μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη παρά τις προθέσεις του νέου Υπουργείου Υγείας να θεραπεύσει σιγά σιγά τις μεγάλες πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το νέο νομοσχέδιο ανοίγει σε ένα βαθμό το φάσμα της πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αλλά και πάλι δεν επιτρέπει καθολική πρόσβαση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να παραμένουν ακόμη πολλές δυσχεραίνοντας την κατάσταση.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΙΘ Δ. Κατσίμπα μετά από πιέσεις και διαμαρτυρίες το Υπουργείο έχει διαμοφώσει μια πρόταση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αφαιρώντας το εισοδηματικό κριτήριο. «Παρ`όλα αυτά δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα για καθολική και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως κοινωνικής ασφαλιστικής κατάστασης και υπηκοότητας» τόνισε.
Αυτό που θα συμβαίνει από εδώ και πέρα, σύμφωνα με την κα Κατσίμπα είναι να μπορεί κάθε μόνιμος κάτοικος η φιλοξενούμενος να πηγαίνει στον Δήμο όπου μια επιτροπή θα κρίνει την δυνατότητά του να βγάλει βιβλιάριο. Στην ρύθμιση αυτή όμως δεν περιλαμβάνονται οι μετανάστες χωρίς χαρτιά (εξαιρούνται εγκυμονούσες και μικρά παιδιά) αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στα Ταμεία τους και δεν έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.
«Ενώ έχει γίνει προσπάθεια ανοίγματος των νοσοκομείων προς τους ανασφάλιστους η προσπάθεια αυτοσαμποτάρεται από γραφειοκρατικά προβλήματα». Επιπλέον όπως τονίζει η κα Κατσίμπα για τους ανασφάλιστους συνεχίζει το κοστολόγια μέσω των κλειστών Ενοποιημένων νοσηλίων να παραμένει μεγάλο σε περίπτωση επιπλοκής και ανάγκης παράτασης της νοσηλείας.
Όσον αφορά την δυνατότητα των νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες η ίδια δηλώνει «Έρχεται ήδη πολύ περισσότερος κόσμος. Δεν υπάρχει ακόμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι περισσότεροι ανασφάλιστοι έρχονταν στο και πέντε στα νοσοκομεία γιατί φοβούνταν το κόστος, τώρα τα πράγματα θα είναι εξίσου δύσκολα λόγω της εξαιρετικά μεγάλης υποχρηματοδότησης»
Χωρίς χρηματοδότηση τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό κατάρρευση
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων ήταν πέρυσι 2δις. Φέτος ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,4 δις. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως για να καλυφθούν οι ανάγκες θα έπρεπε ο προϋπολογισμός να είναι τουλάχιστον 2, 8 δις. Πέρα από την έλλειψη προσωπικού που έχει ως συνέπειαπολλά κρεβάτια ΜΕΘ να παραμένουν κλειστά, οι λίστες των χειρουργείων χρονίζουν και μεγαλώνουν με τραγικές επιπτώσεις φυσικά στους ασθενείς αλλά και στις δυνατότητες κάλυψης εκ μέρους του προσωπικού. Παράλληλα δεν υπάρχουν χρήματα για την ανανέωση και την επιδιόρθωση του εξοπλισμού με αποτέλεσμα πολλές εξετάσεις να δίνονται στον ιδιωτικό τομέα επιβαρύνοντας τους ασθενείς με συμμετοχή στο κόστος τους.
Όσον αφορά τις προκηρύξεις γιατρών η πρόεδρος της ΕΝΙΘ επισημαίνει πως έχουν προκηρυχθεί θέσεις που εκκρεμούσαν από την εποχή του Αβραμόπουλου και φυσικά δεν αντιστοιχούν στις τωρινές ανάγκες ώστε να καλυφθεί ο αριθμός των γιατρών για τις απαιτούμενες εφημερίες.
Οι 4.500 θέσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορούν επι το πλείστον επικουρικούς γιατρούς με συμβάσεις χρόνου και όχι μόνιμους. Παραμένει δηλαδή ακόμη το θέμα της ελαστικής απασχόλησης και άρα το αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Μόνο 200 είναι απαιτούμενες θέσεις για την Θεσσαλονίκη για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες. Για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών σε κενές οργανικές θέσεις γιατρών απαιτούνται 6.000 προσλήψεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην Θεσσαλονίκη του νοσοκομείου Παπανικολάου το πρώτο σε ελλείψεις γιατρών λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων αλλά και στο Γενημματάς όπου η παιδοχειρουργική λειτουργεί μόνο με 3 γιατρούς και έναν ειδικευόμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν προκύψει ανάγκη για επείγον χειρουργείο δεν υπάρχει γιατρός να να το καλύψει.
Ένας από τους λόγους της σημερινής διαμαρτυρίας ήταν και η απλήρωτη εργασία των γιατρών. Οι γιατροί πληρώνονται πολύ λιγότερες εφημερίες από αυτές που κάνουν λόγω ότι υπάρχει πλαφόν στην αναγνώρισή των εφημεριών ως κανονικών. Οι συμπληρωματικές εφημερίες θα έπρεπε να δίνονται από τα ταμειακά διαθέσιμα, εξαιτίας όμως της μη ύπαρξης διαθέσιμων δεν καταβλήθηκαν ποτέ.
Τέλος πολλά χρήματα συνεχίζεται να χάνονται στις εργολαβίες που έχουν εγκατασταθεί στα νοσοκομεία για την φύλαξη, την σίτιση και την καθαριότητα με τους εργαζόμενους σε αυτές να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Είναι γνωστό τοις πάσι πως τα χρήματα για τις εργολαβίες είναι πολύ παραπάνω απ`ότι αν προσλαμβανόταν μόνιμο προσωπικό.
«Η υγεία πρέπει να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα πέρα από κάθε υποχρέωση. Είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα. Η Υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τα νοσοκομεία. Λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί η νοσηρότητα. Ο μέσος όρος ζωής έπεσε σε πέντε χρόνια για τους άνδρες και 2-3 για τις γυναίκες. Πλέον οι θάνατοι αφορούν πολύ νέο κόσμο. Πρόκειται για κατάσταση που αντιστοιχεί μόνο σε συνθήκες πολέμου» καταλήγει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Σταυρούλα Πουλημένη