in

Σε λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας, τέσσερις νεκροί-έξι αγνοούμενοι

Ανεπανόρθωτο πλήγμα έχουν υποστεί Δήμοι και χωριά της Καρδίτσας από την κακοκαιρία Daniel με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών να έχει ανέλθει σε τέσσερις καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός ένας κτηνοτρόφος στο Πετρωτό Δομοκού.

Άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι στα πλημμυρισμένα τους χωριά και άλλοι πάνω στις στέγες των σπιτιών τους ζητώντας για βοήθεια ενώ μόλις τις τελευταίες ώρες τα χωριά  Παλαμάς και Βλοχός είδαν να καταφθάνει βοήθεια μέσω του στρατού ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις super puma της πυροσβεστικής.

Στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας το νερό έφτασε το πρωί μέχρι τις στέγες των σπιτιών ενώ υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους-ες σε διάφορα χωριά.

Βίντεο που μεταδόθηκε από το ΣΚΑΙ δείχνει 90χρονη να κάθεται πάνω σε τραπέζι προκειμένου για να μην πνιγεί στο πλημμυρισμένο σπίτι της στον Παλαμά Καρδίτσας.

Άλλο βίντεο από το χωριό Παλαμάς, δείχνει την απελπισμένη προσπάθεια ενός πατέρα να σώσει τα δύο μικρά παιδιά του και το σκυλάκι του με ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι και 20 εγκλωβισμένοι πολίτες. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Τα ξημερώματα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα, αναφέρει στο alterthess ο Ηλίας Μπαρτσώκας, κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας καθώς υπερχείλισε με βουητό ο ποταμός Σταυρός. Ο ίδιος περιέγραψε τον εγκλεισμό του σε συγγενικό σπίτι καθώς όπως είπε «αν βγω στον δρόμο το νερό θα με καλύψει». Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ούτε γεωργικά μηχανήματα ενώ η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. «Δεν ξεχωρίζουν τα οικόπεδα μεταξύ τους, σε πολλές μονοκατοικίες το νερό έφτασε στα μισά των παραθύρων, ενώ υπάρχει πρόβλημα με το νερό, το ρεύμα και τις επικοινωνίες».

«Πολλοί άνθρωποι δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τρόφιμα», συνέχισε ενώ ερωτηθείς για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού τόνισε ότι «κανένας δεν ήρθε για βοήθεια». Μάλιστα η ειδοποίηση σε πολλά χωριά ήρθε στις 6:30 το πρωί όταν ο ποταμός άρχισε να υπερχειλίζει από τις 3 τα ξημερώματα. «Στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένες γυναίκες μόνες που δεν γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Κάποιος κάτοικος είχε εγκλωβιστεί με το τρακτέρ είχε μια ηλικιωμένη γυναίκα μαζί του, κάτοικοι τον βοηθήσαν αλλά δεν ξέρουμε πώς κατέληξε όλο αυτό» ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι λιθόκτιστες μονοκατοικίες έχουν γκρεμιστεί και η καταστροφή είναι πλήρης πρόσθεσε. Αναφορικά με τις καλλιέργιες σημείωσε ότι όλος ο κάμπος που στο τέλος του μήνα θα γινόταν η συγκομιδή του βαμβακιού, καταστράφηκε εντελώς με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. «Εμείς είμαστε στο καταληκτικό σημείο όπου το νερό δεν έχει οδό διαφυγής, θα περάσουν βδομάδες μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα. Τα φερτά υλικά και το νερό που ήρθε στο χωριό μας δύσκολα θα απορροφηθεί. Η μόνη μας δύναμη ήταν η αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών καθώς οι υπηρεσίες είναι μη στελεχωμένες σωστά. Πέντε δέκα πυροσβέστες τι να προλάβουν να κάνουν. Γενικά η στελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είναι προβληματικά και αυτό καταδεικνύεται σε τέτοια φαινόμενα» κατέληξε λέγοντας ότι την τελευταία ώρα το νερό έχει υποχωρήσει λίγο.

Μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Άρης Πολυγένης, κάτοικος στην Λεύκη Καρδίτσας και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Παλαμά, έκανε λόγο «για ανοργάνωτη δημοτική αρχή που δε μπορεί να διευθύνει ούτε την οργάνωση των έργων ούτε τον απεγκλωβισμό αλλά ούτε την καταγραφή των ανθρώπων που κινδυνεύουν». Ο ίδιος ανέφερε ότι στην πόλη του Παλαμά το φράγμα του ποταμού έσπασε στις 3 τα ξημερώματα, δεν ήρθε το 112 για να προετοιμαστεί έγκαιρα ο κόσμος έτσι ώστε να βρει έναν τρόπο να πάει σε ψηλότερο σημείο. «Δεν υπήρχε σχέδιο για το που θα πάει ο κόσμος να μείνει, με το νερό, τα φάρμακα, και ό,τι χρειάζεται. Δεν δόθηκε ούτε στίγμα για το τι συμβαίνει. Η δημοτική αρχή και η περιφέρεια είναι ανύπαρκτες και ενώ πέρασε πρόσφατα και άλλο κύμα κακοκαιρίας του Ιανού και δεν σχεδίασε τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνταν».

«Στην περιοχή μας υπάρχουν τεράστιες ποσότητες νερού αυτή τη στιγμή, νεκρά ζώα, παραγωγές χαμένες. Έχουν χαθεί σπίτια, οικοσυσκευές, υπάρχουν ζημιές σε αποθήκες και προϊόντα. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τον Ιανό» δήλωσε μιλώντας στο alterthess ο Κώστας Τέλιος από το Καρποχώρι Καρδίτσας. Όπως είπε, το βαμβάκι, τα καπνά και το καλαμπόκι θα σαπίσουν, στο παρά πέντε της συγκομιδής. Ο κ. Τέλιος περιέγραψε ότι υπάρχουν δρόμοι διαλυμένοι σε πολλά σημεία, με φερτά υλικά ενώ από το προηγούμενο φαινόμενο κακοκαιρίας, τον Ιανό, δεν έγιναν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα.

Ο Σωτήρης Τράντος, επίσης παραγωγός, κάτοικος των Σοφάδων Καρδίτσας σημείωσε μιλώντας στο alterthess ότι με το κακό που έχει γίνει σε όλη τη Θεσσαλία οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι ολοκληρωτικές. «Το ποτάμι Σοφαδίτης υπερχείλισε, το βράδυ χτύπησαν οι καμπάνες και το 112 για να εκκενωθούν υπόγεια και μονοκατοικίες. Το κακό σε μας είναι μικρότερο συγκριτικά με άλλα χωριά αλλά οι δρόμοι είναι κομμένοι και πολλά σπίτια πλημμυρισμένα. Κόσμος πήγε να μείνει στις κοινότητες και τις εκκλησίες του Δήμου Σοφάδων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και στα Τρίκαλα όμως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς και εκεί το ποτάμι Λιθαίος υπερχείλισε με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα. Πολλοί άνθρωποι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία και σπίτια σε υψηλότερα σημεία.

default

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη ζητούν η Ε.Σ.Α.μεΑ και η κοινότητα «Εν Δυνάμει»

Το εφιαλτικό καλοκαίρι του τουρισμού