Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην ποτοποιία «Τσάνταλη», οι οποίοι έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον 7 μήνες έως μέχρι και 12. Η ποτοποιία που λειτουργεί από το 1890, φέρεται να έχει συσσωρεύσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως σημειώνει η Ανταπίθεση των Εργαζομένων, πρόκειται για “κλασσική η προσπάθεια διύλισης του κώνωπα εκ μέρους της εργοδοσίας, αφού επί χρόνια έριχνε το μπαλάκι σε υποψήφιους επενδυτές που θα έρθουν (μόνο με κούρεμα χρεών θα σκέφτονταν να επενδύσουν – γνωστή η άπληστη οικονομική τους πολιτική), ενώ η χρεοκοπία είναι προ των πυλών”.
“Φέτος για πρώτη φορά δεν έγινε ο τρύγος, ενώ ταυτόχρονα μετά από τόσους μήνες απλήρωτης εργασίας πάνω από τους μισούς εργαζομένους έχουν φύγει για άλλες δουλείες ή και έχουν συνταξιοδοτηθεί. Οι περίπου 70 εργαζόμενοι που έχουν μείνει πάντως παραμένουν όμηροι στα χέρια της αδίστακτης εργοδοσίας και της αδιαφορίας του κράτους. Είχε προηγηθεί απεργία των εργαζομένων για απλήρωτη εργασία τον Οκτώβριο του 2022, ενώ η εταιρεία «Τσάνταλη» το 2021 είχε κύκλο εργασιών 24,3 εκατομμύρια ευρώ, με χρέη 33 εκατομμύρια ευρώ.
Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις της κυβέρνησης του Μητσοτάκη απέναντι στους εργαζόμενους δεν θα άφηναν ανέγγιχτα τα Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας και τον ΕΦΚΑ. Πέρα από την ακρίβεια, τις επιθέσεις στις δημοκρατικές μας ελευθερίες, τον πόλεμο που είναι προ των πυλών, η διάλυση των σωμάτων προστασίας των εργαζομένων, η περιθωριοποίησή τους και η αδιαφορία του κράτους απέναντι στην καθημερινότητα των εργαζομένων δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα για το μέλλον μας.
Η «χρεοκοπία» της ποτοποιίας «Τσάνταλη» έρχεται 1 χρόνο μετά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην ποτοποιία «Μαλαματίνα» η οποία είχε πωληθεί σε επενδυτές. Τότε η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε απολύσεις των περισσότερων εργαζομένων και πολλών συνδικαλιστών, με παράλληλη πρόσληψη νέου προσωπικού ενώ οι εργαζόμενοι ήταν σε απεργία διαρκείας. Ταυτόχρονα με την καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ και τις επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια στους απεργούς, η εργοδοσία προχώρησε και σε μηνύσεις κατά των εργαζομένων. Στις 17 Οκτώβρη, ένα χρόνο και 2 μήνες μετά την απεργία, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της απεργίας ήταν άκυρες και παράνομες.
Οι συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία ήταν τελικά παράνομες, καθώς οι απεργοί «εμπόδιζαν» απεργοσπάστες που παρανόμως είχαν συνάψει συμβάσεις εργασίας. Μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι οι συλλογικοί αγώνες μας, με μαζικές συνελεύσεις. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε εργοδοσίες και κυβέρνηση να μας στέλνουν στην ανεργία, την ανέχεια και τη φτώχεια”, τονίζει η Αντεπίθεση Εργαζομένων και καταλήγει:
“Οι αγώνες των εργαζομένων σε «Τσάνταλη» και «Μαλαματίνα» να είναι η αρχή νέων αγώνων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία εργοδοτών-κυβένρησης”.