Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 16 συλληφθέντες της 11ης Μαρτίου του 2021 κατά την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ πραγματοποιείται στα δικαστήρια από φοιτητικά σχήματα. Πρόκειται για τη δίκη των φοιτητών που πραγματοποιήθηκε μετά από μια δεύτερη βίαιη εκκένωση της πρυτανείας που ήταν κατειλημμένη μετά από αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων που αγωνίζονταν ενάντια στο νόμο Κεραμέως -Χρυσοχοϊδη και για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας.
Οι συλληφθέντες-είσες κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και απείθεια.
Υπενθυμίζεται ότι η εκκένωση της πρυτανείας πραγματοποιήθηκε στις 6 το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου ότα εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, της ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών περικύκλωσαν το πανεπιστημιακό campus αποτρέποντας την είσοδο και την έξοδο από αυτό, ακόμα και σε δημοσιογράφους ή νομικούς, ενώ ταυτόχρονα λάμβανε χώρα η εκκένωση του κτιρίου από ένοπλους κουκολοφόρους. Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της μέρας για την οποία η συντονιστική συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας είχε προγραμματίσει τη λήξη της κατάληψης και την έξοδο από αυτή με την καθιερωμένη, εκείνη την εποχή, στο φοιτητικό κίνημα «διαδήλωση της Πέμπτης», κάτι που αναπαράχθηκε από τα μέσα, επομένως ήταν ευρέως γνωστό και από τον κρατικό μηχανισμό.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί δέσμευσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή. Άλλοι φοιτητές-τριες που ρωτούσαν απλά τι συμβαίνει με τους προσαχθέντες συμφοιτητές τους, δέχθηκαν επίθεση με ασπίδες από τα ΜΑΤ και απομακρύνθηκαν από το χώρο καταλήγοντας στο Φυσικό του ΑΠΘ.
Οι φοιτητές-τριες μαζί με σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα πραγματοποίησαν στη συνέχεια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή άνω των 10.000 διαδηλωτών.
Η βίαιη εκκένωση της Πρυτανείας αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πανεπιστημιακών και φοιτητικών συλλόγων πάνω απ’ όλα, μια απόπειρα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των, συνεργαζόμενων μαζί της, πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ ενάντια στην αναζωπύρωση και κλιμάκωση του φοιτητικού κινήματος.
Τα φοιτητικά σχήματα που καλούν στη συγκέντρωση υπενθυμίζουν ότι τον Φεβρουάριο του 2021, τις ημέρες πριν και μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκίνησαν να εκδηλώνονται οι αντιστάσεις των φοιτητ(ρι)ών και του αλληλέγγυου κόσμου ενάντια στην καταπάτηση των ελευθεριών τους εντός και εκτός πανεπιστημίου.
«Σε καθεστώς απαγόρευσης συναθροίσεων φοιτητές και φοιτήτριες μετά από επίμονη προσπάθεια και συλλήψεις κατάφεραν να βγουν κατά χιλιάδες στο δρόμο. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Φυσικού και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων μετά από γενικές συνελεύσεις στις σχολές τους, πήραν αποφάσεις αντίστασης απέναντι στο νόμο αυτό, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε και η κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Η επέμβαση της αστυνομίας, με παρότρυνση και του ίδιου του τότε πρύτανη Παπαϊωάννου ( ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες), ήταν άμεση. Την πρώτη ημέρα 22 Φεβρουαρίου συνελήφθησαν 31 άτομα, σε μια επιχείρηση εκκένωσης που ουσιαστικά απέτυχε, αφού εκατοντάδες φοιτητ(ρι)ών και αλληλέγγυου κόσμου έσπευσαν να διαδηλώσουν ενάντια στην εκκένωση και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του πανεπιστημίου, μένοντας εν τέλει μαζικά στο κτίριο. Στις 11 Μάρτη, μέρα της ανακοινωμένης λήξης της κατάληψης, πραγματοποιείται για άλλη μια φορά επιχείρηση εκκένωσης, με δεκάδες να βρίσκονται στο κτίριο και εν τέλει 16 άτομα να συλλαμβάνονται» αναφέρουν μεταξύ άλλων στα καλέσματά τους.
Δείτε το χρονικό εκείνης της ημέρας: Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Μαζική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης