Λιγοστές είναι οι ΜΕΘ Covid που απομένουν διαθέσιμες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στην πόλη καταλαμβάνονται νέες κλινικές προκειμένου να μετατραπούν σε κλινικές Covid μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με άλλες παθήσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Εκτός από το Παπανικολάου του οποίου ολες οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι γεμάτες, όπως και οι 60 απλές κλίνες για τον ιό, τόσο το ΑΧΕΠΑ όσο και το Ιπποκράτειο έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 110 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid ενώ από 25 συνολικά ΜΕΘ Covid έχουν απομείνει 4 κενές. Σήμερα το νοσοκομείο έχει εφημερία ενώ να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ δεν είναι μόνιμα εγκατεστημένος εξω από το νοσοκομείο για τα τεστ στους δεκάδες πολίτες που προσέρχονται. Το Ιπποκράτειο αύξησε τις κλίνες του σε 110 ωστόσο υπάρχει 100% πληρότητα. Μόνο χθες έγιναν 70 εισαγωγές ασθενών σε κλίνες Covid. Μεταξύ των 110 ασθενών που νοσηλεύονται είναι και 3 παιδιά ενώ νοσηλεύονται και άλλοι 25 ασθενείς ύποπτοι μέχρι να βγει το τεστ.
Στο νοσοκομείο Γενημματάς που είχε πληρότητα στις κλίνες του, δόθηκαν κ άλλες κλινικές για Covid, όπως η καρδιολογική στην οποία νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά. Στην ΜΕΘ που μετατράπηκε πρόσφατα σε ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 10 άτομα ενώ σήμερα το νοσοκομείο έχει εφημερία. Να θυμίσουμε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ με άλλες παθήσεις μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.
Στο νοσοκομείο Αγ. Παύλος 5 απο τις 8 κλίνες ΜΕΘ Covid έχουν απομείνει κενές ενώ όσοι νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ με άλλες παθήσεις μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικο τομέα. Στο Παπαγεωργίου υπάρχουν 8 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 9 ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας στη στεφανιαία μονάδα. Στην κορονοκλινική του Παπαγεωργίου νοσηλεύονται 66 ασθανείς, στον Αγ. Παύλο 25 και σταδιακά μεταφέρονται ασθενείς με Covid και στο ΓΣΝ 424.
Ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι 86 και οι νοσηλευόμενοι 72, με τις κενές κλίνες να ανέρχονται σε 15 καθώς ένας ασθενής νοσηλεύεται στη στεφανιαία μονάδα.
Τι γίνεται με τους ασθενείς που δεν νοσούν από Covid;
Ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η αναστολή των χειρουργείων κατά 80% που αποφάσισε η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ένας καρδιοπαθής ή ένας ασθενής με ανεύρυσμα πρέπει να περιμένει, ενώ ήδη ήταν στην αναμονή, ακόμη περισσότερους μήνες για να χειρουργηθεί με όλους τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της αναβολής του χειρουργείου του να είναι ενεργοί.
«Πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του covid χωρίς να έχουν covid?» διερωτάται η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή της.
Προβλήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid. Οι κλίνες ΜΕΘ για την κοινή νοσηρότητα λιγοστεύουν δραματικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου και τον Άγιο Δημήτριο είναι ήδη κατειλημμένες.
Μεγάλος ο κίνδυνος μεταφοράς κόστους στους ασθενείς
Η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές συνεχίζεται καθημερινά, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ για άλλες παθήσεις σε άλλα νοσοκομεία, δυνατότητα που εκμηδενίζεται πλέον. Δηλαδή, από τη στιγμή που ένας ασθενής μετά την αντιμετώπιση του επείγοντος χρειάζεται να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ αναζητάται άλλο νοσοκομείο, αν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, διακομίζεται σε μονάδα ιδιωτικών κλινικών και την παρακολούθησή του αναλαμβάνει η ομάδα γιατρών του ιδιωτικού.
Από την διαδικασία αυτή προκύπτει ένα ζήτημα παρακολούθησης του ασθενούς καθώς, όπως είναι προφανές, από την στιγμή της μεταφοράς του σε ιδιωτική κλινική δεν θα παρακολουθείται από τον γιατρό που τον παρακολουθούσε στο δημόσιο νοσοκομείο αλλά και οικονομικά προβλήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥ αποζημιώνει με 1600 ευρώ την ημερα τις ιδιωτικές κλίνες, ένα μεγάλο ποσό που αφορά μόνο την αποζημίωση της μονάδας. Είναι άγνωστο τι θα συμβεί σε μία επιπλοκή ή την ανάγκη ενός νέου χειρουργείο. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ασφαλισμένος, ένα μέρους του κόστους θα δικαιολογηθεί από τον ΕΟΠΥ μέσω της κάλυψης που έχει αλλά είναι πιθανό να απαιτηθούν και άλλα χρήματα για πρόσθετη αμοιβή σε ιδιώτες. Για τους ανασφάλιστους τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί σε μια ενδεχόμενη κρίσιμη στιγμή.
Κινητοποιήσεις υγειονομικών
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι όλους αυτούς τους μήνες δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για την προετοιμασία του ΕΣΥ και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις ζητώντας την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση και χωρίς να πληρώνει τίποτα ο ασθενής. Ζητούν ακόμη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών Παθήσεων ενώ πάγιο αίτημα τους, από την αρχή της πανδημίας, παραμένει, η διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, κλειστές δομές φιλοξενίες αλλά και στις δομές υγείας ώστε να αναχαιτιστεί η υπερμετάδοση του ιού.