in , ,

Σε αναβρασμό η πανεπιστημιακή κοινότητα: Αποκλεισμός του ΑΠΘ, πρόγραμμα δράσεων και συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη

Σε αποκλεισμό του ΑΠΘ έχουν προχωρήσει οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από τις 6 το πρωί έχουν μπλοκάρει όλες τις εισόδους στο πανεπιστημιακό campus εκτός εκείνης που οδηγεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Για την Τρίτη και την Τετάρτη οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει εξορμήσεις και μαχητικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης ενώ για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το συλλαλητήριο στις 12.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Αντίστοιχες αποφάσεις για αποκλεισμούς του ΑΠΘ, καταλήψεις σχολών και συγκεντρώσεις έχουν παρθεί και για την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το οποίο έχει βρει απέναντί του σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών αναφέρει, μέσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή του:

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει! Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.), αλλά μειώνει και το ήδη ελάχιστο προσωπικό που έχει μείνει κάνοντας ακόμα λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρσι και βάζει πλάτη στα συμφέροντα των εργολάβων που απολύουν εργαζόμενους στη λέσχη. Ο νικηφόρος αγώνας των εργαζόμενων στη λέσχη μας δείχνει τον δρόμο! Η Κυβέρνηση μέσα σε περίοδο πανδημίας φέρνει νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Το ποτήρι ξεχείλισε! Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Από τη μια γιατί εντοπίζουν ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι «ριζοσπαστικοποίησης», δηλαδή χώροι που γεννιέται το κίνημα που τα βάζει με την πολιτική για τα επιχειρηματικά συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Αυτά είναι τα συμφέροντα που έρχεται να περιφρουρήσουν οι ειδικοί φρουροί στις σχολές, αφού εταιρίες έχουν κάνει κατάληψη στα εργαστήριά μας, ο τζίρος του ΕΛΚΕ είναι πενταπλάσιος της χρηματοδότησης του ΑΠΘ, μπαίνουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και πλέον και σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά την ίδια στιγμή που κόβονται μαθήματα λόγω της έλλειψης καθηγητών. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο έχει πέσει ήδη στο κενό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές τους, τα συλλαλητήρια από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα που βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο απέδειξαν το αντίθετο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Εξοικονομώ- Αυτονομώ»: Αγώνας ταχύτητας για τους αιτούντες μετά… πολλών εμποδίων. Του Κώστα Σαμδάνη

Νεκρός πυροσβέστης στον Απαλό της Αλεξανδρούπολης κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών