Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ενάντια στην εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν σε Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) της Θεσσαλονίκης. Γονείς από έξι Ειδικά Σχολεία (1ο Θεσ/νίκης, 1ο Θέρμης, Αγ. Αθανασίου, 1ο Πυλαίας Χορτιάτη, Παύλου Μελά και Ελευθέριου-Κορδελιού) εξέφρασαν την αγωνία τους για την ασφάλεια των παιδιών, της εκπαίδευσης και επαγγελματικής τους κατάρτισης τονίζοντας τις τραγικές ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία που στην πλειοψηφία τους στεγάζονται σε παντελώς ακατάλληλα, ανθυγιεινά και επικίνδυνα κτήρια.
Όπως σημειώνουν ο τομέας της Ειδικής Αγωγής είναι πιο ο ευάλωτος τομέας της Εκπαίδευσης. Παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιοι δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς η στήριξη των παιδιών, των οικογενειών και των εκπαιδευτικών μπαίνουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους.
Στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας, στατικότητας και πυρασφάλειας. Δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και δυνατότητα εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχουν αρκετές και ειδικά προσαρμοσμένες τουαλέτες. Υπάρχουν σχολεία στα οποία παιδιά σε αμαξίδια ή με κινητικά εμπόδια δεν έχουν καν πρόσβαση σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους του σχολείου τους.
Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις «σχολείων» που οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στοιβάζονται σε καταστήματα πολυκατοικίας χωρίς αυλή (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού), σε πολυώροφα κτίρια χωρίς ασανσέρ (ΕΕΕΕΚ Θέρμης), σε πρώην βιομηχανικούς χώρους που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς τρωκτικά και καταβάλλεται ενοίκιο 18.000 ευρώ τον μήνα (ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη) κ.ά. Λείπουν χώροι διδασκαλίας, οι υπάρχουσες αίθουσες είναι ασφυκτικά μικρές, λείπουν χώροι εργαστηρίων, λείπουν αυλές.
«Στηρίζουμε τους γονείς και τα παιδιά του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας που το κλείνουν χωρίς να έχουν προειδοποιήσει και χωρίς να έχουν βρει κτίριο να φιλοξενηθούν. Θεωρούμε απαράδεκτο τα παιδιά μας να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο που δε ξέρουν ούτε τους άλλους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο για να εξοικειωθούν με τον χώρο και τους νέους ανθρώπους και επιπλέον έχουμε πρόβλημα με τα ίδια τα σχολεία. Αν ξαφνικά μας φέρνουν παιδιά από άλλα σχολεία θα στριμωχτούμε και θα γίνουμε σχολείο ακατάλληλο. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, το προσωπικό είναι πάντα λίγο και ειδικά όταν έχουμε παιδιά σε αμαξίδιο χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας και αυτό πρέπει να αλλάξει» δήλωσε η Στέλλα Γιοβαννοπούλου, πρόεδρος του ΕΕΕΕΚ Αγ. Αθανασίου.
Από την πλευρά της η Άλτα Πανέρα, γραμματέας του ΔΣ 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι στις προσπάθειες που κάνουν οι γονείς για βελτίωση των συνθηκών οι Δήμοι απαντούν με τρόπο βαθιά προβληματικό λέγοντάς τους να βρουν οι ίδιοι κατάλληλο κτίριο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει η αίσθηση απειλής πώς αν όντως το σχολείο είναι ακατάλληλο θα κλείσει. «Τους γονείς αυτό τους τρομάζει γιατί το να αλλάξουν σχολείο στη μέση της χρονιάς είναι κάτι δύσκολο τόσο για τους γονείς και τα παιδιά όσο και για τα σχολεία της υποδοχής που επίσης δε μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους μαθητές» τόνισε συγκεκριμένα.
«Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν προβλήματα στον χώρο της Ειδικής Αγωγής. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις ελλείψεις καθηγητών, υλικοτεχνικών υποδομών και στα ακατάλληλα κτίρια με αποφασιστικό αγώνα όλης της κοινότητας που ασχολείται με την Ειδική Αγωγή» σημείωσε ο Στέλιος Καζαπίδης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
Να σημειωθεί ότι εδώ και 15 χρόνια το σχολείο του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού στεγάζεται σε μια πολυκατοικία χωρίς αυλή με μικρές αίθουσες. Στο σχολείο αυτό θα έρθουν, σύμφωνα με τους γονείς, παιδιά με καροτσάκια από το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας χωρίς να υπάρχει ράμπα.
Ο Αβραάμ Κυριακίδης, γραμματέας του Συλλόγου του ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά τόνισε ότι το σχολείο είναι νέο κτιριακά ωστόσο δεν είναι για ΑμεΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δυνατότητα να φιλοξενεί 60-65 παιδιά και αυτή τη στιγμή φοιτούν 94 παιδιά πλην αυτών που θα έρθουν από το 2ο ΕΕΕΕΚ . «Υπάρχει έλλειψη καθηγητών και χώρων. Χρειαζόμαστε βοήθεια και δεν την βλέπουμε από πουθενά. Ο σύλλογος Γονέων έκανε αίτηση στην ΠΕΔ για νέο κτίριο που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του πλεονάσματος των παιδιών αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει»
Για το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας -Χορτιάτη που είναι το σχολείο που θα υποδεχτεί τα περισσότερα παιδιά από το 2ο ΕΕΕΕΚ που κλείνει, μίλησε η Αρετή Μπατά, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων του 1ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη. «Έχει πολλά προβλήματα από μόνο του γιατί ο χώρος χρησιδανείζεται από τη σχολή Κωφών, το χρησιδάνειο έχει λήξει και δε ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι» δήλωσε αναφέροντας πως πρόκειται για κτίριο τριών ορόφων με σκαλιά και χωρίς προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία. «Ήδη το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι προβληματισμένο για το πώς τα 16 παιδιά που θα έρθουν θα ενταχθούν στα μέσα της χρονιάς μέσα σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα αλλά το θέμα είναι να λυθεί το πρόβλημα για τα παιδιά της Ειδικής Αγωγής που είναι το παραπαίδι της εκπαίδευσης» είπε μεταξύ άλλων.
«Δυστυχώς εξακόσιοι μαθητές στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σε ακατάλληλες αίθουσες, το κλείσιμο του 2ο ΕΕΕΚ στην Πυλαία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα γιατί μεταφέρονται μαθητές σε επίσης ακατάλληλες αίθουσες σε σχολεία στη Θέρμη και Κορδελιό, σε σχολεία που δεν έχουν ράμπες και ασανσέρ. Το Υπουργείο πετάει το μπαλάκι άλλοτε στην Περιφέρεια άλλοτε στους Δήμους και οι Δήμοι δεν θέλουν τα Ειδικά Σχολεία με αποτέλεσμα οι γονείς να μένουν ξεκρέμαστοι. Πρέπει να βρεθεί λύση για το στεγαστικό. Υπάρχουν παιδιά που μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας γιατί δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε κατάλληλα κτίρια» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας.
Kάθε χρόνο οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες ζητήματα που αφορούν την μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο. Παιδιά που θα έπρεπε να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να μεταφέρονται με ασφάλεια, είτε μένουν στο σπίτι είτε μεταφέρονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για ασφάλεια.
«Εμείς οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στα ΕΕΕΕΚ δεν έχουμε άλλη επιλογή. Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για τα παιδιά μας. Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε άμεσα» δηλώνει το Συντονιστικό των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης διεκδικώντας άμεση μεταφορά των ειδικών σχολείων που λειτουργούν σε ακατάλληλα επικίνδυνα κτίρια σε ασφαλή κτίρια, ανέγερση σχολείων με κατάλληλες προδιαγραφές για ΑμεΑ, μαζικές προσλήψεις και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, μεταφορά όλων των παιδιών προς και από τα σχολεία.