in

Schizophyllum. Της Ανό θεοδώρογλου

«Κουίρ 2024: βίωμα, τέχνη, θεωρία», συλλογικό, επιμέλεια Γιώτα Τεμπρίδου, εκδόσεις Ψηφίδες, σελ. 456

Το έργο αποτελεί τη συμβολή της Ανό Θεοδώρογλου στο βιβλίο «Κουήρ 2024) μπλα μπλά. Έχει τον τίτλο «Schizophylum», είναι ένα μικρό σχέδιο με μελάνι σε χαρτί και αντλεί αναφορά από το άρθρο της Myra Heard με τίτλο «Animal Trans».

Σε αυτό το άρθρο, γίνεται αναφορά στον μύκητα Schizophyllum. Αυτός ο μύκητας ζει σε αποικίες και σύμφωνα με τους μελετητές του έχει πάνω από 28.000 βιολογικά φύλα (sexes).

Με τα δικά της λόγια: «Για τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν το φύλο μέσα από μια κουίρ ματιά αυτό είναι ένα αξιοθαύμαστο γεγονός. Είναι ένας πολύ απρόβλεπτος αλλά δυνατός αντίλογος στην ρητορική του “μα στη Φύση υπάρχουν μόνο δύο φύλα”. Ρητορική η οποία υποστηρίζει έναν συντηρητικό μα κυρίως κακόβουλο βιολογικό ντετερμινισμό. Σύμφωνα με αυτή τη ρητορική αυτά τα “μόνο δύο φύλα” έχουν στενά καθορισμένη ύπαρξη και ρόλους. Αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα στη φύση και αυτό είναι υπέροχο. Αντί να χρησιμοποιείται ο λόγος “περί Φύσης” με τον γνωστό, απίστευτα κουρασμένο τρόπο δικαιολόγησης των κακώς κειμένων σε σχέση με τις έμφυλες ανισότητες, μας δίνει χώρο να σκεφτούμε: πώς θα ήταν μια ανθρώπινη κοινωνία με πολλά φύλα και χωρίς ιεραρχία και καθορισμένους ρόλους ανάμεσα σε αυτά; Δείχνει να είναι μια εκδοχή που μπορεί να μας δώσει ζωές άξιες να βιωθούν. Δείχνει να είναι ένας ορίζοντας δυνατότητας που αξίζει έστω να ονειρευόμαστε».

* Το κείμενο και το σκίτσο αποτελεί εισήγηση της Ανό Θεοδώρογλου για την παρουσίαση του βιβλίου «Κουίρ 2024-Βίωμα, Τέχνη, Θεωρία», επιμέλεια Γιώτα Τεμπρίδου, εκδόσεις Ψηφίδες, στην υπερ-παρουσίαση που έγινε στο Στέκι Μεταναστών στις 22 Δεκεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕλΕΔΑ: Η Δημοκρατία χρειάζεται επειγόντως αξιόπιστη Δικαιοσύνη και Αστυνομία