Την εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση του ρατσιστικού λόγου και πρακτικώνεπισημαίνει η οργάνωση Refugee Support Aegean τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν τώρα οι δολοφονικές καταδιώξεις των προσφύγων στα σύνορα και τα ρατσιστικά «πογκρόμ», να προστατευθούν τα θύματά τους, να διερευνηθούν ενδελεχώς τα υπάρχοντα περιστατικά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο ρατσιστικό κίνητρο.
«Καθώς η κατάσταση φαίνεται να είναι ανεξέλεγκτη από τις φωτιές που καίνε σε μεγάλο μέρος της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Πάρνηθα, ο τραγικός ανθρώπινος απολογισμός προς το παρόν περιλαμβάνει 19 επιβεβαιωμένους νεκρούς πρόσφυγες στον Έβρο.
Ένας πρόσφυγας εντοπίστηκε τη Δευτέρα 21/8 στη Λευκίμμη του Έβρου απανθρακωμένος, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις. Άλλοι 18 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους χτες Τρίτη 22/8 στο δάσος της Δαδιάς, όπου επίσης βρέθηκαν από την πυροσβεστική απανθρακωμένοι από τη φωτιά» σημειώνει η οργάνωση αναφέροντας ότι η φωτιά έχει καταστρέψει και απειλεί τεράστιες δασικές εκτάσεις αλλά και κατοικημένες περιοχές, πολλές από τις οποίες έχουν εκκενωθεί. Χαρακτηριστική είναι η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν 65 νοσηλευόμενοι/ες, μεταξύ των οποίων μωρά και διασωληνωμένοι ασθενείς, μεταφέρθηκαν σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο που λειτούργησε ως πλωτό νοσοκομείο και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσα σε σκηνές. Αντίστοιχα εκκενώθηκαν και γηροκομεία της πόλης.
«Είναι εκκωφαντική η έλλειψη αποτελεσματικής πυροσβεστικής προστασίας, πρόληψης και ανταπόκρισης στις πυρκαγιές λόγω και της σοβαρής υποστελέχωσης, αλλά και η συνολική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Οι φωτιές, που κατακαίουν τεράστιες εστίες πρασίνου αλλά πλέον και κατοικημένες περιοχές κάθε χρόνο, αποτελούν προδιαγεγραμμένη τραγωδία, στον βαθμό που δεν υλοποιούνται πολιτικές ουσιαστικής προστασίας και αντιμετώπισης» τονίζει σχετικά.
Επισημαίνει ακόμη ότι τη στιγμή που τουλάχιστον 19 πρόσφυγες είναι νεκροί, αντί η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, βλέπουμε δυστυχώς εκπροσώπους της να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, και σε κάποιες περιπτώσεις, να αποδέχονται, αν όχι να υποδαυλίζουν, ρατσιστικό λόγο και πρακτικές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη για τους θανάτους ότι «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», αλλά και αντίστοιχου περιεχομένου δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Παράλληλα, όπως σημειώνει, εκτυλίσσεται μια προσπάθεια συλλογικής ενοχοποίησης των προσφύγων σε τμήμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με ισοπεδωτικούς λόγους για υποτιθέμενους εμπρησμούς και φωτιές στα μονοπάτια που ακολουθούν.
«Ως επιστέγασμα, βλέπουμε μια κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στον Έβρο στοχοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες/ριες ως υποτιθέμενους υπεύθυνους για τις πυρκαγιές: χτες Τρίτη κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο ένας πολίτης έχει φυλακίσει 13 πρόσφυγες στο φορτηγό του – ο ίδιος έκανε αναφορά για 25 – και καλεί σε πογκρόμ εναντίον τους. Μετά την έκταση που πήρε το περιστατικό, συνελήφθη μαζί με δύο θεωρούμενους συνεργούς χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την τύχη των απαχθέντων προσφύγων. Παράλληλα, πολλές άλλες πληροφορίες και βίντεο μιλούν για αυτόκλητες «πολιτοφυλακές» και «κυνηγούς κεφαλών», πολίτες που καλούνται να εφορμήσουν στην περιοχή κατά προσφύγων και μεταναστών/ριών. Μάλιστα, βουλευτές του κοινοβουλίου φαίνονται να υποδαυλίζουν τέτοιες πρακτικές με δημόσιες παρεμβάσεις τους, που περιλαμβάνουν ρατσιστικό λόγο και «κάλεσμα» σε δράση προς τους πολίτες της περιοχής.
Είναι εξαιρετικά ανησυχητική αυτή η κλιμάκωση του ρατσιστικού λόγου και πρακτικών, και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή! Πρέπει να σταματήσουν τώρα οι δολοφονικές καταδιώξεις των προσφύγων στα σύνορα και τα ρατσιστικά «πογκρόμ», να προστατευθούν τα θύματά τους, να διερευνηθούν ενδελεχώς τα υπάρχοντα περιστατικά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο ρατσιστικό κίνητρο. Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να δράσει άμεσα για τον εντοπισμό και τη διάσωση ανθρώπων που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο στην περιοχή, τόσο από αυτές τις πρακτικές, όσο και από τις καταστροφικές φωτιές. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, πρέπει να ακολουθηθούν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα για την αναγνώριση και ταυτοποίησή τους, την ενημέρωση των συγγενών τους και την ταφή των σορών, με σεβασμό στους νεκρούς/ες και τα δικαιώματά τους» καταλήγει.