in ,

Ρωγμή στην κυβερνητική γραμμή για την ανάπλαση της ΔΕΘ και από τον «γαλάζιο» αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Κ.Γιουτίκα

Η κοινωνική κινητοποίηση του τελευταίου διαστήματος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ αλλά και η σταθερή στάση των γαλάζιων δημάρχων στα δυτικά της Θεσσαλονίκης για μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο (που εκφράστηκε σε σχετική σύσκεψη στα μέσα Απριλίου), έφερε νέες ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα σχετικά με το φαραωνικό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ.

Αυτή τη φορά ο «γαλάζιος» αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, μιλώντας στην Δημοτική Τηλεόραση TV 100, στην εκπομπή του Βαγγέλη Πλάκα, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο και υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου στη θέση όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

«Καταρχήν η πόλη πρέπει να πάρει ανάσα, χρειάζεται περισσότερο πράσινο, χρειάζονται και θέσεις στάθμευσης αλλά κυρίως ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτή μπορεί να έρθει αν μεταφερθεί η έκθεση στην περιοχή της Σίνδου. Οι συμπολίτες μου, όταν ακούν Διεθνής Έκθεση έρχεται στο μυαλό τους η ταλαιπωρία την οποία έχουν να υποστούν τον Σεπτέμβριο και με τις εκθέσεις της Agrotica και της Zootechnia […]. Η πόλη εκείνη την περίοδο είναι αβίωτη. Θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι μια πρόταση ώστε να κατασκευαστεί στη Σίνδο ένα νέο εκθεσιακό κέντρο μαζί με ένα συνεδριακό για να μπορεί να παραλάβει τον φόρτο των τριών εκθέσεων και να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη. Η Σίνδος απέχει μόλις δέκα λεπτά από τα δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για ένα μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της παραμονής ενός μικρού κτιριακού αποθέματος στον χώρο της σημερινής ΔΕΘ που θα μπορούν να φιλοξενούν μικρές κλαδικές εκθέσεις και να διατηρούν την ιστορικότητα της έκθεσης που, όπως είπε, είναι βαθιά χαραγμένη στους πολίτες. «Οι μεγάλες βαριές εκθέσεις, πρέπει να μεταφερθούν στη Σίνδο», τόνισε ακόμη ενώ σχολίασε και το κόστος της κατασκευής του φαραωνικού σχεδίου ανάπλασης που το 2023 κόστιζε 300 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος ανήλθε το 2025 στα 370 εκατ. ευρώ, χρήματα που όπως είπε «δεν υπάρχουν».

Αντί για αυτό, θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο να υπάρξει μια win-win κατάσταση, με μια ανάπτυξη μητροπολιτικού πάρκου στη ΔΕΘ και ένα εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο που να είναι λιτό και να μη διαθέτει βαρύ κτιριακό απόθεμα.

Ο κ. Γιουτίκας έρχεται ουσιαστικά σε κόντρα με την εκφρασμένη θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του προηγούμενου περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του σημερινού σχεδιασμού παραμονής της Έκθεσης στο κέντρο της πόλης και ανάπλασης της, με τη δημιουργία ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου μέσα σε αυτήν. Ωστόσο, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, στο μητροπολιτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας διατίθεται ένα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ τα οποία, όμως, μπορούν να αποδοθούν μόνο για πράσινο.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον κ. Γιουτίκα, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Θ. Καράγολου και ο Φ. Παππάς συντάσσονται με τους δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, ενώ για τη σχετική αλλαγή στάσης θα έπρεπε να λάβει κανείς υπόψη του και το πρόσφατο δηλωμένο ενδιαφέρον του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2028.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι της αλλαγής γραμμής, σε κάθε περίπτωση, η τελευταία αποτελεί ίσως μια έμμεση αποδοχή του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της απέναντι στην διεκδίκηση όλο και περισσότερων πολιτών για την προφανή ανάγκη της πόλης να αναπνεύσει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

(Απο)αποικιοποίηση και εθνικισμός. Του Παναγιώτη Τριτσιμπίδα